П'ятниця, 04 листопада 2016 12:44

Агентурна справа «Тризуб»

Щур Юрій
Агентурна справа «Тризуб»

Боротьба з підпіллям ОУН в Миколаївський області, 1944-1946 роки

Після того, як до Миколаєва повернулася радянська влада, її спецслужби розпочали нещадну боротьбу з підпіллям ОУН. За результатами проведених агентурно-оперативних заходів, Управлінням НКДБ до 1 червня 1945 року було заарештовано 81 оунівця, з них 14 за належність до структур обласного проводу, 7 – міського та 60 – окружних проводів.

В процесі подальшої агентурної розробки підпілля ОУН було встановлено, що після відходу німців з Миколаєва, обласну структуру очолив Григорій Кононов («Михайло», він же «Ігор», «Олег»). Свою діяльність новий керівник розпочав з відновлення зв’язків з членами ОУН, їх фільтрації, добору й вербування нових учасників ОУН.

Для цього, зокрема, було відновлено зв'язок з колишнім священиком Олександром Джемерчуком («Олесем Веселим»), який отримав завдання активізувати роботу із залучення інтелігенції до ОУН.

Але уся діяльність Григорія Кононова була з перших днів приречена на невдачу. Відновлюючи структуру обласного проводу він назначив своїм заступником Василя Тарана («Остапа»), який одночасно був агентом НКДБ під псевдо «Боєвой».

Реакція співробітників органів держбезпеки на діяльність «Михайла» була прогнозована: у зв’язку із тим, що активна діяльність провідника ОУН була «оперативно недоцільною», відповідно до вказівок вищого керівництва, його у вересні 1944 року секретно затримали й етапували у розпорядження НКДБ СРСР. Відмітимо, що під час затримання Кононов спробував вчинити самогубство.

З метою повного викриття діючого підпілля ОУН у Миколаєві та районах області, а також перехоплення зв’язкових ліній, як з центром, так і периферією, після затримання Кононова, УНКДБ було створено легендований обласний провід на чолі з агентом «Боєвим». В документації спецслужб агентурна справа була закодована під шифром «Тризуб».

У склад легендованого обласного проводу, без взаємного розшифрування, були введені агенти «Морозова» (в якості керівника зв’язку) та «Валя» (в якості утримувача явочної квартири).

Під псевдо «Морозова» була зашифрована Надія Денисенко, відома в ОУН під псевдо «Наталка», яка під час нацистської окупації працювала в СБ обласного проводу, мала безпосередній зв'язок з керівником референтури «Романом», а її квартира використовувалася обласним проводом як конспіративна. Під час відступу німців, «Наталка» виїжджала до Румунії, звідки за завданням ОУН повернулася до Миколаєва з метою осідання у місті й організації каналу зв’язку для Проводу ОУН.

«Морозова» у відповідності до наданих їй під час вербування НКДБ вказівок пройшла реєстрацію на явочній квартирі Проводу ОУН в Бузьких Хуторах Вознесенського району Миколаївської області. Утримувачем квартири були Олександра Ступаченко та Аксюта Мутьян.

Як визнавали співробітники НКДБ, створення легендованого обласного проводу ОУН дало можливість виявити ряд членів ОУН, які для них представляли оперативний інтерес. Зокрема, в процесі розробки Джемерчука було встановлено, що він відповідно до вказівок «Михайла» проводить активну діяльність, вербуючи нових членів до ОУН.

Вважаючи «Остапа» заступником керівника обласного проводу ОУН, Джемерчук надав йому звіт про вербування в с. Забеліно (тепер – Лук’янівка Баштанського району) утримувача підпільної квартири Марії Гончаренко та ряду членства в обласному центрі. Для зв’язку із «Остапом» Джемерчук використовував свою дочку Юлію, яка до ОУН була залучена під час нацистської окупації керівником СБ «Романом».

Намагаючись налагодити організаційний зв'язок з відомими йому членами ОУН в Києві, Джемерчук надав «Бойовому» явку до оунівця Василя Голуба, що працював механіком в Академії Наук УРСР. Зв'язок з ним агентом був встановлений. Крім цього, Джемерчук зв’язав з «Бойовим» членів ОУН священика УАПЦ Олександра Крижанівського та Володимира Філевського.

Зважаючи на таку активність з відновлення організаційної структури, Джемерчук та його донька були заарештовані.

У листопаді 1944 року з «Бойовим» встановив зв'язок оунівець Михайло Леванісов («Роман»), утримувач конспіративної квартири, співробітник СБ. в процесі оперативної розробки були встановлені ще ряд підпільників, серед яких, зокрема, співробітник Миколаївської обсерваторії Євгенія Юрченко («Оксана»).

На одній із зустрічей Леванісов розповів «Бойовому», що має зв'язок з колишнім провідником Великоолександрівського проводу (тепер – в Херсонській області) Олександром Назаренком, який перебував у Дніпропетровську та намагався встановити зв'язок із «Михайлом». Для цього Назаренко пропонував зустріч на конспіративній квартирі у Дніпропетровську по вул. Володарського, 13 у Варвари Черкашенко.

На зустрічі, де від проводу Миколаївської області був присутній «Бойовий», Назаренко надав напрямні від Проводу, одночасно прохав тримати з ним організаційний зв'язок, направляючи час від часу зв’язкових, серед яких була й агент «Морозова».

Вихід на новий рівень організаційних зв’язків легендованого проводу дозволив радянським спецслужбам встановити ще ряд конспіративних адрес ОУН, зокрема за межами Миколаївської області:

- м. Кривий Ріг, вул. Лозовська, 7, підпільник Маланчук;

- с. Нововоронцовка, Херсонської області, Василь Назаренко;

- с. Новополтавка в Новобугському районі Миколаївської області, колишній провідник жіночої сітки Великоолександрівського району Шура Ткачова, утримувач підпільного скалу зі зброєю;

- с. Березнеговате, Миколаївської області, дружина місцевого провідника підпілля Ніна Попович;

- м. Миколаїв, вул. Олексіївська, 5, Іван Хомутило та товарний касир ст. Водопой Віктор Скоринін.

До Миколаєва також планував перебратися Назаров, для чого прохав «Бойового» підготувати йому тут квартири для укриття, так як планував переходити на нелегальне становище для чого йому треба було направити йому в Дніпропетровськ 2 чистих бланки військових квитків й довідок.

У зв’язку із запланованим переходом Олександра Назаренка на нелегальне становище співробітники НКДБ готували для нього у Миколаєві мережу підставних квартир з метою його глибокої розробки через підставну агентуру з числа керівного складу легендованого проводу.

Агентурна справа «Тризуб» невпинно наближалася до повної реалізації.

Головні результати цієї справи, за визначенням Міністра держбезпеки Савченка, полягали у наступному:

1. Викрита організаційна структура підпілля ОУН періоду німецької окупації та після повернення радянської влади.

2. Своєчасно перехоплені канали зв’язку, інкорпорована кваліфікована агентура й забезпечена агентурна розробка оунівського підпілля, яке намагалося активізувати свою діяльність.

3. Встановлено керівний склад Обласного проводу ОУН, а також окружні й районні проводи. Виявлено більше 950 учасників ОУН й осіб, які проходили по їхніх зв’язках.

Всього за справою «Тризуб» було завербована за період 1944-1946 року 41 особа – агенти й інформатори, з яких найбільше цінних результатів добилися агенти «Боєвий», «Морозова», «Удар», «Валя», «Апрельськая», «Волошин», «Надя» й «Євгеній».

В процесі розробки було розкрито 14 районних проводів, до 30 явочних й конспіративних квартир. Піддано арешту 181 члена націоналістичного підпілля.

За вироком Військового Трибуналу Київського воєнного округу й військ МВС Миколаївської області Ковалевський, Джемерчук та Назаренко були розстріляні, а Кононов, Леванісов та Ткачова отримали 20 років заслання на каторжні роботи. Ще ряд підпільників було засуджено до заслання на каторжні роботи на 15 років з конфіскацією та 10 й 5 років таборів з ураженням в правах на 5 років та конфіскацією.

Керівництвом НКДБ справа «Тризуб» вважалася повністю реалізованою. Оунівці, яким пощастило й які не підпали під централізовані арешти, перебували під потужним агентурним наглядом. 

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн