Субота, 31 січня 2015 22:00

У Сумах вирізали з льоду Хрест УПА

Алла Акіменко
У Сумах вирізали з льоду Хрест УПА

У Сумах вшановували пам'ять юних героїв Крут, які  97 років тому стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності своєї Держави.

Сумські активісти з цієї нагоди, вклоняючись першим «українським кіборгам», як вони назвали полеглих під Крутами, зібралися біля пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі міста на імпровізований мітинг. Учасники мітингу застигли у хвилині мовчання на честь полеглих юних українських патріотів.

«Під Крутами зійшлися сини України - ті, хто наважилися боронити свою Матір від безчестя і смерті, - говорив один із ініціаторів та організаторів акції, громадський активіст Олександр Бойко. - Ми вшановуємо пам’ять тих, хто боронив Україну тоді, і боронить її незалежність сьогодні, адже історія певною мірою повторюється. Україна понад усе!».

Активісти-патріоти влаштували незвичний флеш-моб. На річці Псел за допомогою бензопили вони вирізали Хрест – Символ УПА. Олександр Бойко розповів: «З точки зору національної гідності бій під Крутами має непересічну вартість. Це був високий приклад боротьби за українську державність. Це не просто жертва, це не просто бій. Це битва Духу. Ці молоді люди не хотіли помирати. Вони хотіли жити в оновленій та незалежній Українській Державі. Але вони не відступили. Вони виконали свою священну місію – затримали на 4 дні більшовицькі з’єднання Муравйова, і це дало можливість виграти час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який де-факто означав міжнародне визнання української незалежності».

Своєю акцією, говорить Олександр Бойко, ми хотіли привернути увагу до цієї дати. Привернути увагу до того, що історія повторюється: окупанти і сьогодні намагаються позбавити Україну незалежності, як це було і десятки, сотні років тому. Подія боротьби під Крутами має не лише історичну, але й символічну цінність. Це не просто жертва за Україну, це приклад відданості за Батьківщину для усіх нас.

«Хрест УПА, вирізаний на льоду в день бою під Крутами, на мою думку, має символізувати спадкоємність у боротьбі за Україну, - прокоментував сумський історик і дослідник, член вченої ради Центру досліджень визвольного руху Геннадій Іванущенко. - Від княжих і козацьких часів, через героїку Крут і Базару, повстанську боротьбу 20-х рр. ХХ ст., ОУН і УПА, дисидентський рух і аж до сьогоднішніх Героїв АТО. Це безперервна традиція героїзму і самопожертви кращих синів України. Усвідомлення єдності цієї історичної "лінії", цієї традиції є найкращим поясненням і мотиватором для нас сьогодні».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн