П'ятниця, 22 липня 2016 09:41

До другої річниці загибелі спецпризначенця Андрія Василишина

Дмитро ПРОДАНИК
До другої річниці загибелі спецпризначенця Андрія Василишина

20 липня 2016 р. минуло два роки, як в бою з російськими окупантами біля м. Олександрівська Луганської області, загинув буковинець Андрій Василишин. Хочу коротко пригадати біографію героя та обставини його загибелі.

Андрій народився 27 липня 1984 р. у с. Дорошівці Заставнівського району Чернівецької області. Навчався у середній школі (1990-2001). У 2003 р. призваний на строкову військову службу, яку проходив у спецроті внутрішніх військ МВС. Згодомпрацював в охоронному агентстві “Тигр” (м.Чернівці), де здобув авторитет і повагу керівництва та охоронців. Був високопрофесійним спеціалістом охоронної діяльності, досконало володів прийомами рукопашного бою, пройшов тактико-спеціальну та альпіністську підготовки, влучно стріляв з різнихвидівозброєнь.

У червні 2014 р. Андрій добровільно пішов на службу до ЗСУ, вважаючи своїм обов’язком захищати нашу державу від орд російських та інших найманців. Служив у 8-му Окремому полку спецпризначення. Після проходження перепідготовки, спрямований до зони проведення АТО.
Андрій брав участь у багатьох успішних розвідувальних виходах у тил терористів. Від його твердої руки загинув не один ворог української нації.

Загинув Андрій за таких обставин: група розвідників після успішного виконання завдання, поверталася до місця свого базування. І потрапили в подвійну засідку. Під час запеклого бою він прикривав відхід своїх друзів. Дві кулі влучили в Андрія. Побратими винесли важкопораненого з поля бою, але дорогою він помер від втрати великої кількості крові.

23 липня 2014 р. тіло А. Василишина похованона місцевому цвинтарі його рідного села Дорошівці. Службу Божу за упокій душі загиблого відправив благочинний Заставнівського району УПЦ КП прот. Віталій Мензак.

Указом Президента України №873/2014 від 14.11.2014 р. “За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу” нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно).

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн