Середа, 17 лютого 2016 22:00

Антирадянська Бердянщина 1920-х років: Українська демократична народна партія

Юрій Щур
Антирадянська Бердянщина 1920-х років: Українська демократична народна партія

Викривши 1929 року цю підпільну організацію, Маріупольські чекісти до справи підійшли з усією серйозністю. Звинувачувальний висновок у цій справі було віддруковано та розіслано як зразок по місцевих підрозділах ДПУ, оскільки йшлося про організацію, яка справді існувала та члени якої намагалися діяти.

У другій половині 1920-х рр. спостерігалося відносне «затишшя» антирадянського спротиву на Наддніпрянщині, у тому числі й на Запоріжжі. Запровадження НЕПу, українізації, створення нібито суверенної УСРР викликали у жителів підрадянської України надію, що український народ перебуває у новій епосі своєї державності – національній за формою та соціалістичній за суттю.

Разом із тим, вистачало і тих, хто на речі дивився не через рожеві окуляри більшовицької пропаганди. Так, у 1925 р. у с. Новотроїцькому сучасного Бердянського району Запорізької області головою сільради Іваном Миронцем в колі однодумців було засновано перший осередок Української демократичної народної партії. Кістяк організації склали колишні активісти місцевої «Просвіти», які гуртувалися навколо діяча Української Центральної Ради, урядовця часів Гетьманату П. Скоропадського Петра Вербецького. Наступного, 1926, року члени організації розробили кінцеву редакцію Програми та Статуту. Кредо діяльності партії було визначено досить лаконічно: «Україна для українців». Основні статутні тези можемо сформулювати так: членом організації може бути лише українець, який бореться за самостійність України; абсолютна конспірація; карність та відповідальність; обов’язкове знання історії України.

Світогляд членів УДНП формувався під впливом подій Української революції, боротьби за встановлення УНР. Відповідно такі події, як кардинальна зміна курсу у країні, нестача продуктів харчування, хлібні ускладнення, антиселянська політика більшовиків, проведення колективізації, хлібозаготівель та інше стимулювали молодь до боротьби. Головна мета діяльності підпільників була сформульована чітко: підготувати українське населення (головним чином селянство) до збройного антибільшовицького повстання за встановлення влади УНР.

Центр організації містився у с. Новотроїцькому (за тогочасним адміністративним поділом – Андріївського району Маріупольського округу), осередки («гуртки») були створені у селах Нововасилівка та Новоспасівка (тепер – Осипенко) на Бердянщині. Через особисті зв’язки підпільники намагалися поширити діяльність організації серед червоноармійців, на Житомирщині та у Бердянському педагогічному технікумі.

Станом на осінь 1928 року актив організації нараховував до 20 осіб. Безпосереднє керівництво здійснював Іван Миронець. Крім нього до керівництва належали Микола Сушко (секретар), Олексій Сірий, Анна Сушко та Микола Харчук. Кураторство діяльності УДНП здійснював Петро Вербецький, сам уродженець Новотроїцького. Він же тримав зв'язок із ще одним видним діячем доби революції Сергієм Шелухіним, який знаходився на еміграції в Європі. Функції зв’язкової між організацією та київськими «старшими» колегами були покладені на Анну Сушко.

Здійснюючи підпільну діяльність, члени організації, серед іншого, намагалися налагодити випуск листівок. З цією метою різними шляхами добувалися свинець для шрифтів, папір для друку, фарба тощо.

Наразі невідомо, як співробітники ДПУ вийшли на слід організації. Відзначимо, що по справі УНДП проходило 28 осіб віком від 25 до 38 років, з яких до відповідальності було притягнуто 25. З незрозумілих причин арешту уникнув Петро Вербецький (у обвинувальному висновку співробітники ДПУ пояснювали це його похилим віком та хворобами). Ще двом членам УНДП – Іванам Рогозному й Кошелю вдалося втекти, вони перебували у розшуку. Відносно 12 осіб, «як ідейних ворогів Радянської влади, соціально небезпечних та таких, що невиправні» слідчими було запропоновано застосувати «вищий захід соціального захисту» – розстріл. Рішенням Особливої наради ДПУ УСРР, яка відбулася у серпні 1929 р. в м. Маріуполь, інших 13 членів організації було засуджено до 5 років таборів та 3 років заборони проживати у країні.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн