Вівторок, 29 серпня 2017 12:38

Незгасна пам'ять

Михайло Дністровець
Незгасна пам'ять

На нелегкому, нерідко драматичному історичному шляху українського народу є немало кривавих, невигойних ран. Одна з найболісніших, найневигойніших пов’язана з м. Лебедином. Саме в цьому слобожанському містечку в 1708-1709 роках було закатовано більше дев’ятисот українських козаків, які не зрадили повсталого проти московського царя Петра І гетьмана Івана Мазепу. Можновладці далеких і новітніших радянських часів робили все, щоб чорна завіса невідомості назавше приховала од віч нашого народу сліди жорстокості окупантів, що проявилися тут зі ще небаченою силою і люттю.

Та хоч би яким гірким і жорстоким було наше минуле, ми повинні знати його достеменно. Тому мусимо добре вивчати і пам’ятати його, щоб опанувати своє майбутнє, аби бути в ньому самодостатніми. Лише завдячуючи історичним екскурсам можемо робити висновки про витоки подій сьогоднішніх. Адже незабута, усвідомлена правда і в наш звитяжний, героїчний час веде безстрашних Лицарів на бій за волю України.

Сьогоднішній Лебедин, у якому мені довелося побувати цьогорічної весняної пори, звичайне, затишне українське містечко з сучасною забудовою центральної частини і справжнім тихим раєм на його околицях. Милують око його густий сосновий бір, що впритул наблизився до міста і небесна гладінь чудового озера. У давнину у цьому просторому водному плесі селилося чимало гордих білосніжних лебедів, тому й поселення називалося Лебединим. Проходиш вулицями міста і важко повірити, що колись цей чудовий куточок української землі царські сатрапи перетворили на справжнє пекло. Тут чинилися такі кари над людьми, які жахали саму уяву.

Бурхливі політичні події, що раз у раз прокочувалися Гетьманщиною як і всією Україною не обминали і Лебедина. Недалеко від міста проходили жорстокі сутички між прихильниками гетьмана Івана Виговського і московитами. Ще більшого розмаху набула боротьба козацтва проти поневолювачів і в часи його наступників. Високі могили як мовчазні свідки цих далеких і трагічних подій зберігалися подекуди ще донедавна. Козацька могила була насипана лебединцями поблизу Мироносицького кладовища, де захоронено старшин і рядових козаків, закатованих царськими посіпаками. Ще й досі жителі Лебедина добре пам’ятають цей високий курган на північно-східній околиці міста, від якого віяло далекою минувшиною і таїною. Так з покоління в покоління люди переповідали тихцем один одному про жахливі події, що діялися в Лебедині, про подробиці варварських мук, які вигадувала садистична уява Петра, розправляючись з козаками. Закатованих хоронили на окремому цвинтарі, названому народом Гетьманським, а могилу, насипану згодом, - козацькою.

Важко віднайти відомості про лебединську катівню в архівах чи хроніках тієї доби. І лише «Історія Русів» - літопис, що в свій час поширювався таємно, подає правдивий опис цих подій.

Минав час. Змінювалися покоління та незмінним залишилося ставлення імперської і тоталітарної влади до місця стародавнього захоронення козаків. Місто поступово розросталося. І вже у радянський час (у 50-ті роки минулого століття) потужні бульдозери стерли з лиця землі Козацьку могилу. З часом знайшлися невігласи, які намагалися довести, що ніякої Козацької могили тут ніколи не було.

Та правда виявилася міцнішою. В 1993 році Сумське козацтво, місцеві краєзнавці відшукали місце захоронення гетьманців і насипали могилу вдруге, встановили хрест, на якому було написано: «Українським козакам, що полягли за волю Батьківщини».

Минуло 20 літ. І 20 жовтня 2013 року вдячні лебединці з ініціативи і старань почесного громадянина міста, громадського діяча, знаного українського письменника Бориса Ткаченка, поновили Козацьку могилу знову, встановили новий гранітний хрест і під іконою Святої Покрови, покровительки українського козацтва, викарбували: «Славним козакам, борцям за волю України 1708-1709 років». Поновлену могилу і споруджену поруч капличку освятили (на фото).

Відновлена могила Гетьманців збуджує і бентежить пам'ять сучасників, плекає почуття синівської любові до лицарів, що полягли на важкому шляху за волю України.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн