Вівторок, 05 липня 2016 10:12

«Прелюдія поступу»: національної Революції

Олександр ЯСЕНЧУК

У Культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» презентували збірку робіт Романа Бжеського (23.03.1897 — 4.04.1982) чернігівця, громадського діяча, дослідника. Збірка вийшла у видавництві «Темпора» під загальною назвою «Прелюдія поступу (вістниківський доробок 1924-1934 років)», упорядниками виступили історики Тамара Демченко та Володимир Бойко.

– «Роман Бжеський народився у Чернігові, – зазначає у газеті «День» Наталія Бойко – де ще за юнацьких років долучився до українського національно-визвольного руху, зокрема – Братства самостійників. Він – активний учасник Української революції 1917-1921 рр.: очільник місцевої міліції, інструктор Центральної Ради, боєць українських добровольчих загонів, державний службовець, дипкур’єр, розвідник... Його друзі та приятелі юнацтва – це Василь Елланський, Павло Тичина, Аркадій Казка...

У міжвоєнний період Р. Бжеський мешкав у Кременці, де провадив просвітницьку та публіцистичну діяльність, друкувався в «Літературно-Науковому Віснику» та «Вістнику», став послідовником ідей Дмитра Донцова. Він заарештовувався польською владою за приналежність до українського націоналістичного підпілля. У роки Другої світової війни співпрацював із газетою «Волинь». Згодом, уже на еміграції – спочатку в Німеччині, а потім (до кінця життя) – у США (Детройт, штат Мічіган), створив та власними силами надрукував кількадесят праць переважно публіцистичного ґатунку – з історії України, літературознавства, політології та філософії».

Про книгу та автора розповіла редактор видавництва «Темпора» Юлія Олійник та «хрещений батько» книги, відомий громадський діяч, член Проводу ОУН (б) Андрій Гайдамаха:

– «Повернення Бжеського до Чернігова, це повернення вашої ідентичності», – зазначив він.

Взяла участь у представленні книги завдяки мережі інтернет й Маргарита Бжеська-Андраде – дочка Романа Бжеського, яка мешкає у далекій Бразилії.

Того ж дня громадськості представили музейну експозицію «Молодь у Революції», розгорнуту у КМЦ «Інтермеццо» Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, громадської організації «Суспільна служба України» та сприяння мережі «Вільні Люди».

Факти про актуальність Романа Бжеського навів активіст мережі «Вільні Люди» Юніс Аскеров:

– «У лютому 2016 р. в Чернігові з`явилася вулиця Романа Бжеського, у березні молодь відзначила його день народження маршем та акцією прямої дії, стосовно «Сбербанку Росії», в результаті якої назва «Росія» зникла з фасаду.

Створення музейної експозиції «Молодь у Революції» показує тяглість боротьби, адже наприклад Роман Бжеський вишколив та навчив чимало майбутніх воїнів УПА, а хлопці під час Революції Гідності співали пісень, написаних його ровесником, поетом, уродженцем Чернігівщини Максимом Загривним».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн