П'ятниця, 11 жовтня 2019 11:51

Бессарабець Юрій Руденко, співзасновник ОУН

Роман Коваль, Віктор Моренець, Юрій Юзич Історичний клуб «Холодний Яр»
Бессарабець Юрій Руденко, співзасновник ОУН

Ще цього року має вийти т. 3 енциклопедії Визвольної боротьби “«Подєбрадський полк» Армії УНР”. Пропонуємо вашій увазі біографію одного з героїв книжки – співзасновника ОУН Юрія Руденка з Бесарабії

РУДЕНКО Юрій Гаврилович (12.08.1899 р., ст. Окниця Сороцького повіту, Бессарабія, тепер Молдова – після 1930-х). Військовий і громадсько-політичний діяч, інженер-економіст (20.06.1928 р.); член Студентської громади табору Стшалково (Познань), генеральний секретар ЦК Легії Українських Націоналістів, секретар Конгресу українських націоналістів у Відні (1929 р.), співзасновник ОУН; звання – хорунжий кінноти Армії УНР.

Народився в сім’ї Гаврила Касіяновича (мешкав у Києві). Навчався у Вінницькій, Могилів-Подільській чоловічих гімназіях, закінчив Могилів-Подільську комерційну школу (10.05.1917 р.). Навчався на економічному відділі Київського комерційного інституту (до 12.1919 р.). Із 3-го курсу пішов до Армії УНР (24.05.1920 р.). Закінчив Спільну юнацьку школу (27.07.1920-28.07.1921 р.). Інтернований у таборі Стшалково (21.11.1920 р.).

Хворів на сухоти. У жовтні 1922 р. здійснив пожертву на лікування хворих на сухоти побратимів, що залишилися в польських таборах для інтернованих. Автор спогаду «Зустріч Святого вечора в бараці ч. 42 (табір Стрілково в Польщі)».

Спогад «Вступ українських та польських військ у Київ року 1920 травня місяця 8 числа» написав 15 листопада 1922 року. Ось уривок: «Польське військо зробило велике вражіння на всіх людей. Це було військо, гарно одягнене, озброєне, воно проходило вулицями з музикою та в повному ладі. Мешканці, а особливо поляки, зустрічали їх з квітами та з вигуками «Нех жиє Польська!» На всіх поляках були надіті національні стрічки. (...) На українців дивились [вони] з презирством. (...) В своїх балачках вони... казали, наче б то Київ – старе польське місто».

А ось як описав Юрій Руденко зустріч українські частини: «Шлях, по якому вони йшли, був застелений ввесь квітами (...) і на голови цих збавителів від большевицького ярма сипалися тисячі квітів. Одягнені вони були не гірш за поляків, всі в касках та гарно озброєні. Парад відбувся на площі Св. Софії. Всі будинки в цей великий день були прикрашені жовто-блакитними прапорами. Ввесь Київ радів. На вулицях було стільки народу, що припинився рух трамваїв та візників, вся ця лава людей сунула в напрямі до Софійської площі. Лиця у всіх були радісні, світлі, кожний відчував це свято». Цей спогад Роман Коваль використав для нарису «Таке не забувається» в книжці «Багряні жнива Української революції».

Закінчив економічний відділ економічно-кооперативного факультетуту УГА в Подєбрадах (1923-26.05.1928 р.). Дипломну роботу «Зовнішня торгівля та торговельна політика ЧСР» захистив «з успіхом добрим» (31.03.1928 р.). Автор статті «Справа економічного відродження України» (1928 р.).

На відомій світлині з Конгресу українських націоналістів у Відні, на якому було створено ОУН, стоїть перший зліва в 3-му ряду. У 1930-х рр. виявив себе «просвітнім діячем» на Іршавщині.

Вічна слава!

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн