Неділя, 13 квітня 2014 21:00

В Холодному Яру знову святять зброю

Сергій Багряний
В Холодному Яру знову святять зброю

В середині квітня в урочищі Холодний Яр що на Черкащині традиційно проводять велелюдні вшанування учасників українського повстання проти російських більшовицьких окупантів, яке почалося в 1919 році і призвело до появи козацької Холодноярської республіки.

Організаторами вшанування пам’яті у цьому році виступили партії «Батьківщина», НРУ та ВО «Свобода», громадські і політичні діячі України і Черкащини, президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль, народний депутат України Леонід Даценко, очільники області Валентина Коваленко і Юрій Ткаченко та інші.

Мітинг розпочався із пісні Кобзаря і хвилини мовчання за полеглими Героями Небесної Сотні.

Роман Коваль повідомив присутнім про панахиду по холодноярівських отаманах – братах Чучупаках, яку напередодні провели на малій батьківщині героїв. Прямо із мітингу відправили делегацію, яка поклала вінки на могилі Василя Чучупаки. По завершенню мітингу урочисті заходи перенесли до гайдамацького ставу у Холодному Яру. На початку Коліївщини гайдамаки там святили ножі на святу борню за волю. А у цю неділю нові козаки освятили зброю на боротьбу проти нової загрози вторгнення зі сторони путінської Росії.

– Здавна козаки знають, що освячена зброя має удвічі більшу силу, – наголосив Роман Коваль.

Також в селі Мельники було відкрито пам’ятник героям Небесної Сотні.

Кам'яний хрест встановлено поруч із тисячолітнім дубом Максима Залізняка та новозбудованим храмом, названим на честь святого Петра Калнишевського, останнього кошового Запорозької Січі.

Автори пам'ятника – черкаські скульптори Микола Теліженко та Юрій Олійник – зобразили на козацькому хресті отвори від куль, крізь які видно небо. На білому тлі каменю, що ніби виростає з дерева-тризуба, викарбувано: «Славним синам України», «Небесній Сотні», «Героям Слава!».

Також в програмі вшанувань були традиційні козацькі забави, частування кулішем, виступи музичних гуртів, лірників, кобзарів тощо.

«І повіє новий вогонь з Холодного Яру!» – як і 95 років тому, ці слова наповнюють змістом нову боротьбу, боротьбу, в якій тепер Україна не має права зазнати поразки.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн