Четвер, 26 листопада 2015 22:00

У суботу 28 листопада українці згадуватимуть жертв Голодомору

У суботу 28 листопада українці згадуватимуть жертв Голодомору

Свічки пам’яті у вікнах домівок, жалобні урочистості біля Національного меморіалу жертв Голодомору в Києві за участі перших осіб держави, пам’ятні заходи у всій Україні й 36 країнах світу — так українці вшанують пам’ять мільйонів убитих геноцидом.

28 листопада в Україні пройдуть національні пам’ятні заходи із вшанування мільйонів жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років. Цьогоріч, у 82-і роковини, українці особливо згадуватимуть тих, хто збирав і публікував правдиві свідчення про Голодомор, ризикуючи власною свободою та життям —  Людей правди (відео).

Із-поміж багатьох таких сміливців історики Українського інституту національної пам’яті виокремили зусилля 16 чоловіків і жінок з України та з-за її меж. Це: Ґаррет Джонс, Малкольм Маґґерідж, Мілена Рудницька, Вільям Генрі Чемберлин, Андрей Шептицький,  Йоган Людвіґ Мовінкель, Олександра Радченко, Нестор Білоус, Улас Самчук, Віктор Кравченко, Рафаель Лемкін, Марко Желізняк, Роберт Конквест, Джеймс Мейс, Володимир Маняк і Лідія Коваленко-Маняк. Це були журналісти, вчителі, селяни, політики та громадські діячі, які писали про Голодомор у західній пресі, виступали перед міжнародними організаціями, фіксували на фото чи в щоденнику страшну реальність штучного голоду.

“Ці люди вірили, що зафіксована ними правда важлива для протистояння злу, яке вбиває мільйони людей. Завдяки їх зусиллям вдалося зберегти інформацію про один із найстрашніших злочинів XX століття – Голодомор. Через багато років ця інформація стала однією з причин краху комуністичного режиму, на руїнах якого постала незалежна Україна”, — сказав голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Детальніше про їхній внесок у викритті правди про Голодомор - на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Пам’ятні заходи пройдуть у столиці та у всій Україні. Вшановують пам’ять убитих Голодомором також у 36 країнах світу, повідомляє Світовий конгрес українців.

Цього року 28 листопада у Києві вшанування розпочнеться о 15.00 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодомору» (вул. Лаврська, 3).

Панахиду відправлять Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет, Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук), Предстоятель Української автокефальної православної церкви Митрополит Макарій. До участі запрошені представники всіх церков та релігійних організацій в Україні.

О 16.00 28 листопада — загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалять свічки біля Меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.

Біля Меморіалу 82-і роковини Голодомору вшанують громада, Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, міський голова Києва Віталій Кличко, свідок Голодомору Микола Онищенко, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, співголова Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32-33 років в Україні Іван Васюник, керівники дипломатичних представництв.

Нагадаємо, що в день пам’яті жертв Голодомору українські телеканали та радіо мовлять у режимі жалоби. Звертаємося до усіх медіа вшанувати пам’ять мільйонів убитих під час геноциду, розмістивши в цей день в ефірі та на перших шпальтах знак пам’яті Голодомору або свічку. Завантажити інформаційні матеріали, знак пам’яті та відео-аудіо соціальні ролики можна тут.

Акредитація журналістів проводиться через прес-службу Адміністрації Президента.

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн