Понеділок, 02 грудня 2019 18:28

Пам’ять героїв вшанували меморіальним барельєфом

Анатолій Зборовський
Пам’ять героїв вшанували меморіальним барельєфом

30 листопада на приміщенні залізничного вокзалу станції Боярка на Київщині було урочисто відкрито меморіальний барельєф на честь полковника Корпусу січових стрільців Армії УНР Івана Чмоли. Покривало з барельєфу зняли учасники нинішньої російсько-української війни Павло Білоус і Максим Швець та онук вшанованого героя Богдан Чмола, який прилетів із США. Пам’ятку освятив архієпископ Тернопільський та Кременецький Православної церкви України Нестор. Грав військовий оркестр.

Коли в 1918 році Директорія розпочала повстання проти гетьмана Павла Скоропадського, міжусобицями в Україні скористалася більшовицька Москва. Розпочалася агресія. Нинішня війна Росії проти України дуже нагадує ті події. 14-15 лютого підрозділи української армії під командуванням полковника Івана Чмоли утримували оборону безпосередньо на станції Боярка. Під натиском більшовицьких окупантів українці мусили відступити до Василькова. Втрати Армії УНР склали 500 старшин і козаків. Втрати більшовицьких окупантів були ще більшими.

Організатор встановлення меморіального барельєфу депутат Боярської міської ради Андрій Ковальов наголосив, що цією пам’яткою ми вшановуємо подвиг українських воїнів, які віддали своє життя за Незалежність Батьківщини.

Журналіст і краєзнавець Андрій Ковальов є членом Пласту, військово-історичного клубу «Повстанець» і правління Благодійного фонду «Героїка», що опікується пошуком і впорядкуванням українських військових поховань, встановленням пам’ятників і пам’ятних знаків на честь діячів і подій українського визвольного руху. За його ініціативи в Боярці встановлено меморіальні барельєфи на честь Євгена Коновальця, Марка Шляхового – військового і громадського діяча УНР, Юрія Отмарштейна, полковника Армії УНР та Васильківського коша Вільного козацтва під командуванням Івана Горемики-Крупчинського.

У 2013 році Андрій Ковальов спільно з активістами Благодійного фонду «Героїка» відновив комплекс із шести поховань старшин і козаків Армії УНР у Боярці. У 2018 році ініціював відкриття меморіального барельєфу на честь 100-ліття Київського Пласту на стіні будинку на вулиці Володимирській, 42 у Києві. Ковальов – автор книги «З архістратигом на щитах. Нариси до історії Першої російсько-української війни на Київщині 1917-1918 років».

Автор барельєфу на честь полковника Чмоли – відомий український скульптор Олександр Михайлицький. Кошти на виготовлення меморіального барельєфу зібрали пластуни. Іван Чмола був одним із основоположників Пласту і стрілецького руху. По війні працював гімназійним учителем у Галичині. У червні 1941 р. був розстріляний у Дрогобицькій в’язниці радянськими каральними органами. 

Військово-історичні реконструктори продемонстрували однострої та озброєння січових стрільців і розповіли про нього. Захід завершився концертом народного артиста України Тараса Компаніченка.

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн