Середа, 30 липня 2014 21:00

Архів СБУ відкриває доступ до документів, які в Росії досі під грифом «Совершенно секретно»

Центру досліджень визвольного руху
Архів СБУ відкриває доступ до документів, які в Росії досі під грифом «Совершенно секретно»

Відчуйте різницю: документ КҐБ 1937 року, який зробили таємним в Росії, завдяки українським архівістам тепер у вільному доступі в Інтернеті.

Відчуйте різницю: документ КҐБ 1937 року, який зробили таємним в Росії, завдяки українським архівістам тепер у вільному доступі в Інтернеті.

Український архів, який зберігає документи КҐБ — Архів СБУ — виклав у вільний доступ документ КҐБ 1937 року про діяльність японської агентури в СРСР, до якого російський суд відмовив у доступі.

14 липня 2014 р. Московський міський суд в закритому режимі виніс рішенняпро відмову в ознайомленні з документом «Закритий лист про терористичну, диверсійну та шпигунську діяльність японської агентури з числа харбінців» № 60268 від 20.09.1937 року, підписаним Народним комісаром внутрішніх справ СРСР – генеральним комісаром держбезпеки Миколою Єжовим. Федеральна служба безпеки Російської Федерації відносить даний документ до державної таємниці.

Хоча б через суд російський історик Сергій Прудовський намагався добитися право ознайомитися із документом 77-річної давності, втім в Росії це виявилося неможливим.

Водночас в Україні доступ до матеріалів КҐБ знову відкрито. Тож архівісти Архіву СБУ, прочитавши у Facebook судову тяганину історика, вирішили допомогти російському досліднику, і виклали даний документ у відкритий доступ.

Як розповів директор Архіву СБУ Ігор Кулик, у документі характеризується агентурна обстановка на Далекому Сході, аналізуються методи вербування агентів з числа білогвардійців японськими спецслужбами та описується підривна діяльність цієї агентури на території СРСР. Також там містяться короткі характеристики білогвардійських організацій таких як «Далекосхідний військовий союз», «Всеросійська фашистська партія» та ін.

«Загалом інформація з документу має лише історичну цінність, тому в Україні доступ до нього не може бути обмеженим. Ми вирішили допомогти російському історику, який добивався права на доступ через суд, і оприлюднили цей документ в Інтернеті», — розповідає Ігор Кулик.

«Вигладає, що Росія все ще вважає актуальними методи роботи КҐБ і приховує від дослідників інформацію про такі організації, як наприклад, згадана у матеріалі "Всеросійська фашистська партія". Втім приховування секретів неіснуючої держави — СРСР — ніяк не допоможе Путіну у ХХІ столітті відродити омріяну імперію», — пояснює директор Архіву СБУ Ігор Кулик.

Нагадаємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід’ємну ознаку демократії передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії. Для цього в Україні започатковується процес виведення історичних архівів з під-відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Ознайомитися із цим та іншими документами документами можна також в Інформаційно-довідковому залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України: м. Київ, вул. Ірининська, 4. Телефон: (044) 255-82-24 (щодня з понеділка по п’ятницю з 14.00 до 17.00). Або просто в мережі Інтернет через Eлектронний архів визвольного руху

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн