Середа, 11 листопада 2015 22:00

У Тернопільській ОДА відкрили виставку СУМівських світлин

cym.org

Виставку СУМівських світлин «90 років на службі Богу і Україні» відкрили в приміщенні Тернопільської обласної державної адміністрації.

Експозиція присвячена 90-літтю з часу заснування Спілки Української Молоді та охоплює  період з 1925 року до сьогодення.

Присутній на церемонії відкриття виставки голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна зазначив: «Спілка Української Молоді в Україні – це організація, яка бере активну участь у житті Тернопільщини і вихованні нового покоління свідомої патріотичної молоді. Тому з нагоди свята бажаю успіхів, натхнення і бажання працювати заради розбудови України і Тернопільщини зокрема».

DSC_3672

DSC_3676

Також очільник Тернопільщини зачитав вітання Президента України Петра Порошенка з нагоди 90-річчя заснування Спілки Української Молоді.

Із експонатами виставки присутніх ознайомив заступник голови Всеукраїнської молодіжної  громадської  організації СУМ в Україні Святослав Липовецький.

«Наша організація мала 3 великих періоди, – зазначив Святослав Липовецький. – Спілка Української Молоді зародилася в 1925 році у Києві як підпільна організація, що ставила собі за мету звільнення української нації від завойовників та створення незалежної демократичної держави. Але в 1929 році СУМ була викрита спецслужбами радянського режиму, її чільні члени були заарештовані і засуджені у 1930 році на Харківському процесі СВУ-СУМ. Більшість засуджених не повернулися з концтаборів. Так, наприклад, Миколу Павлушкова в числі 1111 інших в’язнів розстріляно за наказом начальника соловецького концтабору на честь 20-тих роковин жовтневого перевороту. Після Другої світової війни, в 1946 році, СУМ відновилася на чужині за ініціативою української молоді, яка перебувала в таборах для переміщених осіб в англійській, американській та французькій зонах окупації Німеччини. Відтак Спілка поширилася в багатьох країнах, де є українська діаспора».

DSC_3702

За словами Святослава Липовецького, відродження СУМ в Україні розпочалося в кінці 80-х років, коли піднялася нова хвиля боротьби за незалежність. Влітку 1989 року організаційно оформилися перші осередки, які пізніше поширилися в усій Україні. 19 серпня 1989 року, в підніжжі гори Маківка, що відома стрілецькою звитягою, молодь Львівщини проголосила створення СНУМ. А через два місяці – на горі Лисоня, проголошено створення СНУМ на Тернопільщині.

DSC_3714

«Цього року осередку у Тернополі минуло 20 років, – зазначив Святослав Липовецький. – Однак варто наголосити, що в селі Кошляки, що на Тернопільщині, п’ятеро неповнолітніх юнаків створили в 1948 році підпільний СУМ. В 1951 році, всіх членів організації заарештовано та засуджено на 25 років ув’язнення та 5 років заслання. Наразі живе лише один з п`яти – Нестор Зарічний».

Члени Спілки брали активну участь у Революції Гідності, а згодом – у проведенні Антитерористичної операції. А також вони проводять різні акції на підтримку військових.

Відтак Святослав Липовецький подякував голові обласної державної адміністрації Степану Барні, який ще за часів депутатства у Верховній Раді України, був у числі народних обранців, які внесли подання, щоб відзначати 90 річчя СУМ на Всеукраїнському рівні.

«Степан Барна неодноразово брав участь у різних наших заходах та акціях. Тому в цей день щиро дякуємо за допомогу і сприяння», – зауважив заступник голови Крайової Управи. 

Варто зазначити, що це чи не вперше в стінах головної владної будівлі Тернопільщини експонується персональна кількаденна фотовиставка молодіжної організації.

DSC_3678

У подяку за співпрацю голова Тернопільської міської організації Спілки Української Молоді в Україні Тетяна Денис вручила  керівнику облдержадміністрації Ювілейні відзначки «90 років СУМ» та «20 років Тернопільському осередку СУМ в Україні».

DSC_3631

DSC_3613

DSC_3644

DSC_3718

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн