Понеділок, 12 лютого 2018 14:06

Геополітична візія націоналістів як підґрунтя для сильної держави

Геополітична візія націоналістів як підґрунтя для сильної держави

«Місія України та національні інтереси в глобалізованому світі: візія націоналістів», під такою тематикою 9 лютого в Колонній заді Київради відбулися V Бандерівські читання.

Захід організований НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень» та Науково-дослідним інститутом українознавства.

Після вітальних слів керівником Благодійного фонду «Літопис УПА» Миколою Посвіничем та головою правління Центру національного відродження Тарасом Гребеняком було врученовідновлені повстанські нагороди – Хрести заслуги УПА – родичам ветеранів ОУН і Української Повстанської Армії, зокрема рідним Ярослава Стецька, Ніла Хасевича, Василя Небесійчука, Василя Процюка, Василя Кімчана та ін.

Ініціатор читань Юрій Сиротюк у своєму виступі наголосив:

jurij syrotuk b0bb8

Фото: "Вголос"

«За 26 років незалежності завдяки проведенню лівої політики Україна опинилася біля розбитого геополітичного корита. Ми опинилися в Іловайському дипломатичному котлі, де долю України вирішують інші держави. Ця ліва політика привела до того, що із постколонії Україну перетворюють у неоколонію. Українська держава сьогодні як ніколи слабка і неготова відповідати на кинуті виклики.

Тому ми й проводимо ці Бандерівські читання, аби показати, що ми, українські націоналісти, розуміємо, як повернути Україні належне місце у світовій політиці. Ми хочемо показати, що націоналісти мають стратегію розвитку зовнішньополітичної політики, яка зробить Україну великою і поверне країні суб’єктність».

Робота цьогорічних читань була розбита на 3 панелі: «Проблеми геополітики та міжнародних відносин в ідеології націоналізму», «Українські національні інтереси і геополітичні проекти», «Підґрунтя геополітичної суб’єктності України».

380714d486fbd50c0c9dfc7e4d8be9f7

Фото: ВО "Свобода"

Доповідачі зупинилися як на теоріях геополітичної місії України, розроблених визначними попередниками, так і на візії сучасної зовнішньої політики держави.

В результаті обговорень було окреслено ряд важливих напрямних, яких варто додержуватися Україні під час здійснення її політики в царині зовнішніх зносин:

Україна потребує цілісної геополітичної державної стратегії.

Геополітична місія має базуватися на принципах змагання до геополітичного лідерства (лідер східноєвропейського регіону), найбільш реальний формат, де Україна буде лідером – це Балто-Чорноморська інтеграція.

Україна повинна не розраховувати, що за неї її проблеми будуть вирішувати інші держави чи міжнародні організації, а шукати підтримку в першу чергу серед власних ресурсів (армія як головний союзник, опертя на власні сили – як головний принцип геополітичних зносин, пошук союзників відповідно до вимог «поточної доби»).

Україна повинна відстоювати інтереси закордонного українства, нав’язувати свій порядок денний, прагнути до вступу в НАТО поки цей альянс є дієздатним, набувати його стандарти, але при цьому розвивати й двосторонню військову співпрацю, укладати оборонні союзи як з державами членами НАТО, так і нині з поки що позаблоковим державами східноєвропейського регіону (Молдова, Грузія, Азербайджан тощо).

Україна має виступити країною, що демонтує російську імперію і налаштувати Польщу на конструктивний діалог, але не шляхом поступок і здачі національних інтересів.

Учасники Бандерівських читань також констатували, що в сучасній Україні лише націоналісти готові пропонувати реальний порядок денний і наповнити зовнішньополітичну стратегію реальним змістом.

Також привітав учасників Бандерівських читань Голова ОУН (б) Стефан Романів:

Від імені Організації Українських Націоналістів (бандерівців) хочу щиро привітати учасників вже п’ятих Бандерівських читань. Символічно, що вони, як і перші, в яких мав можливість брати безпосередню участь, проходять в залі Київради.

Ці заходи є дуже важливими і навіть необхідними з різних точок зору: вони дають інтелектуальний майданчик для розгляду і оцінки актуальних проблем українськими націоналістами, розвіюють міфи і наклепи, які десятиліттями поширювались недоброзичливцями про ОУН і про Степана Бандеру, окреслюють дороговкази і напрямні нашої подальшої спільної діяльності.

Для націоналістів, активістів, це добра нагода пригадати собі, чому ми є націоналістами, застановитися, чи ми правильно діємо, чи ми не відійшли від мети.

Бандерівські читання – добра можливість для поглиблення своїх знань, плідної конструктивної дискусії, аналізу проведеної праці та планування на наступний час. Бандерівські читання дають нам нагоду це робити. Скористаймося з цієї нагоди.

Український націоналізм, це світогляд і організований суспільно-політичний рух. Легко сьогодні декларувати і демонструвати свою причетність до націоналізму, але важко його реально сповідувати і реалізовувати, втілювати.

Якою є місія України в глобалізованому світі і які є завдання українських націоналістів в реалізації цієї місії? Які виклики постають перед нами? Дуже важливе і актуальне питання. Сподіваюся, учасники конференції зможуть дати на нього адекватну відповідь.

Символічно, 27 років тому, саме день в день, 9 лютого в Славську проходила перша теоретична конференція українських націоналістів, в роботі якої брали участь як молоді націоналісти з різних куточків України, так і доповідачі з діаспори, керівники та ветерани бандерівської ОУН. Я пригадаю тут слова одного з найдостойніших націоналістів, світлої людини, на той час Провідника ОУН в Краю Зеновія Красівського, які він сказав учасникам тієї конференції.

«Я все життя займався тільки практикою підпілля. Я все життя і понині думаю, щоби зробити, як би спричинитися, аби вигнати ворога з нашої землі… Мій ворог – Росія, яка своєю потугою заполонила нас, розтлила, примусила багатьох забути свою мову, віру, свої святині – і довела нас до краю загибелі.

Я весь час думаю над тим, що нас може порятувати. Я давно свято переконаний, що єдиною зброєю поневоленого народу є націоналізм…»

Дякую організаторам конференції за роботу, бажаю її учасникам результативних дискусій. Окреслюймо чіткі напрямні і дороговкази керуючись націоналістичним світоглядом і міцно «приварюймо свої руки до чепіг національної справи».

Слава Україні!

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн