Середа, 08 лютого 2017 14:02

Перші українські націоналісти на Криворіжжі. Агентурна справа «Західняки»

Шляхтич Роман
Перші українські націоналісти на Криворіжжі. Агентурна справа «Західняки»

В 1929 році у Відні було створено Організацію Українських Націоналістів. Її створення стало своєрідною відповіддю представників української політичної еліти на невдалу спробу побудови Української держави протягом 1917-1920 років. Тому програма ОУН передбачала, в першу чергу, створення Української самостійної соборної держави в межах етнічних українських територій. Жоден теоретик ОУН не розробляв ідеї створення Української держави лише на землях Західної України, а тому територія Наддніпрянщини розглядалась як пріоритетна у планах націоналістів.

Поширення своєї мережі на Наддніпрянщину стало для українських націоналістів реальним після включення Західної України до складу УРСР в 1939 році. З цього часу спеціально відібрані члени ОУН із Західної України їздили по всій країні та принагідно поширювали ідеї українського націоналізму. Інколи радянським спецслужбам вдавалось ловити та заарештовувати таких осіб. Відомо, що в Кривому Розі місцевими чекістами 13 листопада 1940 року була заведена агентурна справа «Західняки». Фігурантами цієї справи були п’ять осіб:

  1. Роман Михайлович Рибачек - 1913 р.н., уродженець м. Львова. В Кривому Розі працював маркшейдером на шахті «Комунар».
  2. Степан Іванович Шерстило - 1915 р.н., уродженець м. Львова. В Кривому Розі працював машиністом електровозу на шахті «Гігіант».
  3. Іларіон Дмитрович Ласийчук - 1918 р.н., уродженець м. Львова. У Кривому Розі працював на шахті «Гігіант».
  4. Микола Матвійович Киптик - 1911 р.н., уродженець с. Старе Львівської області. В Кривому Розі працював на шахті «Гігант».
  5. Микола Микитович Ведмідь - 1897 р.н., уродженець м. Дніпро. В Кривому Розі працював у маркшейдерському бюро шахти «Комунар».

Перші три особи з’явились на Криворіжжі у березні- квітні 1940 року. Вони добровільно виїхали до Кривого Рогу для роботи на підприємствах міста. Р. Рибачек, С. Шерстило та І. Ласийчук були студентами Львівської політехніки. Р. Рибачек познайомився в університеті з С. Шерстилом, а з І. Ласийчуком - в «Карпатському лижному клубі». Крім того, всі вони були членами спортивного товариства «Спартак». Як пізніше пояснював Р. Рибачек в промисловий Кривий Ріг вони приїхали на заробітки. М. Киптик та М. Ведьмідь потрапили до поля зору НКВС коли почали відвідувати львівських студентів та симпатизувати їх поглядам. Цікаво, що М. Киптик з 1937 по 1939 рік входив до складу «Просвіти», а також був членом молодіжної організації «Фронт національної єдності».

Вже під час слідства стало відомо, що львівські студенти мали безпосереднє відношення до ОУН. Адже, проживаючи у Львові і, навчаючись на 5 курсі Львівської політехніки, Р. Рибачек мешкав в гуртожитку в одній кімнаті зі Степаном Олійником (керівником Львівського обласного проводу ОУН на псевдо «Микола»), Володимиром Гошко (військовим референтом крайового проводу ОУН), а також з керівниками місцевої ОУН Романом Гавриляком та Макарушко. В березні 1940 року внаслідок проведеної міліцейської операції були ліквідовані С. Олійник та В. Гошко. Саме після цих подій Р. Рибачек, С. Шерстило та І. Ласийчук вирушили до Кривого Рогу. Р. Рибачек приїхав у місто надвечір 27 березня 1940 року, а вже з 1 квітня почав працювати на шахті «Комунар».

Всіх п’ятьох осіб розробляв агент НКВС «Леонтьев». Він 22 квітня 1940 року познайомився з фігурантами агентурної справи і після цього почав надавати відомості в НКВС. Згідно даних агента «Леонтьева» Р. Рибачек приїхав до Кривого Рогу з чітко визначеною метою: проведення розвідки і встановлення осіб, які потенційно можуть співпрацювати з українськими націоналістами. Про це завдання Р. Рибачек розповів «Леонтьеву» 15 липня 1940 року. Зокрема Р. Рибачек казав: «Ми приїхали сюди не заробляти на шахті, а побачити Україну з її 35 мільйонними населенням, наша мета знайти українців які співчувають українському руху…». Очевидно, що подібні настанови Р. Рибачек отримав ще у Львові і намагався втілити їх в життя.

Поступово, починає формуватися мережа місцевих мешканців, яким симпатизували ідеї українського націоналізму. Першим виявився М. Медвідь, який почав тісно контактувати з львів’янами з травня 1940 року. З цього часу він став одним з активних учасників, якому студенти повністю довіряли.

В той же час, для підбору кадрів львівські студенти послуговувались заувагами ОУН. Кожен член Організації повинен був знати елементарні принципи конспірації та агітаційної роботи. Один з таких принципів передбачав добір націоналістичних кадрів з середовища осіб, які були незадоволені радянською владою. Так, 1 червня 1940 року львів’яни познайомились з Іваном Сердюком та Порфирієм Лисинко. Перший був засуджений у 1932 році, а у П. Лисенка відібрали господарство за невиконання державних планів. Отже, ні І. Сердюк, ні П. Лисенко особливої любові до радянської влади не мали. Саме такі особи були одним з головних об’єктів націоналістичної пропаганди, адже їх антирадянські настрої можна було використати для їх вербування в ОУН. Але через декілька місяців з’ясувалось, що П. Лисенко не підходить для підпільної діяльності тому що має схильність до алкоголізму, й до того ж, не може себе контролювати.

Проте, були інші особи, які поступово залучались до націоналістичної мережі. Так, в серпні 1940 року Р. Рибачек знайомить агента «Леонтьева» з Йосипом Гончарем (приїхав із Західної України) та шофером транспортного відділу Омельяном Таранущенко (знаходився на оперативному контролі, як людина з антирадянськими поглядами), а в жовтні того ж року - зі Степаном Пищаком. З ними студенти проводять бесіди і залучають до агітаційно-пропагандистської роботи на підприємствах де вони працювали.

Отже, діяльність по створенню мережі симпатиків націоналістичних ідей проводилась львівськими студентами доволі вдало. Про це свідчить і той факт, що в березні 1941 року І. Ласийчук повідомив агента «Леонтьева» про те, що і в с. Широкому і в м. Жовтні Води теж є «наші люди».

Стосовно агітаційно-пропагандистської роботи, то львівські студенти проводили її в середовищі криворізького робітництва. В основі пропагандистської роботи лежала ідея побудови незалежної Української держави, а також збереження власних кадрів до початку радянсько-німецької війни. Так, в серпні 1940 року Р. Рибачек казав: «Не думайте, що ми маємо братись за зброю, проводити терористичні акти, займатись диверсіями. Це нам зовсім не потрібно. Тому що, якби ми активно виступали проти радянської влади ми зробили би тільки гірше собі а для загальної справи це немало б ніякої користі. Крім того, навіщо щось знищувати адже це належить нашому народові. Наше головне завдання проводити бесіди з місцевими мешканцями і чекати коли прийдуть німецькі війська. Тоді наші керівники з Галичини нам скажуть що необхідно робити». Отже, провідним завданням було створити місцеві проукраїнські кадри і зберігати їх до початку радянсько-німецької війни. Це дало б змогу членам ОУН, які мали рушити на Схід України можливість, спираючись на місцеві кадри створювати проукраїнські органи влади.

Про те, що такі сили мали рушити на Схід після початку радянсько-німецької війни львівські студенти були поінформовані. Ще в листопаді 1940 року І. Ласийчук говорив агенту «Леонтьеву» про створення українського війська у Кракові та Варшаві (очевидно йде мова про формування похідних груп ОУН (р). - Авт.). Це військо мало створюватись таємно, рухатись попереду німецьких військ і створювати місцеві органи влади та залучати українців до націоналістичного руху.

На весні 1941 року розуміючи, що їм загрожує арешт львівські студенти виїжджають у Західну Україну. Проте, це їх не врятувало. Р. Рибачек був заарештований 23 червня 1941 року. В цей же час був затриманий і М. Киптик. Слідство було доволі швидким і вже 29 серпня 1941 року Р. Рибачека та М. Киптика було засуджено до вищої міри покарання - розстрілу. Очевидно це були одні з перших членів ОУН в Кривому Розі, які загинули в ім’я Незалежної України. Але, на жаль, не останні…

За матеріалами ДА СБУ м. Дніпро

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн