Четвер, 28 листопада 2019 13:24

Другові Михайлові Фурді – 100 років

Богдан Гаргай
Другові Михайлові Фурді – 100 років

В житті рідко трапляється, що маємо нагоду особисто відзначати соті уродини близької та знайомої нам людини, а ще до того довголітнього і провідного члена Спілки Української Молоді.  Тою ж особою є друг Михайло Фурда, який сто років тому, 27-го листопада 1919, народився у селі Галич, на Підгаєччині.

Виховувася він у свідомо-патріотичній родині, яка так як і вся тогочасна Західна Україна була під польською домінацією.  Закінчив він шість кляс народної школи у Галичі, а відтак вступає до ґімназії в Перемишлі.  У 1937 році молодий Михайло вступає в ряди Юнацтва Організації Українських Націоналістів.  В той час він багато читав, збагачував свої знання та виявляв неабиякий талант до виховної роботи.  Від 1942 року друг Фурда є призначений  повітовим виховником Юнацтва ОУН.  Як карний член ОУН, крім виховної роботи, задіяний у глибоко законспірованій діяльності Організації.  Під час  хуртовини Другої світової війни, він як і тисячі молодих українців, змушені  залишити рідні землі, та через Лемківщину, Словаччину, та Австрію добирається до Відня, а згодом до Мюнхену.  Там поновлює свою діяльність в ОУН з під стягу Степана Бандери, записується на правничі студії в Українському Вільному Унівреситеті, та стає одним із основоположників націоналістичної студентської організації Товариства Української Студіюючої Молоді ім. Миколи Міхновського (ТУСМ).

У 1950 році Михайло Фурда залишає Німеччину і поселюється у місті Нью Йорку.  З перших днів прибуття на вільну землю Вашінґтона негайно включається в українське  суспільно-громадське та політичне життя.  Вступає до Організації Оборони Чотирьох Свобід України ( ООЧСУ) та Спілки Української Молоді ( СУМ ), в якій віддає понад шістдесять років жертвенної та сумлінної праці, виховуючи не одне молоде покоління сумівців під гаслом Бог і Україна.  Спершу стає членом Осередку СУМ ім. ген.-хор.Тараса Чупринки де обирається головою в роках 1956-57. Відтак, протягом 36-ть років, занимає провідні пости в Крайовій Управі СУМ – був головою КУ СУМ у роках 1958-1964, а в різних роках опісля головою і членом Крайової контрольної комісії або головою і членом Крайового товариського суду СУМ.  З нагоди 50 ліття СУМ в Америці і 50-річчя відданої праці в рядах Спілки та її розбудови Крайова Управа СУМ в Америці нагородила д. Фурду почесною грамотою та званням “Визначного Члена СУМ”.  Рівночасно д. Фурда занимав відповідальні посади у світових  органах СУМ – понад 30-ть років  очолював або був членом Контрольної комісії або Товариського суду Центральної Управи СУМ.  Був учасником багатьох Світових Конґресів СУМ, Крайових З’їздів та учасником та виховником на численних виховно-вишкільних сумівських таборах.  Тут годиться згадати, що д. Фурда разом із, між іншими, такими визначними сумівцями терену Америки як Євген Гановський, Мирослав Шміґель, Корнель Василик, Іван Кобаса, Ярослав Петрик, Микола Бачара, Роман Глушко і Теодор Олещук були ініціяторами, будівничими та керманичами  потужної сьогодні Спілки Української Молоді в Америці, яка цього року відзначає 70-річчя свого існування.

Друг Михайло Фурда  є не тільки найстаршим членом  Осередку СУМ в Нью Йорку,  але й найстаршим членом СУМ у світі!  Помимо його багатогранної та відповідальної праці на світовому та крайовому рівнях, д. Михайло зокрема  гордиться своїм членством  у місцевому Осередку СУМ в якому виконував різні обов’язки.  Рік річно можна було бачити його в сумівському однострою на річних загальних зборах Осередку.  На жаль здоровельний стан в останніх кількох роках не дозволяв йому так часто бути з нами, одначе він у повній свідомості цікавиться працею та розвитком улюбленої йому організації СУМ, особливо в Україні та в діяспорі .  За його відданість та працю Управа Осередку СУМ в Нью Йорку надала йому звання “Почесного Члена”, а Світовий Конґрес СУМ за його виховну працю надав йому найвище звання “Виховника IV Ступеня”.

Крім діяльности в рядах СУМ,  д. Михайло Фурда – “Орлик” працює в рядах Організації Українських Націоналістів де  занимає відповідальні пости в Обласному Проводі ОУН, та вірний своїй організаційній присязі зложеній ще на рідних землях.  Крім цього є активним членом Другого Відділу ООЧСУ в Нью Йорку, де двократно обирався головою, в Українському Конґресовому Комітеті Америки ( УККА), та брав активну участь в  громадському житті громади в Нью Йорку.  Любив, разом із своєю вже покійною дружиною Лідією та дітьми – покійною Христею та синами Юрієм та Олесем відпочивати на сумівській Оселі в Елленвілі та тішився своїми внуками. В додатку, любив співати  в хорі церкви св. Юра в Нью Йорку, та був відомим шахістом.

Життя д. Михайла Фурди наповнене безмежною любов’ю до України,  до її змагу до незалежности, а тепер до її утвердження та розбудови.  В останніх кількох роках д. Фурда занимається виховно-освітною та добродійною діяльністю для своїх краян на Україні, зокрема у місті Підгайці.  Висилає до місцевого краєзнавчого музею УПА сотні націоналістичної, наукової та діяспорної літератури для просвіщення місцевого населення та молоді, а зі своїх заощаджень щедро жертвує на національні та церковні цілі.

У цей святочний день вітаємо Вас, дорогий Друже Михайле, складаємо сердечну подяку за Вашу працю і пересилаємо найщиріші вітання від Теренового Проводу ОУН Америки, Крайової Управи СУМ, Головної Управи ООЧСУ, Управи Осередку СУМ в Нью Йорку та всіх подруг і друзів – збизька і здалека, яких Ви виховували та були прикладом як любити свою батьківщину і як для неї працювати.  Нехай  Архистратиг Михаїл, Небесний Патрон СУМ, оберігає Вас на Многі і Благі Літа!

Честь України – Готов Боронити!

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн