Неділя, 31 січня 2016 22:00

Парламентар подав законопроект, покликаний підтримати українську музику в ефірі радіостанцій

Парламентар подав законопроект, покликаний підтримати українську музику в ефірі радіостанцій

Народний депутат України Ігор Артюшенко став одним з авторів законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення (щодо частки пісень державною мовою в музичних телерадіопрограмах)», який покликаний збільшити відсоток україномовної музики в ефірі радіостанцій.

Зокрема в документі пропонується визначити, що в музичних радіопрограмах і радіопередачах твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щодобового обсягу мовлення, а частка пісень (словесно-музичний твір) державною мовою має становити не менше 75 відсотків від загального обсягу пісень українських авторів чи виконавців. При цьому радіоорганізації мають забезпечувати дотримання такого співвідношення рівномірно протягом всього ефірного часу.

Разом з Ігорем Артюшенком ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Олег Медуниця, Іван Крулько та Олег Ляшко.

В пояснювальній записці до проекту Закону йдеться про те, що станом на сьогодні музичні твори українських авторів і виконавців транслюються як правило в нерейтигових проміжках ефірного часу. Окрім того, квота вітчизняного музичного продукту в радіоефірі заповнюється в основному російськомовними піснями. Ця тенденція, на жаль, все більше набирає обертів. Українські виконавці і автори, орієнтуючись на тренди у форматах радіостанцій, все частіше використовують російську мову як «усім зрозумілу і звичну». Подекуди радіоорганізації повністю відмовляються від трансляції україномовних пісень, що з одного боку не є порушенням діючого законодавства, а з іншого боку суперечить національним інтересам України.

«Цим законопроектом пропонується удосконалити норми діючого Закону щодо захисту інтересів держави, зокрема щодо визначення мінімального співвідношення між кількістю пісень українською мовою і пісень українських виконавців і авторів іноземною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах.

Також пропонується зобов’язати радіоорганізації забезпечувати відповідне співвідношення рівномірно протягом всього ефірного часу та звузити часові рамки для моніторингу радіоефіру, що дозволить українському музичному продукту та україномовним пісням потрапляти в пройм-тайм радіоефіру», – стверджують парламентарі у пояснювальній записці до поданого законопроекту.

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн