Четвер, 24 січня 2019 12:08

Відкриття меморіального барельєфу Симону Петлюрі у Києві

Георгій Лук’янчук
Відкриття меморіального барельєфу Симону Петлюрі у Києві

 

У Києві до 100-річчя Соборності України відбудося ряд урочистих та святкових заходів, серед яких й відкриття меморіальної дошки на честь Петлюри. 21 січня, напередодні Дня Соборності у Києві відкрили меморіальний барельєф Голові Директорії Української Народної Республіки, Головному Отаману Військ і Флоту УНР Симону Петлюрі.

 

Пам’ятну дошку, виготовлену скульптором Василем Маркушем, відкрили на початку вулиці, що носить ім’я Симона Петлюри. Саме тут в січні 1918 року тривали бої підрозділів Армії УНР з більшовиками. На барельєфі під зображенням Петлюри зазначається: «Ця вулиця носить ім'я головного отамана військ і флоту Української народної республіки Симона Петлюри». 

Ця анотаційна дошка є першим увічненням пам’яті творця української державності початку ХХ століття у столиці. Виготовили пам'ятку за кошти Київської міськадміністрації.  На церемонії відкриття були присутні, зокрема, віце-прем'єр міністр України, голова Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Павло Розенко, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, міністр культури Євген Нищук , начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Ігор Гордійчук, офіцер резерву, ветеран 55-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ Роман Кулик, лідер гурту "Хорея Козацька" кобзар Тарас Компаніченко …

 У виступах промовців підкреслювалась мужність Головного Отамана, як приклад для наслідування для всіх вояків наступних десятиліть і ,особливо, для захисників України на нинішній російсько-українській війні! Також було наголошено про встановлення величного пам’ятника, достойного його імя, в наступному році, а також про обов’язкове знесення пам’ятника більшовику Щорсу, який нищив Київ та  українців. 22 травня виповниться 140 років від дня народження голови Директорії УНР, головного отамана УНР, державного, політичного та військового діяча, борця за незалежність України у ХХ столітті Симона Петлюри.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн