Вівторок, 13 жовтня 2015 21:00

Петро Порошенко дав високу оцінку Форуму українських патріотичних справ

Сергій Багряний, УІС
Петро Порошенко дав високу оцінку Форуму українських патріотичних справ

Національно-патріотичне виховання молоді: готова нормативна база та оновлення навчально-виховного процесу

14 жовтня, який вперше в історії офіційно відзначається як День Захисника України, було відкрито Форум українських патріотичних справ, ініційований Організацією Українських Націоналістів, ГПО «Українська справа», Центром національного відродження та, знов таки – вперше, підтримано на найвищому рівні всіма ключовими органами влади – Адміністрацією Президента, міністерствами освіти, молоді, культури, соціальної політики, депутатами Верховної Ради тощо.

На початку форуму Голова ОУН (б) Стефан Романів, Міністр освіти Сергій Квіт, член міжфракційного об’єднання «За національно-патріотичне виховання» Микола Величкович, виступаючи перед журналістами, заявили, що для ефективного впровадження системи патріотичного виховання підведено необхідну нормативну базу, на черзі – робота над оновленням навчально-виховного процесу на рівні учбових закладів:

«Напередодні Президент України підписав Указ Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, з боку МОН розроблено Концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді, є ряд вже діючих актів, прийнятих цього року. Це означає, що держава розглядає цей напрямок як один з ключових, адже саме виховання дитини на засадах патріотизму, на засадах християнської моралі й громадянської відповідальності дозволить зробити нашу загальнонаціональну справу справді  українською справою», - наголосив Голова ОУН (б), Генеральний секретар Світового Конгресу Українців Стефан Романів.

Заступник Голови Адміністрації Президента Ростислав Павленко в свою чергу зачитав привітання від Петра Порошенка, в якому Президент високо оцінив роботу Форуму українських справ і пообіцяв підтримувати всі починання, які були або ще будуть на практиці втіленими в життя задля виховання українського молодого покоління в дусі українських традицій та патріотизму.

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт зазначив, що Міністерство активно працює над задачею осучаснення системи виховання молоді.

Учасники Форуму також звернули увагу на те, що гуманітарна площина (поруч із військовою) є ключовою, по якій била і продовжує бити Росія:

«До 2014 року влада виконувала чуже завдання з метою роз’єднати українців, поділити на Схід і Захід. Кремль викидав шалені кошти, аби «п’ята колона», яка перебувала тоді при владі, виховувала з нас людей, що ностальгують за радянським минулим, нав’язувала нам радянський  патріотизм, хотіла з нас зробити «хохлів» і «малоросів». І на цей час вже не одна Небесна сотня віддала своє життя, щоб ми все таки залишилися українцями», - наголосив директор Центру національного відродження Тарас Рондзістий.

«Попередні роки довели, що потуг однієї лише сім’ї замало, щоб виховати з дитини українця, патріота, громадянина. Потрібна значна підтримка з боку держави, вплив якої має велику роль. Яскравий приклад - деструктивний вплив попередніх поколінь влади призвів до сепаратизації Криму і Донбасу», - додав заступник директора ЦНВ Тарас Гребеняк.

В перший День Форуму до гостей з усієї України, які представляли патріотичні організації, зверталися також заступник міністра соціальної політики Валерій Ярошенко, заступник міністра освіти Андрій Гевко, представники міністерства культури та міністерства молоді, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир Вятрович, провідні українські історики – заступник директора УІНП Володимир Тиліщак та декан історичного факультету КНУ ім.. Шевченка Іван Патриляк, а також гості з-за океану, зокрема, вояк УПА, професор Петро Потічний з Канади, один з фундаторів «Літопису УПА».

Сьогодні також було надано платформу для презентацій громадським організаціям, які мають велику історію успіху і багато вагомих напрацювань в сфері патріотичного виховання. Зокрема, свої презентації провели НСОУ «Пласт», Всеукраїнська військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»), Всеукраїнський фестиваль мистецтв «Сурми звитяги», Громадська ініціатива «Героїка»,  Спілка Української Молоді в Україні, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, цивільний корпус «АЗОВ», Фестиваль «Франко-Фест».

За словами координатора «Героїки» Павла Подобєда, ініціатива планує відкрити в Херсонській області на кордоні з окупованим Кримом пам’ятник кримчанам - воїнам АТО, що загинули під час війни з російським агресором.

На Форумі був представлений далеко не весь спектр проектів з національно-патріотичного виховання, адже, щоб все це продемонструвати, організаціям знадобився б не один день безперервної роботи. Втім, представлені організації та їх керівники розповіли про цінний досвід та поділилися важливими ідеями:

«Доходимо висновку, що не можна ефективно виховувати почуття патріотизму, не давши молодій людині змоги реалізовувати себе у СВОЇЙ державі тут і тепер, а не десь і колись. Тому, зокрема, в своїй роботі з молоддю ми не лише вишколюємо, піднімаємо дух, гартуємо характер, а й вчимо, як вдало реалізовувати свої ідеї та ставати успішними», - зазначила заступник голови Молодіжного Націоналістичного Конгресу Соломія Фаріон.

 

Додамо, що Форум українських патріотичних справ триватиме до 16 жовтня, коли його учасники презентуватимуть результати практичних напрацювань за 3 дні заходу.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн