Понеділок, 26 листопада 2018 09:14

Оунівський відгомін 1963-го на Запоріжжі

Юрій Щур
Роман Мончук Роман Мончук

За підрахунками співробітників КГБ, на території Запорізької області протягом 1956-1963 років оселилися 326 осіб, які раніше були засуджені за націоналістичну діяльність. З них 299 діяли на території Західної України, а 27 – учасники націоналістичного підпілля, які діяли на території Запорізької області та інших теренів Наддніпрянщини. Серед них були і члени проводів ОУН різного територіального рівня.

Зокрема, у Запоріжжі від 1960 року проживав колишній референт пропаганди Проводу ОУН Петро Дужий. До обласного центру повернувся після ув’язнення у 1956 році член Запорізького обласного проводу ОУН Пилип Мороз. Також Запорізька область стала домівкою для колишніх надрайонних провідників Костюка й Лопатюка, а також учасника «Заполярного проводу ОУН» (також мав назву «ОУН-Північ») Васьківа.

За всіма колишніми ув’язненими учасниками українського визвольного руху уважно стежили співробітники КГБ. Вони доповідали, що оунівці та упівці «розкидані» по різних населених пунктах і працюють, в основному, у сільському господарстві та на будівництві. За агентурними й іншими оперативними матеріалами було відомо, що дехто із них «перевиховався» й вже не був небезпечним для совєтської влади. Разом із тим, зауважували КГБісти, «дехто з них не змінив свого ворожого ставлення до Совєтського устрою й, прибувши до області, мали намір відновити антисовєтську діяльність за умови виникнення сприятливої для цього ситуації». Зокрема, розраховували на початок війни проти СССР.

З цією метою вони відновлювали свої зв’язки зі своїми однодумцями, дехто йшов далі й намагався створювати антисовєтські підпільні групи. Активізація таких явищ спостерігалася після 1957 року, коли на територію області з ув’язнення прибула основна кількість учасників націоналістичного підпілля. Відповідно, «чекістські заходи» проводилися в напрямку перешкоджання створенню організованих націоналістичних груп та активізації антисовєтської діяльності.

Про таких людей КГБісти писали: «деякі з них у приватних бесідах із своїми близькими ідеалізують минуле України, висловлюють брехливі роздуми з приводу життя українського народу й очікують кращих часів».

Станом на початок 1964 року запорізькі КГБісти вели агентурну роботу по 29-м особам: 6 – справи агентурної розробки, 7 – справи оперативної перевірки та 16 – спостережні справи.

У цей час, зокрема, було заарештовано уродженця Львівської області Романа Мончука, який жив у Запоріжжі й працював оператором у кам’яному кар’єрі. У 1948 році, повернувшись на територію СССР по репатріації із американської зони окупації Німеччини, він був заарештований і засуджений як агент гестапо. У таборах він познайомився із членами ОУН й долучився до діяльності націоналістичного підпілля. За даними КГБ, належав до Служби безпеки (або очолював її). За участі Мончука здійснювалася ліквідація виявлених агентів табірної адміністрації, а з деким проводилися заходи фізичного впливу.

У 1955 році, після звільнення, Роман Мончук виїхав до міста Радехів Львівської області, але вже 1958 року переїхав до Запоріжжя. Тут, не ховаючись, проводив розмови на націоналістичну тематику, серед оточення обстоював необхідність створення незалежної української держави. Агентура доповідала в КГБ, що Мончук не намагався створити підпільну групу, однак розраховував організувати повстанський загін у випадку нової війни з СССР. Також у донесеннях містилася характеристика Мончука як відвертого ворога совєтської влади, який постійно говорив, що усе своє життя присвятив боротьбі з Совєтським Союзом.

Під час слідства також було встановлено, що в ув’язненні боротьбою з агентурою табірної адміністрації разом з Мончуком займався уродженець Львівщини Семен Бурий. Він був засуджений у 1947 році за націоналістичну діяльність до 25 років таборів, однак 1955 року вже був звільнений. Слідством було встановлено, що Бурий був причетний до одного з епізодів у таборі, коли тяжкі тілесні ушкодження отримав ув’язнений, запідозрений у співпраці з адміністрацією. Також зазначалося, що Мончук та Бурий після звільнення періодично зустрічалися.

Запорізьким обласним судом Мончук був засуджений до 10 років, а Бурий до 3 років ув’язнення. Після завершення слідства, співробітники КГБ продовжили «роботу» з Семеном Бурим, внаслідок чого було отримано додаткову інформація про ОУНівську організацію у Озерному таборі. Зокрема, Бурий свідчив, що він належав до організації, яку очолювали Лука Павлишин, Герман Степанюк та Ярослав Пащак. «Закріплена» ця робота була вербовкою до агентурної мережі під псевдонімом «Ярослав». Відбувати присуд Бурого залишили у Запорізькій області.

У лютому 1964 року співробітники провели «профілактичну роботу» із жителем Запоріжжя Василем Вакуленком. Останній займався літературною творчістю й у своїх творах «протягував націоналістичну ідеологію». Крім того, серед близького оточення говорив про необхідність «здійснення революції». Після профілактики, агент «Гомер» доповів до КГБ, що Вакуленко змінив свою поведінку.

Також під «профілактику» потрапив колишній учасник підпілля з Львівської області Стельмах, який також продовжував займатися антисовєтською діяльністю й у Красноярському краї, а після повернення із спец поселення проживав у Запоріжжі.

Колишнього упівця Любаса «перевиховували» за допомогою агента «Віктора», відомого йому ще з часів спільної «партизанки». Агент на той час навчався у машинобудівному інституті (сучасний Запорізький національний технічний університет) і своїм прикладом показував Любасу перспективність «совєтизації». Під впливом цього, Любас вступив до вечірньої школи, належав до бригади комуністичної праці.

Аналогічні заходи були проведені через агента «Станіславського» по відношенню до колишнього учасника молодіжної націоналістичної організації Юсова.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн