Вівторок, 09 липня 2019 12:38

Організація боротьби з українськими націоналістами у Запоріжжі у 1961 році

Юрій Щур
Організація боротьби з українськими націоналістами у Запоріжжі у 1961 році

Совєтські органи державної безпеки залишили по собі багатющий спадок у вигляді масиву документів, які проливають світло на історію боротьби України за свою самостійність. Не зважаючи на те, що багато документів було нещадно знищено 1991 року, навіть «залишки» архівів колишнього КГБ неймовірно вражають. Поруч із документами та матеріалами представників українського визвольного руху, тут знаходяться також документи, які висвітлюють власне КГБістські операції проти ОУН, УПА та інших організацій й груп.

Гортаючи подібні документи кінця 1950-х – початку 1960-х років нам вдалося натрапити на характеристику діяльності старшого оперуповноваженого 2 відділення 2 відділу УКГБ Запорізької області капітана Павла Малигіна, яка була датована березнем 1961 року. Ця довідка для нас цікава тим, що саме Малигін займався у той час організацією контррозвідувальної роботи по лінії боротьби з українськими націоналістами, серед іншого вишукуючи серед них агентів іноземних розвідок.

Характеризуючи загальну ситуацію у Запорізькій області, КГБісти зауважували, що під час німецької окупації тут діяв обласний Провід ОУН, якому підпорядковувалися 2 окружних та районні Проводи.

З 1946 по 1948 роки на територію області прибуло багато переселенців із Польщі, серед яких також було виявлено колишніх учасників націоналістичного руху. За час від 1948 по 1951 роки на Запоріжжя було переселено понад 10 тисяч жителів Західної України. Серед них також, зусиллями розшуку та агентури, було виявлено багато учасників антисовєтського спротиву, родичів підпільників та тих, хто допомагав підпіллю та повстанській армії. Крім того, з 1955 року до області почали повертатися після відбуття присудів, або за амністією колишні учасники місцевого оунівського підпілля, або ж ті, хто був уродженцем Західної України, але отримав заборону на повернення до рідних країв.

Паралельно, ще у одному документі КГБ того часу акцентувалася увага на тому, що протягом 1958-1960 років на Запоріжжі вдалося попередити 4 спроби створення націоналістичних організацій, взято в розробку та активну агентурну перевірку більше 70 осіб. Також було заарештовано 9 осіб, які проводили активну націоналістичну діяльність. По відношенню до 33 осіб, які допускали «націоналістичні прояви з огляду на недостатню освіченість», проведено профілактичну роботу.

Капітан Малигін по лінії боротьби з націоналістами працював від 1951 року. Окрім оперативної роботи, активно читав лекції на тему «Українські буржуазні націоналісти – злісні вороги українського народу», а також виголосив ряд доповідей про «пильність» по відношенню до прихованих «ворогів народу». Вказана лекція була підготовлена співробітниками запорізького УКГБ із використанням місцевого матеріалу. Читалася вона у місцях концентрації осіб, які повернулися з ув’язнення, або у місцевостях, де відчувався вплив людей з націоналістичного середовища.

Станом на 1961 рік в розробці 2 відділу запорізького КГБ перебувало 36 справ оперативного обліку на українських націоналістів, зокрема 11 справ агентурних розробок, 9 справ оперативної перевірки й 16 наглядових справ. Крім того, перевірялося 7 «сигналів» на осіб, які підозрювалися у проведенні націоналістичної діяльності.

Конкретно Малигін працював над 3-ма агентурними справами й однією справою попередньої оперативної перевірки, а у підпорядкуванні у нього перебувало 10 агентів та 6 довірених:

  1. Агентурна розробка на націоналіста «Л», який повернувся після ув’язнення. По справі працювали агенти «Смєлий» та «Петров», а також довірений «Б». Інформація про належність «Л» до іноземних розвідок не підтверджувалася. Хоча його антисовєтські розмови не залишалися непоміченими.
  2. Агентурна розробка на націоналіста «Г», який також повернувся з ув’язнення. По справі працював агент «Затворов» і дві довірені особи. Оскільки протягом тривалого часу цікавих для КГБ матеріалів про «Г» не надходило, заплановано було лише провести профілактичні заходи.
  3. Справа попередньої розробки на «М», одного з об’єктів агентурної справи «Скорпіони», який після арешту решти фігурантів залишився на волі. По справі працювали агенти «Сидоренко» й «Рибаков». Згідно з донесеннями, після арешту однодумців «М» замкнувся у собі, діяльності не проводив й антирадянських розмов не вів. Відповідно, потреби у активних діях проти нього не було, готувалися профілактичні заходи.

П’ятеро агентів, які перебували на зв’язку у Малигіна, не мали конкретних об’єктів розробки, працювали по «контингенту». Інколи, за необхідності, використовувалися для підстави самостійницьким організаціям за кордоном (агент «Кравець»), або для супроводження туристів-канадців, які прибували до Совєтського Союзу (агенти «Майський», «Маляр» та «Уран»).

Надходили від агентури донесення, які не стосувалися напряму боротьби з українськими націоналістами, але в комплексі містили цінну для КГБ інформацію.

«Маляр» у червні 1961 року повідомив, що на комбінаті виробничого навчання людей з вадами зору була спроба організувати групу, яка провокувала комуністів. Від «Рибакова» надійшов сигнал відносно підозрілої поведінки репатріанта з Франції «К», що стало підставою для заведення справи оперативної перевірки.

У березні 1961 року агент «Петров» повідомив, що він познайомився з офіцером Совєтської армії «К», який у розмові із ним розповів кілька секретів, які стосувалися його місця служби. Із використанням цієї інформації, із «К» було проведено профілактику. Сам же агент «Петров» був завербований 22 березня особисто Малигіним саме для роботи по лінії українських націоналістів. «Петров» народився 1913 року, за фахом був лікарем-стоматологом, мав вищу освіту та вільно володів польською й німецькою мовами. У минулому «Петров» був утримувачем конспіративної квартири Львівського міського Проводу ОУН, мав багато родичів та близьких у США та на Західній Україні, знав багатьох українських націоналістів. У зв’язку із цим, запорізькі КГБісти мали намір використовувати його для підстави осередкам ОУН за кордоном (за термінологією КГБ – «оунівським центрам»), а також для вивчення тих його знайомих в Україні, які підозрювалися у належності до ОУН.

Автор довідки на «доблєсного» КГБіста Малигіна не забув описати і те, як останній вибудовував свій робочий день: «з ранку працює по оперативним облікам, сигналам, що надходили, а у другій половині дня й у вечірній час зустрічався з агентурою й довіреними».

У описаний в документі час капітан Малигін готував до вербування в якості агентів двох людей. Один з них – переселенець з Польщі «Ж», який там закінчив університет, працював викладачем української мови та літератури в середній школі, володів польською та німецькою мовами. Крім того, мав родичів та знайомих у Польщі та Західній Німеччині. В якості агента міг бути цікавий для роботи по лінії українських націоналістів серед інтелігенції, а також для можливого використання його закордонних зв’язків у контррозвідувальних цілях.

Другим кандидатом на вербування був «Ц», інженер-електрик за фахом, з вищою освітою, працював у совнархозі. Перебуваючи у німецькому таборі для совєтських військовополонених, «Ц» познайомився з українськими націоналістами. Останні й посприяли його звільненню з табору. Він же, в свою чергу, повинен був виїхати до Запоріжжя (місто народження), де зайнятися створенням осередків ОУН. Завдання «Ц» тоді не виконав, оскільки і не мав бажання цього робити, і боявся репресій зі сторони німецьких спецслужб, які якраз в цей час завдали масованого удару по наддніпрянським клітинам ОУН.

На територію СССР «Ц» повернувся як репатріант. Надав детальні свідчення про перебування у німецькому таборі та зв’язки з націоналістами. Назвав кілька осіб з ОУН, з якими мав бесіди. Дехто з них вже був відомий совєтським спецслужбам. Для підстави цим функціонерам підпілля ОУН за кордоном і готувалася вербовка «Ц». Крім того, він би мав займатися виявленням націоналістів серед своїх знайомих в Запоріжжі та в Україні загалом.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн