Четвер, 15 жовтня 2015 21:00

Петро Потічний: Неправду про УПА вигадали понад півстоліття тому, але її поширюють і досі

Сергій Багряний, УІС
Петро Потічний Петро Потічний

Ветеран УПА, професор, політичний емігрант, відповідальний редактор«Літопису УПА» Петро ПОТІЧНИЙ приїхав з Канади до Києва на День захисника України 14 жовтня. Українська Інформаційна Служба зустрілася з ним на Форумі українських патріотичних справ незадовго до презентації видань «Літопису УПА».

– Пане Петре, сердечно вітаємо Вас з Днем українського війська, Днем створення Української Повстанської Армії, святом Покрови! Чим зараз живе видавництво «Літопис УПА»? Які маєте здобутки?

– Мабуть, ми єдині в світі, хто давно і системно видає книги про український визвольний рух середини 20 століття. Існуємо з 1976 року. Маємо вже майже 130 томів. Видання мають 4 серії. Основна серія – 51 книга, є нова серія – видана спільно з інститутом Української археографії, є серія «Бібліотека», є серія «Події і люди», в якій багато біографічного матеріалу. Це не лише діаспорне видання. Маємо офіс у Львові, багато наших працівників – з України. Тому це загальноукраїнське видання, хоча ми зареєстровані офіційно як канадське видавництво. Друкуємо свої книжки за усталеною схемою: Волинь має стільки то книжок, Львівщина – стільки то, Закерзоння – стільки то і так далі. Зазначу, що ми не обмежуємося лише діяльністю УПА, але й друкуємо документи ОУН. Робота ця є необхідною, адже наклепи про національно-визвольну боротьбу та УПА і її очільників зокрема поширюють і досі.

Петро Потічний– Якою є фінансова підтримка видавництва? Хто вам найбільше допомагає?

– Видаємося переважно завдяки закордонним українцям. Від держави (України – авт.) немає жодної допомоги. Окрім розкриття архівів – жодної. Жодної фінансової! Ми практично всі працюємо на громадських засадах! Видавництво базується на 2-х організаціях вояків УПА – Об’єднання колишніх вояків УПА і Товариство колишніх вояків УПА. Ми співпрацюємо, працюємо спільно над Літописом УПА.

– Які нові книги «Літопису» слід чекати найближчим часом?

– Нині готуємо книжку про Об’єднання колишніх вояків УПА в США і Канаді, видали книжку про Товариство (колишніх вояків УПА – авт.) в США. Але ще треба підготувати працю про це товариство і в Канаді. Цього року також вийде другий том чеських і словацьких документів про УПА. В новій серії вийшло щойно видання про діяльність ОУН Коломийського округу, в серії «Бібліотека» вийшла книжка про відносини з Угорською армією, а в серії «Події і люди» вийшла праця про закордонний рейд Української Повстанської Армії в Західну Європу. Готуємо томи про судові слухання арештованих керівників підпілля ОУН та УПА, що перебували в Україні, зокрема, том про Василя Кука. Одним словом, постійно працюємо і не зупиняємося. Працювати, повірте, є над чим.


Потічний Петро-Йосип Петрович (* 2 червня 1930р., Павлокома) – професор Мак-Мастерського університету (Канада), активний діяч української діаспори, дослідник історії рідного краю.

Радянські спецслужби стратили його батька 1941 року, поляки вирізали більшість людей у його рідному селі – загін Армії Крайової поручика Юзефа Бісса (псевдо «Вацлав») знищив 366 людей.

1945 року чотирнадцятирічним вступає до Української Повстанської Армії – зв'язковий у підрозділі «Громенка».

Далі був пропагандивний рейд на захід. Воював проти радянської влади до 1947 року.

1947 року отримав політичний притулок у США. Згодом брав участь у корейській війні – в складі американського ВМФ (Marins Corps). В Японії був у складі спеціального загону, який на підводних човнах доставляв засоби для операцій на території Китаю. Під час однієї з таких акцій Потічний був поранений.

В рамках програми підтримки демобілізованих солдатів вступив до університету у Філадельфії, згодом до Колумбійського університету в Нью-Йорку. Стає істориком в Університеті Мак-Мастера в місті Гамільтон (Онтаріо).

Співредактор багатотомного видання про українське підпілля.

Написав докладну історію свого села.

Написав книгу спогадів «Моя дорога», «Справа Батька» – про його батька, Петра Йосиповича, арештованого НКВД у вересні 1940 в Бірчі та розстріляного у червні 1941 з іншими політичними в'язнями Перемиської тюрми в урочищі Саліна біля Добромиля.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн