Вівторок, 22 квітня 2014 21:00

Унікальні матеріали з Державного архіву АРК під загрозою

УІНП
Унікальні матеріали з Державного архіву АРК під загрозою

Український інститут національної пам’яті стурбований долею Державного архіву АРК і просить Міжнародну Раду архівів забезпечити постійний контроль для захисту історичної та культурної спадщини Криму.

Відповідного листа скерував 22 квітня директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на ім’я Мартіна Берендсе --  Президента Міжнародної ради архівів, яка має дорадчий статус у ЮНЕСКО.

У фондах Державного архіву АРК зберігаються унікальні документи періоду першої анексії півострова Російською імперією у 1783 році, які висвітлюють об’єктивну історію «приєднання» Криму, що обернулося справжньою трагедією для кримськотатарського народу.

У зв’язку з небезпечними тенденціями у гуманітарній політиці окупаційної російської адміністрації, про що свідчать, зокрема,  нещодавні звільнення директора єдиної української гімназії у м. Сімферополі, а також працівників Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника, Український інститут національної пам’яті звернувся до Президента Міжнародної Ради архівів (ІСА) Мартіна Берендсез проханням забезпечити постійний контроль для захисту історичної та культурної спадщини Криму. «В умовах російської окупаційної політики «зачистки» інформаційного простору Криму -- зазначається в листі -- реальною видається загроза зникнення унікальних архівних документів з Державного архіву АРК».

Нагадаємо, що виконавча Рада ЮНЕСКО 10 квітня цього року ухвалила резолюцію «Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)». У документі висловлюється стурбованість зростанням військової присутності Російської Федерації в окупованому Криму, що несе загрозу, у тому числі й культурній спадщині АРК. Прийнято рішення про здійснення перманентного жорсткого моніторингу на півострові відповідно до компетенції ЮНЕСКО.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн