Четвер, 31 серпня 2017 13:28

У неформальній атмосфері кияни зустрілись з Уляною Супрун

ukrnationalism
У неформальній атмосфері кияни зустрілись з Уляною Супрун

Під час чаювання, організованого Фундацією Вільних Людей, доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я, спілкувалась з громадянами – як лікарями, студентами-медиками, та всіма зацікавленими в медичній реформі.

Пропонуємо кілька найцікавіших тез з розмови.

Як підтримати медичну реформу

Медична реформа стосується кожного. Кожен громадянин може підтримати медичну реформу. Найперше – спілкуватись, обговорювати, брати участь у заходах, як сьогодні. Цим ви демонструєте свою зацікавленість та небайдужість. Друге - звертатись до своїх народних депутатів з вимогою підтримати медреформу. Третє – після того, як законопроект буде підтримано, знайти лікаря, з яким підписати угоду. Четверте – слідкувати за тим, що відбувається навколо: повідомляти про всі факти корупції в медичній сфері.

Про фінансовий бік медичної реформи

Моя філософія – не просто збільшувати фінансування, а налагодити роботу таким чином, щоб кошти працювали якомога ефективніше.

Про незмінні пункти законопроекту про медреформу

Незмінними в законопроекті про реформування медичної сфери є наступне: ми переходимо на систему оплати медичних послуг, а не утримання лікарень; маємо гарантований пакет медичних послуг; оплата праці лікарів буде здійснюватись за конкретно надані послуги конкретному пацієнтові; екстрена медична допомога має бути безкоштовною; буде впроваджено електронну систему охорони здоров’я; розпорядником коштів стане Національна служба здоров’я.

Про державні закупівлі лікарських засобів

Нещодавно Рахункова палата представила звіт щодо ефективності закупівель лікарських засобів через міжнародні організації. За оцінкою Рахункової палати, міжнародні організації зекономили до 40% бюджету на ліки, а деякі препарати закуповувалися у 26 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року. Зекономлені кошти направляються на додаткову закупівлю ліків, а отже українці отримують більше якісних препаратів.

Однак щоб забезпечити 100% потребу в лікарських засобах, яку заявляють у регіонах, бюджетних коштів недостатньо. Це триває багато років. Факт, що Україна не є багатою державою і кошти дуже обмежені.

Зараз іде робота над створенням Національної  закупівельної агенції, яка буде здійснювати публічні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів на національному, місцевому та міжнародному рівні за принципами ефективності та прозорості. У 2019 році МОЗ перейде до закупівлі лікарських засобів через агенцію.

Про підготовку студентів-медиків

Якісна медицина завтра – це хороша підготовка спеціалістів уже сьогодні. Ми ініціювали підвищення мінімального балу для вступу у медичний ВНЗ за результатами ЗНО до 150, але деякі депутати не дали цього зробити. Сподіваюсь, з наступного року це вдасться втілити.

Важливо, щоб кожен лікар володів англійською мовою. Без цього неможливо бути на передовій медицини. Крім того, у навчальних програмах важливо збільшити обсяг практичної роботи.  Діючі лікарі мають навчати студентів, роблячи акцент на практиці.

Про регіональні особливості проведення реформи

Ми спілкувались з місцевою владою, медичними працівниками, активістами з усіх регіонів України, щоб врахувати їхні зауваження стосовно медичної реформи. Таким чином, ми дізнались про регіональні особливості. Наприклад, у гірській місцевості потрібно мати більше госпітальних округів, бо існують складності з транспортування до медичних закладів. Кожна область має унікальні потреби і має вирішувати сама, як організувати цю систему.

Про медичну послугу

Потрібно перейти на оплата медичної послуги. Що це таке? Медичну послугу можна порівняти з пляшкою води. Ми не купуємо окремо воду, пляшку і кришку. Ми купуємо все разом в комплексі . Так само і медична послуга – вона включає роботу лікаря, і стаціонар, і медичні  вироби.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн