Неділя, 11 січня 2015 22:00

Шевченкова родина зустрічала гостей

Лариса ГРОМАДСЬКА
Шевченкова родина зустрічала гостей

Напередодні нового року у Національній спілці письменників України відбувся чудовий творчий вечір, присвячений Великому Кобзарю. Вечір, який організували шанувальники поезії Тараса Шевченка, став ніби підсумком 2014 — року 200-літнього ювілею Українського Пророка.

Один із організаторів Шевченківського свята Олександр Ліщенко розповів, що починаючи з липня минулого року на столичному Майдані, біля стели Незалежності, щовечора 0 19.00 год. збирається шевченкова родина — українці, які читають твори з «Кобзаря». Він зазначив, що вони приходять за будь-якої погоди, що вони єдині, хто не залишив Майдан до сьогодні. І таких імпровізованих читань вже відбулося понад 150! А ведуча Світлана висловила бажання, щоб незабаром Шевченківські вечори проходили у найбільших залах України.

Мистецький захід розпочався із спільного виконання урочистого реквієму «Реве та стогне Дніпр широкий».

Стоячи вітали учасники Шевченківського свята знаменитий народний хор «Гомін», яким керує справжній патріот української пісні Леопольд Ященко. Художній колектив майстерно виконав «Думи мої, думи мої», «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле», «За байраком байрак», «По діброві вітер віє», «Зоре моя вечірняя».

Своєрідним обрамленням, окрасою творчого вечора були виступи кобзаря, заслуженого артиста України Тараса Силенка, який подарував слухачам декілька пісень на слова Тараса Шевченка, зокрема «Посіяли гайдамаки» та «Зацвіла в долині червона калина».

Звучали зі сцени пророчі слова будителя українського духу Кобзаря: «І мертвим, і живим…» у виконанні Олександра Ліщенка, «Холодний Яр» — з вуст Михайла Орлюка, «Кавказ» читав студент медуніверситету, «Розрита могила» — у виконанні заслужених артистів України Ольги Шлемко і Тараса Силенка, «Тече вода з-під явора» — у виконанні родини Вексніних, «Розритий льох» — у постановці студентського театру «Слово» Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, звучав «Заповіт» різними мовами тощо.

Про талант Тараса Шевченка, його великий спадок для нащадків, про його козацьке походження розповідали академік шести вітчизняних та зарубіжних академій Петро Кононенко, директор Інституту української мови Павло Гриценко, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Сергій Гальченко та багато ін.

Ще під час Революції Гідності Тараса Шевченка було проголошено Духовним Гетьманом України, а «Кобзар» — духовною книгою Майдану. А окремі сотні Самооборони вважали Тараса Григоровича своїм бійцем. І це додавало духу!

А нещодавно, йшлося на вечорі, за ініціативи і підтримки небайдужих людей, було видано фронтові «Кобзарі» невеликого розміру для воїнів, які виборюють незалежність і цілісність України на Донбасі.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн