Понеділок, 09 квітня 2018 17:53

Проросійські політики, гальмування реформ, нове вторгнення РФ: американські експерти про ймовірні загрози для України

Сергій Багряний, УІС
Проросійські політики, гальмування реформ, нове вторгнення РФ: американські експерти про ймовірні загрози для України

Керівництво Американської Ради з питань зовнішньої політики завітало до Києва, де провело зустріч зі студентами історичного та юридичного факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, викладачами, активістами громадських організацій.

Американці прибули до столиці з прифронтової Авдіївки, де мали зустрічі з українськими військовими, які захищають Україну від російського агресора. Це був не перший візит американських експертів у зону проведення бойових дій: торік вони були в прифронтовому Маріуполі та навколишніх населених пунктах в зоні АТО.

На початку зустрічі перед присутніми виступили член Комітету із зовнішніх справ Українського Конгресового Комітету Америки Борис Потапенко та заступник Голови Проводу «Вільних Людей» Сергій Кузан. Обидва наголосили на ролі закордонного українства як ключового лобіста і партнера України:

«Мої предки переїхали в США після поразки визвольних змагань в Україні, ними рухали почуття провини та обов’язку перед тими, хто лишився в неволі. Американці повірили у визвольний чин України, нині Україна отримала багато нових друзів в США», - відзначив Борис Потапенко.

«Ми вдячні українцям в діаспорі, вдячні й нашим американським колегам за підтримку, яка реально допомагає в боротьбі з агресором. Та не варто забувати й про те, що ми також маємо виконувати своє «домашнє завдання»: хто на фронті, а хто й тут, в умовах мирного життя, зупиняти агресора, зупиняти реванш», - наголосив Сергій Кузан.

«На мою думку, найбільшою за значенням у світі подією в другій половині ХХ ст. став розпад СРСР. А наступною за значимістю – постання незалежної України. Переконаний, що саме Україна є тим ключем для спільного добробуту для так званого «пострадянського простору». Ми підтримуємо прагнення України до відновлення своєї територіальної цілісності. Підтримуємо зміцнення її безпеки. Також наголошу: окрім інформаційної війни зараз буде точитися й війна юридична. Росія порушила дуже багато норм міжнародного права, отже Україна через міжнародні судові інстанції має повернути й території, й стягнути з РФ компенсацію за завдану шкоду», - наголосив Вільям Шнайдер, колишній перший заступник Держсекретаря США, який бував в Україні, і не один раз, ще в часи «холодної війни».

«На даному етапі я б відзначив три основні загрози для Вашої країни: Перша: Російське керівництво, очевидно саме повіривши у власну пропаганду, піде на відкритий військовий конфлікт. Друга небезпека: Україна пристане на невигідні для неї умови миру. Третя небезпека, я вважаю, найбільша: гальмування реформ, необхідних для успішного розвитку держави. Втім, варто відзначити, що деякі реформи можуть мати дестабілізуючий характер. Можуть розколоти суспільство, спровокувати внутрішній конфлікт. Тому владні органи мають в цьому напрямку радитися з громадою», - вважає Герман Перчнер, президент Американської Ради з питань зовнішньої політики.

«Агресія Кремля спрямована і проти самої Росії, адже режим Путіна не дозволяє росіянам ані брати участь в політичному житті й впливати на владу, ані справедливо розподіляти економічні багатства серед населення РФ. Але Росії завжди варто пам’ятати той історичний факт, що імперії розпадаються, а на їх місці виникають незалежні держави. Тільки в ХХ ст. внаслідок колапсу імперій постало 194 держави. І, так: Україна має вести інформаційну війну, аби підірвати легітимність керівництва РФ у світі», - зазначає Перчнер.

«Ще одна небезпек полягає у наявності в українському політикумі цілого ряду проросійських діячів. Зараз, наприклад, є важливі проекти законів про антикорупційний суд, схвалений Венеційською комісією, про нацбезпеку, підтриманий НАТО, але існує ризик, що через проросійських політиків ці закони можуть бути не проголосовані», - додав Джастін Віметт, працівник комітету Конгресу з питань оборони.

А Вейн Меррі, головний експерт Ради з питань Європи та Євразії,  в свою чергу додав, що Україні дуже потрібна якісна дипломатична служба і потужний дипломатичний корпус, здатний захищати інтереси країни в світі. В цьому плані Меррі покладає надію на молодих українських патріотів, що зможуть формувати нову сильну державницьку дипломатію.

Захід відбувся за підтримки народного депутата Андрія Левуса, членства «Вільних Людей», керівництва історичного факультету (декан Іван Патриляк), кафедри Конституційного права юридичного факультету (завідуючий кафедри Олег Марциляк) КНУ ім. Т. Шевченка, Асоціації українських правників (президент Василь Костицький та керівник молодіжного напрямку Микола Марченко), Представництва в Україні Української Федерації Америки, Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова, Молодіжного Націоналістичного Конгресу, який також в цей день також презентував на історичному факультеті фотовиставку «Два століття – одна війна».

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн