Неділя, 11 травня 2014 21:00

Віктор Рог: «Націоналізм – це органічне явище»

Віталій КАРНОЖИЦЬКИЙ
Віктор Рог Віктор Рог

7 травня в залі міського Будинку культури Червонозаводського, (Полтавщина) за ініціативи члена Президії районної Ради Майдану, депутата міської ради Юрія Трубнікова відбулася зустріч із головним редактором газети ОУН «Шлях Перемоги», істориком Віктором Рогом.

Відкриваючи зустріч, Віталій Карножицький наголосив: «Нажаль, на сьогоднішній день в нашому районі продовжують керувати регіонали, для яких гуманітарна, проукраїнська політика ніколи не була пріоритетом, тому цей зал і не заповнений вщент, хоча з нашої сторони були відправлені запрошення у всі навчальні заклади міста».

Але, незважаючи ні на що, люди зібралися – послухати ту інформацію, якої не вистачає тут, у центрі і на сході України. Мова йшла насамперед про розвіювання пропагандистських міфів радянської ідеології щодо «бандерівців», мовляв це ті, хто десь там, у лісах Карпат, бігають з автоматами, щоб впіймати «москаля» та з’їсти його живцем. Як приклад цинізму і абсурду цього, Віктор Рог навів низку конкретних прикладів відомих постатей керівників національно-визвольної боротьби українського народу ХХ століття, які були народжені та діяли на сході, півдні та півночі України.

Зокрема гість з Києва розповів про уродженця історичної Прилуччини Миколу Міхновського – першого ідеолога державної самостійності України, автора знакового маніфесту «Самостійна Україна», уродженця Полтавщини Дмитра Андрієвського – одного з творців та ідеологів ОУН, вихідців з Гадяччини братів Кратів, командира полку Чорних Запорожців Армії УНР Петра Дяченка, синів Полтавського краю Юрія Горліс-Горського, Головного Отамана Симона Петлюру, Аверкія Гончаренка – одного з командирів крутянців, Антона Кущинського та інших достойників. Зрештою, в Глинську, що за кілька кілометрів від Червонозаводського, влітку 1891 року було написано Програму «Братства Тарасівців», де вперше проголошено політичною метою незалежність України. Згадав гість і про повстанський рух 1918-20-х років на Лохвиччині під проводом отаманів Греся, Клітки та Лісової Квітки, про уродженців нашого краю в лавах УПА та ОУН. Багато з них каралися в нацистських концтаборах і загинули в боротьбі з гітлерівцями. «Націоналізм – це органічне явище, це здоровий глузд нації та її захисний імунітет», – наголосив історик.

Віктор Рог також проаналізував сучасну політичну ситуацію, провів презентацію своєї збірки «Українофобія: п’ята колона та її ляльководи» та часопису «Шлях Перемоги» і відповів на питання учасників зібрання. Добірка патріотичної літератури від Центру національного відродження буде передана до міської бібліотечної системи.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн