Четвер, 25 травня 2017 10:19

Зміна святкового календаря – ще один крок декомунізації

“Вільні Люди”
Зміна святкового календаря – ще один крок декомунізації

У рамках проекту “Чаювання Вільних” відбулась зустріч з Володимиром В’ятровичем, директором Українського інституту національної пам’яті. Обговорювали процес декомунізації, зокрема – пропозиції зі зміни календаря святкових та вихідних днів. Захід зібрав повний зал слухачів у прес-залі Української Інформаційної Служби.

“Декомунізувати Україну – означає зробити важливий крок до деокупації. Простий приклад: в Україні Путіна підтримують прибічники “совка”, а так історично склалось, що серцевина цієї аудиторії - на Донбасі. Та попри це, саме українське суспільство стало рушієм декомунізації. Є багато критиків, які вважають, що старт декомунізації – це прийняття законів, але це не так. Коли під час Революції Гідності активісти повалили перший пам’ятник Леніну, це стало початком активної фази. Провести декомунізацію силами держави (а зокрема – Інституту національної пам’яті, штат якого складає 41 особу) було б неможливо. Саме громадськість змусила владу рухатись і втілювати закони”, - зазначив Володимир В’ятрович.

За його словами, наступний крок декомунізації – зміни в календарі свят, що на сьогодні є коктейлем з радянських та власне українських свят. “У 2000-х роках ми відмовились від святкування 7 листопада, нещодавно – 23 лютого. Натомість, з’явилось свято 14 жовтня. Але попри позитиви, є ще факт надмірної кількості вихідних, від чого держава багато втрачає. Тому ми розробили законопроект, що є доцільним і з економічної, і з ідеологічної точок зору”, - додав він.

За словами Сергія Кузана, модератора зустрічі, заступника Керівника Проводу “Вільних Людей”, така діяльність Інституту національної пам’яті не лишається непоміченою: відбуваються напади як на Володимира В’ятровича, так і на установу зокрема. “Вільні Люди” встановили відеокамери спостереження на будівлі Інституту нацпам’яті, а також надіслали звернення до відповідних органів з вимогою забезпечити охорону.

“Мета заходів “Чаювання Вільних” – це взаємодія. Будь-які законодавчі ініціативи потребують серйозної громадської підтримки. Повна деокупація України можлива лише через проведення декомунізації та деколонізації. Ряд законопроектів, що стосуються саме деколонізації України, внесені на розгляд уряду. Зокрема, щодо спеціального статусу УПЦ МП, регулювання в’їзду гастролерів з Росії, а також однієї з найбільших проблем України з точки зору економіки - природніх монополій, 75% власників яких пов’язані з російськими олігархами -  Григоришиним, Бабаковим та іншими. Поки ці сфери контролюються росіянами – ні про яке звільнення України мови йти не може”, - зазначив Андрій Левус, Керівник Проводу “Вільних Людей”.

img 4580

img 4623

img 4603

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн