Вівторок, 11 жовтня 2016 15:03

Повстанські відділи на Київщині та Черкащині, 1946 рік

Щур Юрій
Повстанські відділи на Київщині та Черкащині, 1946 рік

Влітку 1945 року на території північних районів Київської області співробітниками радянських органів держбезпеки було відмічено появу невеликого озброєного відділу УПА, відправленого сюди командуванням з Рівненської області з пропагандистським рейдом.

Не зважаючи на ряд агентурно-оперативних заходів, здійснюваних Управлінням МДБ Київської області для ліквідації відділу, успіху досягти їм не вдавалося. Повстанці, вдало маневруючи, переходили з району в район, проводячи агітацію за створення самостійної України та поширюючи листівки. Після виконання поставленого завдання, відділ відійшов на Рівненщину. У квітні-травні 1946 року відділ у кількості 5 бійців повернувся на ці терени й продовжував розпочату раніше діяльність.

Співробітники МДБ посилено здійснювали агентурно-оперативні заходи, щоби вирахувати повстанців. Загалом, їм вдалося встановити місцевих жителів, які допомагали відділу та отримати інформацію про озброєння повстанців. В цілому ж, доля упівців вирішилася за рахунок одного вдалого вербування – під псевдонімом «Тальський» було залучено до спецоперації лісника з села Рудня-Тальська Іванківського району.

Отримавши від агента інформацію, що повстанці час від часу відвідують його та користуються його послугами, в лісничівці була влаштована засідка. На 13-й день перебування опергрупи в засідці, до «Тальського» прийшли два повстанці, які при виході з будівлі були обстріляні оперативниками й у перестрілці загинули.

Були встановлено, що загинули керівник рейдуючої повстанської групи, уродженець Рівненщини «Андрій» (колишній вчитель) та його заступник «Лукаш», який рівночасно був керівником Служби безпеки Межирічського районного проводу ОУН Рівненщини. У загиблих вилучили 2 автомати, 2 пістолети ,більше ніж 1 тисячу патронів, різні документи та націоналістичну літературу. Продовжувалися розшуки інших упівців з рейдуючої групи.

У січні-лютому 1946 року оперативники УМДБ Київської області отримали агентурні дані, що в Христинівському районі (тепер – Черкаська область) на нелегальному становищі перебувають члени, які продовжують активну діяльність. Для розшуку й захоплення підпільників, виявлення та агентурне перехоплення каналів зв’язку ОУН спецами-чекістами було прийнято рішення створити в селах, жителі яких найбільше симпатизували українському націоналістичному рухові, підставні конспіративні квартири з поміщенням туди агентів-бойовиків.

Під час реалізації цього плану в селі Івангород Христинівського району на псевдо-конспіративну квартиру були поміщені агенти-бойовики МДБ «Береза» та «Дуб», які використовували оунівські зв’язки й явочні квартири раніше ліквідованих осередків ОУН. В подальшому вони встановили зв'язок та увійшли у довіру до ряду підпільників, від яких отримали інформацію про діяльність на території району відділу УПА, який одночасно координував діяльність місцевого підпілля.

25 липня 1946 року «Дуб» та «Береза» вдаючи себе за підпільників, які перебувають на нелегальному становищі, біля Івангороду зустрілися із групою упівців, з якими встановлено зв’язок. В результаті подальшого спілкування та зустрічей з упівцями агенти встановили, що відділ УПА складається з місцевих жителів – колишніх працівників поліції. Усі вони під час наступу радянських військ у 1943 році відійшли на територію Західної України, де приєдналися до повстанської армії. Влітку 1945 року було сформовано невеликий відділ із уродженців Христинівського району, які відправлені для проведення діяльності на рідних теренах. Після прибуття на місце наприкінці 1945 року бійці УПА відновили зв’язки залишків осередків ОУН, розширювали базу підпілля й здійснювали загальну координацію. В цей же час активізується поширення листівок, проводиться агітація та готуються акції проти представників радянської влади на місцях.

На встановлених членів ОУН та бійців УПА співробітниками Управління МДБ Київської області була заведена агентурна справа «Захід» («Запад»), за якою в розробку було взято 11 осіб, серед них керівника повстанського відділу Івана Гуральника («Розбійника»), Тита Белюгу («Барлаку») та підпільника Анисима Форостяного, який працював керівником військової підготовки у школі села Івангород.

У зв’язку із тим, що повстанці готувалися до акцій проти голів сільських рад та колгоспів, емдебістами було прийнято рішення про ліквідацію агентурної справи. В ніч на 14 серпня 1946 року група агентів-бойовиків, зустрінувшись із боївкою з 3-х повстанців намагалася роззброїти їх, але упівці чинили опір. В результаті перестрілки загинув повстанець Видай, а Гуральник й Белюга захоплені. Здобиччю чекістів стали німецький автомат з двома касетами патронів, гвинтівка, обріз, пістолет «ТТ», більше 300 патронів, різна націоналістична література й листування. Крім того, віднайдено схованку, де вилучено 20 пудів (327,6 кг) пшениці, гвинтівка й 300 патронів до неї, 2 гранати, диск від німецького кулемета з патронами й кілька топографічних карт районів Західної України. Та найголовнішою здобиччю емдебістів стали дані на 40 місцевих членів підпілля ОУН та бійців УПА, які розшукувалися для арешту. 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн