Середа, 23 квітня 2014 21:00

Громадськість пропонує заміну комуністці Гінзбург на посаді голови Держархівслужби України

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху
Геннадій Іванущенко Геннадій Іванущенко

Громадськість, історики та архівісти звернулися до Міністра Юстиції Павла Петренка з підтримкою кандидатури знаного архівіста Геннадія Іванущенка на посаду голови Державної архівної служби України. Важливість цієї теми особливо підкреслено у Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів. Рада Європи наголошує, що як невід’ємну ознаку демократії слід забезпечити обов’язкову можливість для кожного з жителів дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії.

Як відомо, до того архівне відомство очолювала представниця Комуністичної партії України Ольга Гінзбург, яка всіляко обмежувала доступ до архівів.

«Перед українською архівною службою постає ряд важливих завдань, починаючи від впровадження відповідної політики, орієнтованої на відкритість і безумовне виконання законодавства; до інфраструктурних завдань розвитку архівної галузі, які дадуть змогу забезпечити зручність роботи з архівними матеріалами архівістів та відвідувачів архівів, — йдеться у листі-зверненні. — Ми переконані, що з належною відповідальністю до забезпечення згаданих вище цілей поставиться відомий архівіст Геннадій Іванущенко».

Під зверненням підписалися, зокрема, Володимир В’ятрович, директор Українського інституту національної пам’яті; Ігор Кулик, директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України; Руслан Забілий, Директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»; Ігор Луценко, Громадський сектор Євромайдану; Ганна Гопко, координатор ініціативи Реанімаційний пакет реформ; Василь Овсієнко, член Української Гельсінської групи з 1978 року, у минулому політв'язень; Леся Матвійчук, Голова Правління Центру громадянських свобод; Вахтанг Кіпіані, головний редактор «Історичної правди»; Валентина Піскун, д.і.н., завідувач відділом джерел з новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського та інші (повний перелік — за посиланням).

Як наголошують у зверненні, коли Геннадій Іванущенко у 2005-2010 роках очолював Державний архів Сумської області, ця установа єдина в країні повністю виконала завдання із оцифровування тисяч актових записів про смерть людей від Голодомору 1932-1933 років на Сумщині.

Протягом останніх трьох років Іванущенко досліджував україністику в архівних збірках української діаспори у Великобританії, США та Канаді. З 2010 р. він є членом Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-Геноциду 1932–1933 років в Україні, під час революційних подій був активістом Громадського сектору Євромайдану.

Також Геннадій Іванущенко активно консультував програму Центру досліджень визвольного руху «Доступ до архівів як право на суспільну пам’ять», в рамках якого була організована широка суспільна дискусія щодо проблематики відкритого доступу до українських архівів. Впродовж двох останніх років, він є науковим консультантом «Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua», який з 2013 року надає вільний доступ через інтернет до понад десяти тисяч електронних копій документів з історії України ХХ ст.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн