Понеділок, 17 лютого 2014 11:52

Група “Першого грудня” представила Національний акт свободи —пропозицію суспільного договору

Група “Першого грудня” представила Національний акт свободи —пропозицію суспільного договору

Йдеться про суспільний договір, який здатен регулювати відносини в Україні до появи нової редакції Конституції України, — говорять відомі суспільні діячі.

Сьогодні представники Ініціативної групи “Першого грудня” передали Національний акт свободи Голові Верховної Ради України Володимиру Рибаку. Про це повідомили на брифінгу біля “Українського дому” учасники групи: В’ячеслав Брюховецький, Почесний президент Національного університету “Києво-Могилянська академія” та Євген Сверстюк, філософ, дисидент. А також Олексій Панич, д.ф.н., один із розробників документа. 

“Розмежовуючи минуле і майбутнє, у нашій країні повинен постати суспільний договір, який допоможе врегулювати нинішнє становище, відновити справедливість і визначити пріоритети змін. Цій меті підпорядкований Національний Акт Свободи, який передаємо Верховній Раді України”, — говорять відомі інтелектуали, учасники Ініціативної групи “Першого грудня”: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Ініціативна група “Першого грудня” відзначає, що за понад двадцять років у глибині взаємин між владою та людиною збереглася радянська жорстокість і нелюдськість, що були доповнені цинізмом та брутальністю кримінальної економіки. “Ця система має бути ліквідована, — говорять відомі інтелектуали. — Як розмежування минулого і майбутнього, в нашій країні повинен постати суспільний договір, що допоможе врегулювати нинішнє становище, відновити справедливість і визначити пріоритети змін. Цій меті підпорядкований Національний Акт Свободи, який передаємо Верховній Раді України”.

Цей документ містить такі принципові і взаємопов’язані елементи, як план політичного врегулювання, принципи роботи Уряду народної довіри, механізми стримувань і противаг, конкретні заходи з відновлення довіри і справедливості, завдання перетворень, а також передбачає появу якісно нового способу і механізму громадського контролю за діями влади, вираженого представницьким органом Радою народної довіри. Акт дає реальний шлях виходу з кризи і вперше збалансовує політичну і суспільну складові врегулювання, пропонуючи стратегічне рішення.

Національний акт свободи є проектом конституційної і суспільної угоди, що регулюватиме відносини в нашій державі до появи нової редакції Основного Закону. Учасники групи “Першого грудня” закликали Верховну Раду України розглянути і схвалити Національний Акт Свободи: “Запрошуємо керівників фракцій Верховної Ради України і позафракційних депутатів внести цей документ як спільну законодавчу ініціативу”.

Над проектом документа на запрошення групи “Першого грудня” працювали правознавці, економісти, філософи, дипломати і громадські діячі. Серед них Іван Васюник, Володимир Дубровський, Ігор Когут, Данило Лубківський, Олексій Панич, Олександр Пасхавер, Анатолій Ткачук.

“Після могутнього піднесення людей і трагічних подій, які забрали життя невинних і завдали болю та страждань тисячам громадян, держава вже ніколи не буде такою, як до цього часу. Серцевиною кризи є конфлікт між владою і народом. Неможливо сховатися від цієї правди. Будь-яка політична консервація нинішнього становища не матиме успіху. Без глибокого погляду на життя України та великі національні процеси, які відбуваються з нашим народом, будь-який одноденний політичний чи правовий винахід буде приречений. Ціна таких помилок щоразу зростатиме для всіх, незалежно від переконань, достатку чи відчуженості від життя людей” — відзначають В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський у листі на ім' я Голови Верховної Ради України В. Рибака.  

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн