П'ятниця, 22 квітня 2016 14:48

В Києві пройшли восьмі Липівські читання

Сергій Багряний, УІС
В Києві пройшли восьмі Липівські читання

22 квітня в столиці відбулися восьмі Липівські читання, організовані Благодійним Фондом Івана та Юрія Лип, Центром Національного Відродження та Науково-дослідним інститутом українознавства.

Учасників конференції привітали голова Правління ЦНВ Тарас Гребеняк, директор Інституту українознавства Богдан Галайко, редактор часопису «Шлях Перемоги» Віктор Рог, Президент Фонду Галина Дольник.

Даний захід є традиційним для останніх років і присвячений спадщині Івана та Юрія Лип, визначних українських діячів першої половини XX ст., учасників визвольних змагань.

Захід зібрав декілька десятків дослідників діяльності та творчості Лип з ряду областей України, люди ділилися своїми думками щодо ролі Юрія та Івана в історії, розповідали про нові дослідження біографій цих знаменитих українців.

Природно, що найбільше обговорення викликали геополітичні праці Юрія Липи, зокрема ті, що стосуються ролі України як лідера чорноморсько-балтійського регіону та можливого розпаду Росії на ряд нових суверенних держав.

«Поки ми досягнемо членства в НАТО і ЄС, може пройти 10-20 років. А що робити весь цей час? Як завершити війну і не допустити повторення агресії з боку Росії? Наша влада захопилася обамофільстовм і єврофільством. А між тим, якщо хтось думає, що треба лише дочекатися смерті Путіна і приходу більш ліберального президента в РФ, то він помиляється: будь-який ліберал в кріслі голови держави Росія стане імперіалістом. З іншого боку, коли почне розпадатися Росія і якщо ми не будемо до цього готові – може статися катастрофа. З’являться непрогнозовані нові державні утворення, в частині з яких буде поширюватися радикальний ісламізм. Тому ми повинні вже зараз, на державному рівні, почати працювати з поневоленими народами РФ, працювати з української діаспорою, в першу чергу – в прикордонних територіях – Кубань, Ставропілля, Воронеж. Самим етнічним росіянам ми теж маємо щось пропонувати, а не кричати «бий москалів!». Нашу позицію маємо доносити і до Заходу, адже там Росію уявляють як щось єдине, як цілий організм, де живе лише «одін могучій рускій народ». А між тим, Росія – це десятки поневолених народів, це держави, які мали свою історію, мали самостійність поки їх не завоювала Москва…  Тому ми підготували збірник матеріалів «Як нам облаштувати Росію», який вийшов українською та англійською мовами. А на осінь плануємо великий захід, спрямований на наукове та експертне обговорення механізмів інтеграційний процесів Балто-Чорноморського регіону. Під час цієї конференції ми осучаснимо спадщину Липи і вже сучасні доробки, що базуються на ідеях Юрія Липи, будемо презентувати українцям і нашим партнерам з країн Заходу», – наголосив директор Українських студій стратегічних досліджень Юрій Сиротюк.

За наслідками читань буде видано окрему збірку доповідей.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн