Вівторок, 20 грудня 2016 16:17

У Львові презентували спогади оунівця, який був свідком вбивства в Освєнцимі братів Степана Бандери

lonckoho.lviv.ua
У Львові презентували спогади оунівця, який був свідком вбивства в Освєнцимі братів Степана Бандери

У Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» за численної кількості зацікавлених відбулася презентація книжки спогадів члена ОУН і в’язня нацистського концтабору Аушвіц Омеляна Коваля.

У презентаційному заході узяв участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, котрий особистим організаційним чином доклався до того, щоб видання було підтримане фінансовим забезпеченням та вчасно побачило світ. Відтак 240-сторінкова книжка «Спомини мого життя» у твердій палітурці вийшла друком у Львові у вересні 2016 року у видавництві «Галицька видавнича спілка».

Високо оцінила це видання та життєвий доробок Омеляна Коваля на українській громадській ниві член парламенту Угорщини, голова Європейського конгресу українців, перший заступник президента Світового конгресу українців пані Ярослава Хортяні.

Мультимедійне обладнання музейного конференц-залу дало присутнім можливість побачити з екрану 96-літнього автора «Споминів» та почути його відповіді на запитання істориків Володимира В’ятровича та Руслана Забілого. Ця відео-розповідь почесного львів’янина становила найдраматичніші і найтрагічніші сторінки презентованої книжки.

15578296_1194269547317150_2067827637601511306_o

Наукова співробітниця Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Центру досліджень визвольного руху Олеся Ісаюк на прикладі біографії Омеляна Коваля розповіла про те, як українці завдяки вірі в справедливість своїх змагань до національної свободи, таборовій зорганізованості та взаємодопомозі, а також домовленості із в’язнями інших національностей у трактуванні спільного ворога, змогли перейти нацистські тюрми Монтелюпіх, Аушвіц, Мавтгавзен, Мельк, Ебензе і залишитися живими.

Син Омеляна Коваля – пан Зенон Коваль, який спеціально прибув на презентацію батькових «Споминів» із Франції, де мешкає і працює представником франкомовних урядів Бельгії при ЮНЕСКО та Організації економічної співпраці і розвитку, розповів про задум та реалізацію книжки, до котрої він написав післямову та разом із сестрами Зореславою і Вірою спорядив ілюстративний матеріал із родинного фотоархіву.

Цікавими подробицями особистого спілкування із довголітнім тереновим провідником ОУН-б та членом Головного проводу і АБН поділився видавець, редактор газети «Шлях перемоги» Ярослав Сватко, розповівши про першу зустріч у Перемишлі та настановчі думки референта внутрішньої політики щодо здобуття незалежності та розбудови Української Держави.

Про те, що через відсутність дозволу на оприлюднення конфіденційної та конспіративної інформації з боку зверхників Головного проводу багато важливого історичного матеріалу не увійшло до книжки «Споминів» підпільника на псевдо «Дир», «Дем’ян», «Бескид», повідомив упорядник видання Микола Посівнич. Проте історик наголосив на великому значенні зусиль Омеляна Коваля, спрямованих на об’єднання українських центрів за кордоном, його діяльності у СУМ та Раді директорів Світового конгресу українців, створенні Всеукраїнського педагогічного товариства ім. Г. Ващенка та ін., за що відповідальний оунівець був відзначений званням «Витязя», орденом «За заслуги» третього ступеня, орденом Леопольда II та орденом Володимира Великого, а також орденом Свободи.

Підсумки презентації книжки підвели земляки автора із Долинщини — міський голова Долини Володимир Гаразд та генеральний директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн