Середа, 17 серпня 2016 11:40

Боївка ОУН с. Мирутин на Хмельниччині

Щур Юрій
Боївка ОУН с. Мирутин на Хмельниччині

Не дивлячись на те, що після закінчення німецько-радянської війни радянські спецслужби потужно й систематично взялися за ліквідацію українського націоналістичного підпілля, зокрема на Наддніпрянщині, осередки ОУН та збройні боївки тут діяли до середини 1950-х років. Особливо це стосується території Правобережжя, яке межувало із колискою УПА – Волинню. Рейдуючі групи повстанської армії регулярно навідувалися сюди, розширюючи базу та географію визвольного руху, несучи правдиву інформацію про боротьбу за незалежність України. Разом із тим, подібні рейди мали на меті й забезпечення підпілля провізією.

У грудні 1946 року в с. Мирутин теперішнього Славутського району Хмельницької області керівником рейдуючої групи «Максимом» (він же «Матрос», ймовірно мова йде про Миколу Климука, провідника Корецького надрайонного проводу) було створено сільський осередок ОУН чисельністю до 10 осіб на чолі із місцевими жителями Олександром Міщуком та Михайлом Василюком. Основне завдання осередку полягало у допомозі боївці «Максима» зброєю, боєприпасами та провізією. Крім того, вони збирали розвіддані та брали участь у збройних акціях боївки.

Дещо пізніше Міщук та Василюк встановили зв'язок з боївкою «Труби» (ймовірно, Павло Усачук, референт Служби безпеки Гощанського районного проводу), наслідком чого стала організація місцевої боївки з 12 осіб в Мирутині.

На навколишній території почастішали випадки антирадянських акцій. Зокрема, 13 грудня 1946 року в с. Ганнопіль було пограбовано крамницю сільпо під час якого вбитий сторож Тернавський. У новорічну ніч в Мирутині було здійснено підпал колгоспного корівника. Наступна акція відбулася 20 лютого 1947 року, коли близько 20 підпільників на підводах здійснили напад на державний млин в Ганнополі, реквізувавши 5 тон зерна. Після цього боївка виїхала в сторону Рівненської області.

10 березня боївка з 10 підпільників здійснила напад на колгосп с. Досин, під час якого реквізували 5 центнерів зерна та 3 коней. Чергова реквізиція відбулася через 4 дні в с. Попора, де боївка чисельністю до 20 осіб на 10 підводах забрала 6 т. зерна, після чого відійшла в напрямку Рівненської області.

Така активність оунівського підпілля не могла залишитися непомітною і не турбувати радянські органи держбезпеки. На територію, де оперували боївки, була відправлена оперативна група УМДБ. Паралельно із цим районне управління завело агентурну справу «Підпалювачі» («Поджигатели») на мирутинський осередок.

Після нападу на колгосп в с. Досин, боївку «Труби» переслідувала оперативна група УМДБ. До збройного зіткнення дійшло в с. Майків Гощанського району Рівненської області. Під час перестрілки загинув один підпільник, ще один потрапив у полон. Здобиччю оперативників стали реквізовані боївкою зерно й худоба, а також 1 автомат, 3 гвинтівки й велика кількість антирадянських листівок.

Після допиту взятого в полон підпільника Віталія Панасюка, оперативною групою було заарештовано ще ряд учасників нападу на с. Досин: Федора Ткачука, Михайла Самойлюка, Григорія Ткачука, Андрія Шамрая, Миколу Алєксєєва та 4 симпатиків підпілля. Та найбільше працівників МДБ цікавив провідник «Труба» та його заступник «Дем’ян», для пошуку яких проводилися агентурно-оперативні заходи.

В рамках реалізації агентурної справи «Підпалювачі» слідчими районного управління МДБ та оперативною групою у квітні 1947 року було заарештовано організаторів й керівників мирутинського осередку Петра Міщука («Лозу»), Павла Левчука («Гришу») та Архипа Міщука («Яблоню»).

Та на цьому крапку в історії осередку ОУН та боївки с. Мирутин поставлено не було. Тривало слідство, розшукувалися оунівці. А самі співробітники МДБ вважали однією з першочергових задач ліквідацію націоналістичного руху на території не лише Славутського району, але й усієї області. 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн