П'ятниця, 19 серпня 2016 11:59

Раз добром зігріте серце вік не прохолоне

Раз добром зігріте серце вік не прохолоне

Сьогодні ми хочемо скласти шану і подяку одному із тих, хто воював в лавах ОУН-УПА, хто пройшов через страшні радянські концентраційні табори, не зламався, дожив до наших днів і зараз в строю. А це – Роман Олексійович Німий. Звичайно, він вже не може тримати зброю в руках і прицільно нищити ворога, але своїм патріотизмом він надихає нашу молодь на нові звитяги. Його кредо, його лінія життя – це Бог і Україна.

Прагнучи допомогти нашим хлопцям, що кровавляться на просторах Донбасу, Роман Олексійович не тільки молиться за їхні душі, але й віддав на потреби українського війська тридцять тисяч гривень. І про це, у свій час, повідомляли засоби масової інформації. А тепер, зі своєї скудної пенсії (бо він не реабілітований) пожертвував відповідну суму грошей і спорудив у «Парку Слави», що в містечку Більшівці Галицького району пам’ятний монумент і тим самим увіковічив славу українських патріотів, що поклали своє життя на Майдані, а це величавий знак пам’яті героям «Небесної сотні». Вчинок, звичайно, неординарний, вчинок шляхетний і патріотичний, бо пан Роман усвідомлює і розуміє, що те, що він сіє в цьому житті, обов’язково проросте у вічності.

«Парк Слави», в ті далекі часи, коли селище Більшівці було районним центром, представляв собою велике болото, мочар, куди енкаведисти зі всієї округи звозили трупи українських повстанців і тут їх топили, або заривали в канави. Словом – то великий могильник Української Слави. Більшівцівський парох отець Василь Завірач добився того, що цей шматок землі осушили, спорудили пам’ятник воякам ОУН-УПА, засадили екзотичними деревцями, освятили і назвали «Парком Слави». Тепер у цьому парку, де спочивають сотні кращих синів і дочок нашого народу, стоятиме і пам’ятний знак «Небесній сотні», споруджений на кошти Романа Німого.

DSC 0141

Під сучасну пору, Роман Олексійович, втратив зір і перебуває під опікою працівників будинку перестарілих, що в містечку Більшівці. Поважний вік дає про себе знати, адже зозуля вже накувала йому 87, болять старі рани, мучить самотність, крає серце ностальгія, а жити все ж таки треба.

І ось, в неділю, 14 серпня у «Парку слави» відбулась презентація та освячення пам’ятного монументу «Небесній сотні». На урочисту церемонію прийшли мешканці Більшівців та священики і гості з навколишніх сіл. В своїх змістовних виступах отець Василь Завірач, отець Ігор Пелехатий, голова Братства ОУН-УПА Галицького району Микола Яцків та представники місцевої та районної влади висловили щиру подяку добродію Романові за жертовний патріотизм. А біля пам’ятника у інвалідному візку сидів винуватець торжества і на його очах бриніла сльоза.

Роман Олексійович був членом Української Гельсінської Спілки, Товариства репресованих, Товариства української мови, а з відновленням Незалежності України став членом Спілки політичних в’язнів України, а згодом і Братства ОУН-УПА. Був одним з ініціаторів і творців Бурштинського музею національно-визвольних змагань. А також реалізував заповітну мрію свого життя – завершити роботу з оформлення музейних стендів, аби пам’ять про побратимів залишилася для прийдешніх поколінь. Був одним із промоторіві спорудження пам’ятника Тарасові Шевченку в нашому Бурштині. Це людина з великої букви, людина – взірець для кожного українця. Таким особистостям треба віддавати шану, писати про них книги, щоб молоде покоління надихалося його мужністю, його непохитністю та любов’ю до України.

Слава Україні Героям Слава!

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн