Неділя, 27 серпня 2017 18:09

Ігор Козак: «Світова спільнота українців – потужна сила в розбудові України»

Прес-служба «Вільних Людей»
Ігор Козак: «Світова спільнота українців – потужна сила в розбудові України»

 

Про відкриття Алеї у Франції, названої на честь українця Пилипа Коновала, кавалера Хреста Вікторії, Героя Першої світової війни, а також про те, як українці діаспори підтримують Батьківщину, говорили на чаюванні «Фундації Вільних Людей».

 

Цієї п’ятниці кияни зустрілись із Ігорем Козаком, віце-президентом Ліги Українців Канади, військово-політичним експертом США і Канади, одним з ініціаторів канадського фонду «Приятелі Збройних Сил України», офіцером та дипломатом ЗС Канади, НАТО, ООН, ОБСЄ (у відставці).

Говорячи про внесок українців за кордоном у розбудову України як в мирний час, так і у період війни, Ігор Козак зупинився на постаті Пилипа Коновала – єдиного українця-кавалера найвищої нагороди Об’єднаного Королівства – Хреста Вікторії. 22 серпня у Франції відбулось відкриття Меморіалу пам’яті Битви за висоту 70, а завдяки ініціативі та винятково коштом українців Канади – окремої Алеї ім. Пилипа Коновала. Цей приклад яскраво демонструє небайдужість українців за кордоном до своєї нації: її минулого, сучасності та майбутнього.

За словами Ігоря Козака, кожен українець – неважливо, громадянство якої держави він має – повинен відчувати свою причетність до великих справ, проектів, що сприяють розбудові України.

«Такі проекти, як відкриття Алеї ім. Пилипа Коновала чи збір допомоги для українських військових, просто необхідні. Вони активізують суспільство, дозволяють кожному усвідомити, що велика справа містить в собі сотні менших. Кожному під силу зробити внесок, який у сумі принесе великий результат», – зазначив Ігор Козак.

За його словами, Канада постійно і системно підтримує Україну. Як в політичному, гуманітарному, культурному, так і військовому напрямах. «Попри поширену російською пропагандою тезу про небоєздатність української армії, канадські солдати вчаться в українських, а не навпаки. Бо саме українці зараз воюють з Росією, знають специфіку гібридних засобів ведення війни та успішно протистоять їм. ЗСУ – цілком боєздатна армія», – сказав Ігор Козак.

«Це стереотип, що українські емігранти не згадують про свою Батьківщину. Більшість з них були вимушеними переселенцями, а зараз їхні діти докладають зусиль, щоб підтримати Україну. Вони лобіюють наші інтереси скрізь, де можуть – і в урядах своїх держав, і всередині громад. Особливо активно підтримали нас під час Революції Гідності та російсько-української війни», – зазначив Сергій Кузан, заступник Керівника Проводу «Вільних Людей», що не перший рік співпрацює з українцями діаспори. Разом з Фондом «Приятелі ЗСУ» волонтерські групи «Вільних Людей» здійснили сотню поїздок на лінію зіткнення в зону АТО, щоб передати військовим необхідну допомогу. Така співпраця розпочалась ще навесні 2014 року і триватиме аж до самої перемоги.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн