П'ятниця, 27 липня 2018 15:34

У Києві вшанували вояків-богданівців

Євген КОСТЮК
У Києві вшанували вояків-богданівців

26 липня у Києві вшановано козаків і старшин Першого українського козацького полку ім. Богдана Хмельницького. Організаторами заходу виступили Історичний клуб “Холодний Яр”, Київська міська організація ВО “Свобода” та Легіон Свободи.

Ведучий заходу – соліст легендарного рок-гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк розповів присутнім про історичні обставини трагедії, яка сталася 101 років тому. 

26 липня 1917 р. на залізничній ст. Пост-Волинський (тепер – Київ-Волинський) московські окупанти з 2-го гвардійського та 17-го Донського полків із кулеметів розстріляли ешелон богданівців, які їхали на фронт. За твердженням історика Дмитра Дорошенка, московські окупанти вбили 16 богданівців і 30 поранили, а сотник 7-ї сотні 2-го куреня Богданівського полку Іван Островершенко, очевидець трагічних подій, засвідчував загибель близько півтори сотні богданівців.

Президент Історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль у своєму виступі провів паралелі між богданівцями і добровольцями сучасної російсько-української війни. Історик зазначив: “Психологія української верхівки за 100 років не змінилася: і керівники Центральної Ради, і нинішнє керівництво України бояться українських ідеалістів зі зброєю в руках, хоч саме романтики-добровольці і є першими захисниками нашої Батьківщини. Хто ж тоді при владі, якщо влада боїться захисників Вітчизни?”.

Народний депутат України від ВО “Свобода” Юрій Левченко наголосив на тому, що українці зобов’язані не допустити повторення помилок столітньої давнини, акцентував увагу на неприпустимості поступок агресору, здачі національних інтересів, торгівлі з окупантами. Юрій Левченко повідомив присутніх про кричущі факти політичних репресій щодо воїнів-добровольців з боку влади.

Командир Легіону Свободи Олег Куцин підкреслив важливість добровольчого руху для збереження державного суверенітету України. Він зазначив, що саме добровольці зараз стоять на передньому краї оборони української державності. Олег Куцин наголосив на тому, що українці мають винести уроки з трагічних подій минулого і не допустити втрати державності.

Також на заході виступили кандидат історичних наук, представник політичної партії “Національний корпус” Олександр Алфьоров, прес-секретар Голови Верховної Ради Андрій Ковальов, голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний та скульптор Дмитро Бур’ян, a Сергій Василюк виконав низку пісень Визвольної боротьби.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн