Неділя, 27 вересня 2015 21:00

Західний військовий експерт відвідав передові позиції військових

Західний військовий експерт відвідав передові позиції військових

24-27 вересня з робочою поїздкою в Україні перебував незалежний військовий експерт, позаштатний радник офісу Прем`єр-міністра Канади та членів Конгресу США з питань російсько-українського конфлікту Ігор Козак. Метою поїздки було ознайомлення із ситуацією на фронті та у прифронтовій зоні на Маріупольському напрямі як потенційному об’єкті агресії російсько-терористичних військ.

В ході поїздки були відвідані бойові позиції українських військових в районі Маріуполя включно до лінії розмежування (т.зв. «сіра зона») та проведені зустрічі з бійцями та керівним складом спеціальних підрозділів і військової розвідки Збройних сил України, що здійснюють оборону цих ділянок.

Ігор Козак відзначив наявність загрози подальшої ескалації конфлікту з огляду на наступні чинники:

– зі сторони терористичних підрозділів із застосуванням стрілецької зброї, диверсійних груп, замінування української території мінами, забороненими міжнародними угодами, відбуваються постійні провокації українських військових, на які останні не відповідають, суворо дотримуючись режиму припинення вогню;

– на території, зайнятій терористичними організаціями ДНР-ЛНР продовжується неконтрольоване переміщення важкої техніки, артилерії; відбувається постійне бойове злагодження та тренування підрозділів, в т.ч. із застосуванням важкого озброєння; проводяться регулярні ротації військових підрозділів російської армії.

Також Козак зауважив зростання бойового духу та професіоналізму українських військових. «За останній рік українська армія перетворилась з патріотичної, однак слабо організованої сукупності бійців на добре вишколених і мотивованих професіоналів», – сказав він.

Щодо надходження міжнародної допомоги, Козак наголосив: «Я особисто пересвідчився в отриманні підрозділами канадських приладів нічного бачення, тактичних окулярів, американських радіостанцій та автомобілів «Хамві». Одночасно визнав об`єм наданої допомоги недостатнім і пообіцяв продовжити лобіювання цього питання на Заході. Він також відзначив непропорційний розподіл військової допомоги на даному відтинку. «Підрозділи, що займають 2-гу та 3-ю лінію оборони часто краще забезпечені, аніж передові бійці Збройних Сил», – наголосив Козак.

ДОВІДКА

Ігор Козак

Військовий та політичний експерт (Вашингтон-Оттава) Ігор Козак є бойовим офіцером у відставці та дипломатом Збройних Сил Канади, НATO, ООН та ОБСЄ із досвідом роботи в таких гарячих точках, як Афганістан, Ірак, Югославія, Кавказ, а також світових столицях: Вашингтон, Брюссель, Оттава, Москва та Київ. Займається питаннями виділення, постачання, а також контролю розподілу та використання західної військової допомоги Україні. До ключових напрямів його діяльності належить лобіювання інтересів України у світі.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн