Четвер, 22 березня 2018 13:14

Безпека і обороноздатність України - безпосередній інтерес США

Прес-центр “Вільних Людей”
Безпека і обороноздатність України - безпосередній інтерес США

Розуміючи важливість донесення об’єктивної інформації щодо ситуації з російсько-українською війною, заручення підтримкою західного світу, “Вільні Люди” системно працюють над просування українських інтересів в США і Канаді. Лише за останні роки делегації “Вільних Людей” перебували з робочими візитами та брали участь у заходах Українського Конгресового Комітету Америки (УККА) - “Українських днях у Конгресі США” у Вашингтоні, зустрічах з федеральними урядовцями в Чикаго, ряді конференцій щодо питання безпеки і оборони України, організованими Центром відносин США-Україна, зустрічах у Конгресі США та з депутатами Канади, включно зі співголовами та членами Українських Кокусів (Congressional Ukrainian Caucus і Senate Ukraine Caucus (CUC i SUC)) та головою аналогічного кокусу в Канадському парламенті (Canada Ukraine Parliamentary Friendship Group).

Також відбулись зустрічі з представниками виконавчої влади (Державний департамент США), Радою Національної Безпеки в Білому Домі, Пентагоном та з представниками аналітичних центрів American Foreign Policy Council, Heritage Foundation, Hudson Institute, Atlantic Council, Jamestown Foundation, Potomac Foundation та іншими, організованими Радою Українських Державницьких Організацій Світу (РУДОС) при співпраці з Лігою Українців Канади, Фундацією “Будучність”, Центром відносини Україна-США та УККА.

Протягом останніх чотирьох років місії “Вільних Людей”, до делегацій в США і Канаду були включені члени Проводу Андрій Левус, Сергій Кузан, Дмитро Гуменюк, Сергій Висоцький.

Поряд з цим, “Вільні Люди” приймали в Україні делегації з потужних і впливових урядовців і аналітиків з Вашингтону, організовуючи зустрічі з урядовцями, аналітиками та представниками громадянського суспільства в Києві, Харкові, Полтаві, Сумах, Луганську, Донецьку, Запоріжжі, Одесі, Львові, а також на передовій у зоні АТО. В усіх цих заходах головним партнером є в.о. голови РУДОС Борис Потапенко.

Головними темами обговорення лишаються ситуація в східноєвропейському регіоні, яка склалась після агресії РФ проти України; роль та місце України в стабільності та безпеці регіону. Крім того, делегація “Вільних Людей” надає інформацію про внутрішньополітичну ситуацію в Україні - просування реформ, роль парламенту в політичному процесі.

У березні цього року члени Проводу “Вільних Людей”, народні депутати Андрій Левус та Сергій Висоцький, а також Борис Потапенко, взяли участь у ІХ міжнародній конференції “Американсько-український безпековий діалог: визначення пріоритетів безпеки України” у Вашингтоні.

Серед основних тем конференції -  оборона та безпека, кібернетичне протистояння та інформаційна війна. “Досвід України в боротьбі проти російської агресії та гібридної війни, що триває чотири роки, надзвичайно важливий для США. Саме українці можуть надати не лише теоретичні дані, а змалювати практичний бік, адже стикаються з російськими загрозами в усіх сферах”, - говорить Андрій Левус, Керівник Проводу “Вільних Людей”.

Під час конференції відбулись панельні дискусії, на яких експерти порушили питання важливості та пріоритетів стратегічної безпеки України для західного світу.

Андрій Левус, Голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету з питань національної безпеки і оборони, Керівник Проводу “Вільних Людей”, екс-заступник голови СБУ, виступив з доповіддю про фундаментальні загрози внутрішньодержавної безпеки, вирішення яких визначить політичну траєкторію України та її “просування” у напрямку західного світу.

“Триває активна робота над розробкою нового законодавства про національну безпеку, що відіграє важливу роль у зближенні України з ЄС, НАТО. Нагальним питанням порядку денного є реструктуризація та реформа Міністерства оборони, СБУ, Генерального штабу Збройних Сил та розвідувальних органів”, - зазначив він.

Сергій Висоцький, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник Керівника Проводу “Вільних Людей” доповідав про потреби України в захисті від інформаційної війни.

“Окрім збройної агресії, Росія веде гібридну війну в економічній, кібер- та інформаційній сферах. Україна розробила та продовжує вдосконалювати шляхи протидії інформаційним атакам і цей досвід може бути ефективним для США у протистоянні російським гібридним атакам, а також у визначенні додаткових сфер співпраці з урядом США та аналітичними центрами у цьому напрямку”, - розповів Висоцький.

Учасниками конференції стали також посол України в США Валерій Чалий, заступник Голови ВРУ Оксана Сироїд, генеральний секретар Світового Конгресу Українців Стефан Романів, президент Українського Конґресового Комітету Америки Андрій Футей, президент Jamestown Foundation Глен Говард, британський військовий експерт, полковник Глен Грант та інші експерти, наукові співробітники провідних інститутів та аналітичних центрів.

Конференцію, що має на меті посилення співпраці між Україною та США в оборонній, кібрнетичній та інформаційній сферах, а також створення стратегії протистояння вільного світу російській агресії, проводять Центр американсько-українських відносин (ЦАУВ) (зокрема, Володимир Зарицький, директор офісу Центру Відносин США-Україна у Вашингтоні Микола Грицковян у співпраці з Українським Конгресовим Комітетом Америки та Американською радою з питань зовнішньої політики).

Крім того, під час останнього візиту до США, в березні 2018 року, Андрій Левус та Сергій Висоцький взяли участь у засіданні круглого столу “Антлантичної Ради” (Atlantic Council), зустрілись з представниками Українського кокусу Конгресу США, рядом сенаторів, політологів, аналітиків, експертів, що працюють над посиленням американсько-української співпраці у протидії російським гібридним загрозам.

“США повинні чітко розуміти: підтримати Україну і союзників в Європі, допомогти відстояти незалежність від зазіхань Росії - необхідна умова для підтримання світового порядку та зупинення російського імперіалізму. Під час візитів ми доносимо цю думку і зустрічаємось з цілковитим розумінням, що підтверджується активною діяльністю адміністрації США щодо підтримки України”, - зазначив Андрій Левус.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн