Субота, 17 вересня 2016 09:35

Вибори в РФ та шанс розпочати реальну деокупацію Криму

Сергій Пархоменко-Багряний
Вибори в РФ та шанс розпочати реальну деокупацію Криму

Вибори в Росії, деокупація Криму, антиімперський фронт поневолених народів — саме ці теми обговорювалися на форумі, що скликав Антипутінський інформаційний фронт. У заході взяли участь політичні емігранти з Росії та представники різних національностей, що проживають в Україні — кримські татари, азербайджанці, росіяни, казахи тощо.

«Коментуючи рішення Президента України Петра Порошенка не дозволити голосувати громадянам Росії на території України, хочу зазначити, що воно може мати як конструктивні, так і негативні наслідки. Адже як аргумент, аби Захід не визнав вибори до Державної думи, ми могли б навести голосування в Україні, де, сподіваюсь, абсолютна більшість росіян сказала б «Ні!» партії Путіна «Єдина Росія» та її сателітам», — вважає російський політичний емігрант Ольга Курносова.

У той же час на думку співкоординатора Антипутінського інформаційного фронту Ельхана Нурієва, на дільницях у посольстві РФ і консульствах члени комісій все одно б здійснювали б фальсифікації, вигнали б спостерігачів або просто переписали б протоколи — і реальний результат волевиявлення громадян РФ був би поставлений під сумнів.

З правової точки зору, за словами члена Асоціації українських правників Миколи Марченка, Захід цілком може визнати вибори в РФ такими, що не відбулись через голосування у Криму, через те, що громадян Росії примусово змушували йти голосувати, через відсутність можливості вільного волевиявлення. Хоча, на думку правника, жорстку позицію щодо виборів до Держдуми можна очікувати від країн Балтії, Польщі, Великої Британії, США, Австралії та Канади. Такі країни, як ФРН і Франція, вважає Марченко, можуть обмежитися лише заявами.

Питання виборів у Криму та деокупації півострова стало одним із ключових під час форуму. За словами депутата Бучанської ради Анни Ісламової, порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та те, що два мільйони виборців, які проживають у Криму, серйозно впливають на картину голосування за партійними списками, дають підстави добитися того, щоб весь демократичний світ визнав нелегітимність нової Держдуми.

Утім, на думку Ісламової, існує ще також сценарій штучного зриву виборів та перенесення їх на осінь 2017 року. Можливо, аби зменшити ризик отримання додаткових санкцій із боку Заходу.

«Через вибори в Криму в Заходу треба вимагати розширити санкційний список, зокрема, за рахунок обраних від півострова чотирьох депутатів. А потім потрібно подавати в міжнародний суд, це один зі шляхів деокупації Криму», — вважає член ГО «Азатлик» Дмитро Єрмолович.

Він також наголосив на необхідності розпочати Верховною Радою декомунізацію півострова навіть до моменту його повернення до складу України та ухвалити законопроект «про корінні народи України».

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень, співкоординатор Антипутінського інформаційного фронту Сергій Пархоменко в свою чергу анонсував проведення моніторингу виборів та підготовку доповіді з приводу порушень під час голосування з подальшим інформуванням про її головні пункти західних ЗМІ та представництв країн Європи, Америки, Австралії.

Також, за словами учасників заходу, зокрема, російських політичних емігрантів Андрія Кузнєцова та Федора Клименка, редактора опозиційного російського сайту «Русмонітор», аби на Заході краще сприймалися меседжі емігрантів, емігрантське середовище потребує легітимізації в межах України.

Тому учасники форуму ухвалили рішення звернутися до голови Верховної Ради України Андрія Парубія із закликом до парламенту виступити із законодавчою ініціативою, яка б дозволила легітимізацію всіх військових-іноземців та політичних емігрантів із Росії та інших країн пострадянського простору, які підтримують Україну в її боротьбі. Та закликати ВР не допустити визнання нашою державою виборів у РФ і звернутися до парламентів західних країн, аби вони так само утрималися від визнання нового складу Державної думи РФ.

Звернули увагу учасники  форуму і на ситуацію в інших країнах так званого пострадянського простору — Білорусі, Казахстані, Узбекистані.

Так, на думку професора Рустема Жангожі та кримськотатарського громадського діяча Синавера Кадирова, українська влада практично не приділяє уваги діаспорі країн Центральної Азії, наслідком чого стало переписування частини етнічних українців на росіян та вразливість українського населення цього реґіону, а також Білорусі, перед російською пропагандою.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн