Понеділок, 20 липня 2020 07:41

Генерал «Немо»

Сергій Вересень, УІС
Генерал «Немо»

18 липня в Корецькому лісі на межі Житомирської та Рівненської областей, в день 75-річчя останнього бою легендарного генерала УПА, невловимого повстанського отамана Івана Трейка «Немо» урочисто відкрили та освятили пам’ятний знак на місці його загибелі.

Зібралося добірне товариство з різних куточків України. Виступили лідери ВО «Свобода» Олег Тягнибок та Сидір Кізін, керівник «Національного корпусу» Андрій Білецький, регіональний представник УІНП історик Богдан Галайко, земляки повстанця, вищі представники органів місцевої влади, зокрема в.о. міського голови Новоград-Волинська Олена Пономаренко, митці та краєзнавці. Слово від Проводу ОУН (б) виголосив редактор газети «Шлях Перемоги» Віктор Рог.

«Іван Трейко «Немо» був легендарною особистістю. «Марафонець» у боротьбі за незалежність рідного краю, він чверть століття не складав зброю, не зневірювався і не опускав рук. Не знаю, чи він сам обрав собі таке псевдо, чи його ним наділили побратими, але воно напрочуд точно відображає сутність цієї постаті. Невловимий і невидимий «Ніхто» виникав «з нізвідки», наносив дошкульних ударів і зникав «у нікуди». Навіть фотографії його до сьогодні не можемо знайти… Користувався великою підтримкою серед земляків.

Про його тактику добре описав отаман «Орел» Яків Гальчевський у книзі «Проти червоних окупантів». Його приклад сьогодні нас надихає і кличе до боротьби.

Сьогодні згадували точку Декалога «Пам’ятай про великі дні наших визвольних змагань». Я ж нагадаю іншу його точку: «Пімстиш смерть Великих Лицарів!». Сповнити цей наказ ми можемо, виконуючи десяту точку Декалога, змагаючись до поширення сили, слави, багатства і простору Української Держави.

Низький уклін, Генерале. Нам є ким пишатися, нам є що боронити. Дякуємо організаторам заходу та всім, хто долучився коштами і участю до вшанування. «Воскресають лише там, де є могили» і шанують своїх героїв. Бажаємо вірити, діяти, перемагати!»

Особливо зворушливо прозвучав лаконічний виступ ветерана АТО, який отримав важкі поранення в перші дні війни, вижив, незважаючи на несумісні з життям поранення і тепер очолює спілку ветеранів АТО Новоград-Волинського, Ігоря Лук’янця.

Депутат Вінницької обласної ради Володимир Барцьось зазначив, що життя і чин Івана Трейка – це виконання заповітів Шевченка «І вражою злою кров’ю волю окропіте». Життєпис Трейка – це героїчний змаг за волю України в кількох епохах визвольної війни: доби УНР 1917-1921 років, важкої підпільної, повстанської війни 20-х років з московсько-більшовицькими окупантами, служба у розвідці УНР у 1930-х, участь в УПА «Поліська Січ» і розвідці УПА на Поліссі і Волині. Прийде час, коли про життя і боротьбу отамана і генерала Трейка зніматимуть фільми та писатимуть твори, а вже в серпні в його рідному селі плануємо встановити меморіальну таблицю, наголосив депутат.

«Дорогі друзі та подруги! Щиро висловлюю Вам свою вдячність та повагу за небайдужість під час підготовки проекту пам’ятника, робіт з його встановлення, надання коштів та участь в його відкритті. Я щасливий, що в цьому соборницькому чині створення Пам’ятного хреста Іванові Трейкові об’єдналися кращі люди з усіх частин України.

Дякую Братству ОУН-УПА Новоград-Волинська за титанічну роботу та наполегливість у створенні пам’ятника, нашим жертводавцям: Руху Опору Капітуляції, Андрію Левусу, Центру Національного Відродження імені Степана Бандери, Віктору Рогу, Володимиру Барцьосю, Сергію Пантюку, Роману Піняжку, ГО «Коло Честі», Олегу Курському, Юрію Михальчишину, Віктору Весельському, Василю Устимовичу, Олександру Шадурі, Максиму Камінському, Івану Соляру, Тетяні Ціклаурі, Антону Перелигіну, Олександру Кулику, Геннадію Зарубі, Івану Москальцю, Михайлу Сеньківу, Юрію Ковальковському. Перепрошую, що не подаю всього списку фундаторів Пам’ятного хреста, оскільки банк не завжди показує реквізити відправників коштів.

«Ви пізнаєте їх за плодами їхніми; хіба збирають виноград з тернини або з будяків – смокви? Так кожне добре дерево родить гарні плоди, а лихе дерево – плоди погані». Дякую Вам!», – пише на своїй сторінці в соцмережах один з ініціаторів та організаторів акції Станіслав Федорчук.

Завершився захід спільним відчитом Молитви українського націоналіста.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн