Неділя, 18 листопада 2018 15:37

Леонтій Шипілов: «Вибори в умовах війни: маємо бути у всеозброєнні»

Григорій Жибак, УІС
Леонтій Шипілов: «Вибори в умовах війни: маємо бути у всеозброєнні»

 

Понад місяць працює нова Центральна виборча комісія, обрана 20 вересня. Присягу прийняли 5 жовтня. Українська Інформаційна Служба зустрілася із  членом ЦВК Леонтієм Шипіловим.

 

- Леонтію Миколайовичу, як працюється на новій посаді, які найперші кроки?

- Один із перших кроків комісії було розблокування (що залишилося нам у спадок від попереднього складу комісії) перших та додаткових виборів понад 120 об’єднаних територіальних громад. Відомо, що однією із найуспішніших реформ є реформа централізації, завдяки якій кожна громада може скористатися додатковими ресурсами і розвивати власну спроможність, інфраструктуру, наповнювати реальним сенсом місцеве самоврядування.

- На часі питання прийняття Виборчого кодексу. Як прокоментуєте це?

- Я послідовний прихильник щодо прийняття Виборчого кодексу. Вважаю, що це питання не тільки назріло, а й перезріло. Із декількох причин. Перше, існуюча виборча система на парламентських виборах (пропорційно-мажоритарна), нажаль, перебрала у себе вади як пропорційної так і мажоритарної. Найприкріші з яких – різні види політичної корупції на мажоритарних округах і при формуванні партійних списків. Існуюча система перешкоджає розвитку внутрішньопартійної конкуренції. Виходом із цієї ситуації мало б бути запровадження, передбаченої проектом Виборчого кодексу, принципово іншої виборчої системи – пропорційної виборчої системи із відкритими регіональними списками.

Друге, необхідною є і сама кодифікація виборчого законодавства, оскільки проект виборчого кодексу має замінити собою п’ять законів: "Про Центральну виборчу комісію", "Про Державний реєстр виборців", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори Президента України" та "Про місцеві вибори". Це дозволить уніфікувати виборчі процедури за різними видами виборів. Що є вкрай необхідним, зокрема, для одноманітного застосування виборчого законодавства членами виборчих комісій, спостерігачами, кандидатами на виборні посади тощо.

Але, враховуючи короткий термін, який залишився до президентських виборів, а робота над поправками до проекту Виборчого кодексу триває дотепер, сподівань отримати новий виборчий закон украй мало. Тому треба зосередитися над виправленням прогалин, колізій, які існують у поточному виборчому законодавстві.

- Невдовзі передвиборчі президентські перегони.

- Водночас, готуємося до процесу виборів Президента України, які мають відбутися в останню неділю березня 2019 року. Це надважливе питання в умовах держави, яка воює супроти московського агресора. Зрозуміло, що ворог діє і діятиме системно, спрямовуючи свої зусилля на делегітимізацію виборчого процесу, зрив виборів, використовуючи засоби гібридної війни, «фейки» та «хакерські» атаки. Це вже відчули країни Європи та Америки на своїх внутрішніх виборах. Тому кіберзахист, взаємодія з органами державної безпеки та спецзв’язку є вагомим компонентом нашої діяльності. Приємно, що це питання і в центрі уваги наших західних партнерів, з якими ми налагоджуємо співпрацю.

Тому маємо бути приготованими та у всеозброєнні.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн