Середа, 05 грудня 2018 13:06

Відлунали «Сурми звитяги» – 2018

Українська Інформаційна Служба
Відлунали «Сурми звитяги» – 2018

Історію України, завдяки таланту українців, можна вивчати через поетичне слово, пісню, танець, образотворче мистецтво. Особливо – патріотичну пісню, в якій зафіксовано кожний етап героїчної боротьби українського народу за державну незалежність та соборність.

1 листопада, в день 100-річчя Листопадового Чину, у Львові розпочався фінальний (Всеукраїнський) тур Дев’ятнадцятого дитячо-юнацького фестивалю патріотичного мистецтва «Сурми звитяги». Фестиваль унікальний тим, що заохочує молодь до плекання мистецької спадщини січових стрільців, вояків УГА, УНР, революційного підпілля ОУН та УПА, а також до творення сучасного українського патріотичного мистецтва. Організатори фестивалю: громадська організація «Сурми звитяги», Центр національного відродження ім. Степана Бандери та Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Партнерами фестивалю виступили Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Міністерство молоді та спорту України та Міністерство освіти і науки України.

Впродовж чотирьох конкурсних днів юні учасники фестивалю демонстрували перед журі та вдячною публікою свої різноманітні мистецькі таланти, поєднані єдиним для всіх – українським патріотизмом. Це – учні середніх загальноосвітніх шкіл, вихованці центрів дитячої та юнацької творчості, шкіл мистецтв, студенти вищих навчальних закладів, представники молодіжних громадських організацій з різних областей України віком від 10 до 27 років.

Вже вкотре юних талантів, учасників фестивалю, прийняв у себе міський палац культури ім. Гната Хоткевича – багаторічний партнер «Сурм звитяги». Солісти, вокально-інструментальні ансамблі, духові оркестри, хореографічні колективи, читці та майстри образотворчого мистецтва… Сотні і сотні юних облич, натхненних почуттям любові до України та української культури

Понад 2500 учасників з Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької, Чернігівської, Чернівецької, Волинської, Вінницької, Закарпатської, Донецької, Запорізької, Рівненської, Полтавської, Кіровоградської, Миколаївської й Львівської областей та міста Києва представили 185 концертних одиниць. На малій сцені – 105 учасників у номінації «Художнє читання». На перегляд було подано 487 художніх робіт та 95 творів у номінації «Авторська поезія і проза».

Вже вкотре журі XІХ фестивалю мистецтв «Сурми звитяги» очолив заслужений діяч мистецтв України, професор, композитор, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Віктор Камінський.

Фестиваль проводиться щорічно. Його мета – відродження української патріотичної пісні, її осучаснення, пропагування серед дітей та юнацтва кращих зразків мистецьких творів патріотичного спрямування, що розкривають героїчний шлях національно-визвольної боротьби українського народу в ХХ та ХХІ століттях, вивчення пісенної спадщини Січового Стрілецтва, Української Галицької Армії, Організації Українських Націоналістів, Української Повстанської Армії, а також сучасної української молодіжної патріотичної пісні, що звучала під час Революції на граніті, на Помаранчевому, Євромайданах та Революції Гідності, а також підтримує і прославляє бойовий дух наших воїнів на фронті з російським агресором.

3 грудня у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбувся заключний етап XІХ Всеукраїнського дитячо-юнацького фестивалю патріотичного мистецтва «Сурми звитяги»

З самого ранку до пізнього вечора приміщення театру було наповнене дзвінкими дитячими голосами, емоціями, сміхом та радісним піднесеним настроєм.

Переможці отримали пам’ятні медалі, дипломи, афіші, буклети та пісенники «Пісні українських повстанців» Юрія Антківа, відео-компакти дисків з кращими зразками фестивальних творів. Пам’ятну нагороду – ікону Святої Кілікії, що є покровителькою музики, для володаря ГРАН-ПРІ фестивалю виконав відомий львівський художник і волонтер Лев Скоп.

З вітальним словом виступив заступник голови Львівської обласної Ради Володимир Гірняк, котрий привітав фестиваль та вручив директору «Сурм звитяги» Володимиру Степанишину та усьому творчому колективу Почесну відзнаку Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України — ювілейну медаль за вагомий внесок в національно-патріотичне виховання дітей та молоді в Україні.

З вітальним словом виступила директор Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Любомира Мандзій, котра передала вітання учасникам фестивалю та зачитала листа від міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

Впродовж двох з половиною годин вщент переповнений глядачами зал неодноразово вибухав бурхливими оваціями, вигуками «Браво!», підтримуючи нашу творчу та обдаровану молодь.

Особливе враження на глядачів справив учень Піщанської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей з вадами слуху і мови Вінницької області Євген Жердєв. Цей юний патріот промовляв жестами до сердець глядачів так гучно, що викликав сльози патріотизму в багатьох присутніх в залі.

На сцені перепліталися автентичні твори та твори української класики, поряд з якими потужно звучали молодіжні музичні форми вокально-інструментальних ансамблів, рокових виконавців, сучасних хореографічних композицій та поетичних творів з елементами політичної сатири на злобу дня.

Кожен присутній в залі прийшов на концерт не лише задля того, щоб насолодитися творчістю юних виконавців, але й щоб своєю присутністю засвідчити особисту громадянську позицію та підтримати талановиту молодь, котра не залишає жодного сумніву – Україна була, є і буде українською.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн