Середа, 07 березня 2018 13:32

Вимагають звільнити учасника АТО Віталія Марківа

Сергій Багряний, УІС
Вимагають звільнити учасника АТО Віталія Марківа

У Києві розпочалася міжнародна кампанія #FreeMarkiv – «Свободу Марківу!» на захист сержанта батальйону імені генерала Кульчицького Віталія Марківа. Він заарештований в Італії за надуманими звинуваченнями у вбивстві італійського журналіста Рокеллі на Донбасі 2014 року (насправді, Марків перебував за декілька кілометрів від місця убивства без зброї, яку можна було б використовувати на такій відстані).

Акція, до організації якої долучилися бійці батальйону імені Кульчицького Національної гвардії України, волонтери, народні депутати, активісти «Вільних Людей», Молодіжного Націоналістичного Конгресу, розпочалася на Майдані Незалежності. Її учасники пройшли маршем до Посольства Італійської Республіки, де провели мітинг й озвучили вимоги.

Посольство оголосило цей день вихідним. Та демонстрантам все ж вдалося передати петицію особисто консулу, який пообіцяв інформувати про хід справи.

«Ми вимагаємо неупередженого розгляду справи Марківа, ми вимагаємо залучити українські слідчі органи до розслідування справи, створення спільної українсько-італійської слідчої групи, а допоки триває досудовий розгляд, вимагаємо в італійських правоохоронців змінити Віталію запобіжний захід на більш м’який», – закликають побратими Марківа із Національної гвардії.

«Італія повинна дотримуватися статті 27-ї Конституції Італійської Республіки та статті 6 європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якими особі гарантується презумпція невинності (буквально – кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, допоки його вину не буде доведено в законному порядку – УІС). Італійська преса порушила ці норми, безпідставно обвинувачуючи українського бійця, а італійські правоохоронці  – частково. Відтак, вимагаємо, поважаючи країну Італію, її народ, її владні інституції та їхню позицію, дотримуватися міжнародних зобов’язань, які вона взяла на себе», – наголосив член Асоціації українських правників Микола Марченко.

«Вважаємо справу Марківа заангажованою та політично вмотивованою, сфабрикованою на догоду путінській Росії, яка хоче виставити українських вояків перед усім світом як «карателів», «фашистів», «злочинців», – вважає заступник Голови Проводу «Вільних Людей» Сергій Кузан.

«Кампанія «Свободу Марківу» тільки розпочалася. Ми будемо виходити в усьому світі, допоки не доб’ємося справедливості! Найближчими днями нашого вояка підтримають в Італії, США, Франції, Німеччині, Греції, Іспанії, Португалії, Австралії. «Брат – за брата, свій – за свого», «Один – за всіх, всі – за одного!» – саме цих принципів ми повинні дотримуватися», – заявив керівник Штабу «Вільних Людей» Дмитро Жмайло.

Дружина Віталія Марківа Діана передала побратимам вітання та зачитала листи чоловіка з неволі. Він наголошує, що навіть у найстрашніші дні війни йому не було так важко, як в буцегарні чужої країни.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн