Понеділок, 24 червня 2019 08:08

Історія між політикою і наукою

Андронік Кармелюк
Історія між політикою і наукою

«Музей Майдану Гідності» в Києві, який знаходиться у будинку профспілок, став місцем чергової звітно-виборчої Конференції Центру досліджень визвольного руху.

Збори відкрив Володимир Бірчак, керівник наукових програм Центру, він став секретарем Зборів і покликав керувати перебігом Зборів Андрія Когута, директора Архіву СБУ. Учасників Зборів привітали Володимир В’ятрович – від УІНП, Іван Патриляк – декан історичного факультету Університету Т.Шевченка, Сергій Квіт – професор КМА й УВУ, Тарас Гребеняк, представник ЦНВ, прочитав вітання від Голови ОУН (б) Стефана Романіва.

Стефко Бандера передав вітання від Управи Дослідного Інституту «Україніка» в Торонто, яку очолює Олег Романишин. Керівник Архіву ОУН і член «УІС-Лондон» Геннадій Іванущенко передав вітання від друзів та колег з Англії та звітував про свою діяльність у Лондоні; при тому він накреслив реальну перспективу розбудови архівних фондів та фахової бібліотеки. Іванущенко заявив про тісну співпрацю з колегами в Україні, зокрема у формуванні спільного архіву ЦДВР зі зберіганням е-документів на різних серверах.

Учасники Зборів заслухали низку звітів. Члени ЦДВР були активні в робочій групі для наповнення і поширення урядової програми національної пам’яті. Об’ємний звіт фактично показав постійну участь керівних членів ЦДВР у творенні нового напрямку т.зв. публічної історії, на що після Революції Гідності зродився великий попит з боку влади та суспільства.

Після звітів члени Правління інформували учасників конференції про плани праці в наступних роках.

Анна Олійник, Голова Правління й Виконавча директорка, розповіла про загальні плани діяльності ЦДВР: робота з журналістами, залучення митців, політика пам’яті, семінари для молоді, архіви й методика праці з документами, популярні видавничі проекти, жінки в опорі тоталітаризму, тощо.

Керівник академічних програм ЦДВР Володимир Бірчак інформував, що членів ЦДВР уже стали сприймати як експертне середовище, що свідчить про здобутий авторитет і позитивний розвиток. Однак, у нас замало опрацьована велика тема антинімецької боротьби ОУН і УПА, в цьому ювілейному році планують видати збірник «Український визвольний рух 1929-2019».

Геннадій Іванущенко розповів про свою працю в приміщенні «УІС-Лондон», де тепер планують розбудувати бібліотеку, професійне архівосховище і придбати потужний сервер для зберігання документів та фондів. Він готовий домовитися, щоб лондонський сервер став іще одним запасним сервером для оцифрованих документів з архівів в Україні (Львів-Київ).

Відтак учасники обрали склад Вченої Ради ЦДВР, до неї ввійшли: Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Геннадій Іванущенко, Олеся Ісаюк, Олександр Іщук, Іван Патриляк (Голова), Сергій Рябенко.

До Правління обрано наступних членів: Володимир Бірчак, Андрій Когут, Анна Олійник (Голова Правління і Виконавчий директор), Ярина Ясиневич.

Якщо не трапляться непередбачені політичні події, як це мало місце в минулому, то наступна конференція ЦДВР буде присвячена проблемам, які випливають з їхньої наукової, пошукової, методичної та дослідницької праці на тематику Визвольного руху ОУН і УПА протягом ХХ століття.

Мусимо пам’ятати, що поширення історичних знань популярними формами у суспільному просторі стає можливим і матиме успіх тільки тоді, коли можна розраховувати на плоди серйозної праці фахових істориків. Наука повинна мати пріоритет перед політикою та працею в пропагандивному просторі.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн