Субота, 19 листопада 2016 12:29

Неспортивні баталії

Григорій Жибак
Неспортивні баталії

Міжнародний олімпійський комітет дискваліфікував трьох українських спортсменів, які брали участь в Іграх, що відбувалися в Пекіні 2008 року.

Назагал, МОК дискваліфікував 16 олімпійців. Усі вони вживали заборонені медичні препарати. З-поміж українців медалі доведеться повернути Денису Юрченку, який здобув «бронзу» у стрибках із жердиною, та Наталії Давидовій, яка виборола медаль такого ж ґатунку у важкій атлетиці (вагова категорія до 69 кг). Дискваліфікували й Віту Паламар. Медалі вони не дістала, посівши п’яту сходинку у стрибках в висоту. Спортсменка має повернути диплом за високе місце на Олімпіаді.

У пробах наших олімпійців виявили сліди анаболічного стероїду туринабола. Олімпіада в Пекіні відбувалася у серпні 2008 року. Збірна України здобула тоді 7 золотих, 5 срібних і 15 бронзових нагород, посівши у загальнокомандному заліку 11 місце. Відтепер наші здобутки стали скромнішими.

МОК просить Національний олімпійський комітет України посприяти щодо якнайшвидшого вилучення у Юрченка та Давидової олімпійських медалей і відповідних документів. Паламар має повернути олімпійський диплом.

Очевидно НОК України не зможе посприяти МОК щодо Дениса Юрченка, який, після окупації московсько-терористичними бандами частини Донбасу, залишився там проживати, підтримуючи злочинну так звану ДНР. Російські ЗМІ всіляко поширюють новину про Юрченка у світлі того, що спортсмена дискваліфікували за те, що став на бік сепаратистів.

У списку дискваліфікованих чотири російські спортсмени: борець Хасан Бароєв втратив «срібло», штангісти Жаджимурат Акаєв і Дмитро Лапіков позбулися бронзових нагород, стрибунка у висоту Олена Слєсаренко четвертої сходинки. У них також виявили туринабол.

У серпні МОК позбавив російську збірну золотої медалі на Іграх в пекіні в естафеті з-поміж жінок 4х100 метрів. Заборонені препарати вживала Юлія Чермошанська. Обидві проби дали позитивний результат.

Москалі мають намір оскаржувати рішення МОК. Про це заявив їхній міністр спорту Віталій Мутко. Цікаво, чи увійде до переліку спортсменів,  за який буде боротися цей «дєятєль», Денис Юрченко? Але вже зараз відомо, що шанси у «слов»ян» Хасана, Хаджимурата та інших вельми невисокі.

Через вживання заборонених препаратів також позбавили олімпійських нагород представників Греції, Казахстану, Білорусі та Азербайджану.

Україна втрачає не тільки завойовані медалі, а й перспективних спортсменів та тренерів. Вже подалися у пошуках кращої долі та спортивних умов до Туреччини, Китаю, Німеччини та інших країн досвідчені тренери з фехтування. Дійшло до того, що країну залишають навіть молоді наставники, яких спокусив Китай. У Піднебесній українським фахівцям одразу пропонують зарплату дві з половиною тисячі доларів США, що аж ніяк не можна порівняти із 1 800 гривень, які вони одержують в Україні. Вражає число тренерів, яких переманили китайці. Одразу тридцять спеціалістів нині пакують валізи! 

Гроші дедалі більше беруть верх над спортивними принципами. Згадав про «зелені-хвалені» й колись грізний нападник київського «Динамо» та збірної України Артем Мілевський. Добре знаний за «виступами» у нічних клубах, ресторанах та барах, футболіст несподівано згадав про якийсь борг уславленого клубу перед ним. Жодних сумнівів, що у Туреччині, Хорватії, Румунії чи нинішньому заштатному російському «Тосно» Мілевський одержував зарплатню у десятки разів меншу, ніж у Києві. За різними оцінками, брати Суркіси платили йому від 3 до 4 мільйонів доларів на рік. Гравець, звісно, жив на широку ногу. Літав із друзями в екзотичні країни, купував дорогі авто, які вельми часто розбивав, перебуваючи під впливом алкоголю чи дурману. Гроші, навіть чималі, мають властивість закінчуватися. Видко, сів на мілину й Артем. Тепер він прагне повернути у «Динамо» майже півтора мільйона доларів. Мілевський подав відповідну скаргу на свій колишній клуб до Федерації футболу України. Прикметно, що сталося це після того, як в «Динамо» пропустили попри мешти його заяви щодо готовності повернутися до клубу. Цікаво, у якому статусі він бачить себе сьогодні? Либонь, сомельє.

У пошуках наживи на спорті запідозрили гравців та тренерів команди «Гірник-Спорт» із Горішніх Плавнів. Боси клубу вбачають нечисте у грі їхньої команди проти маріупольського «Іллічівця». Прикметно, що декомунізація дійшла до Полтавщини, внаслідок чого колишній Комсомольськ перейменували на такі милі слуху Горішні Плавні. У Маріуполі й надалі виступає команда під назвою москвинсько-комуністичного дуримара Лєніна. У ФФУ цього вперто не помічають!

Маріупольські все ще «лєнінці» ведуть боротьбу за повернення до найвищого українського дивізіону і перебувають у верхах турнірної таблиці. Шанси високі, відтак кожне здобуте очко на вагу золота.

У матчі 19-го туру Першої ліги, який відбувався у Маріуполі, господарі взяли гору – 3:1. На одній із спортивних бірж було зроблено ставку 255 тисяч доларів (6,6 мільйона гривень), що перемогу здобуде «Іллічівець». Також було поставлено 64 тисячі доларів (1,6 мільйона гривень), що перша половина зустрічі завершиться на користь гостей. Все так і сталося. Щасливий вкладник одержав суму виграшу у 13 (!) разів більшу, ніж вніс. Відомо, що так ризикувати могла людина, яка мала безпосереднє відношення до матчу і перебігу подій у ньому. Підозри керівників «Гірника-Спорту» слушні. Президент клубу Петро Каплун має намір перевірити гравців та тренерів на детекторі брехні. Щойно почувши про це, четверо гравців зізналися у шахрайстві і написали пояснюючі записки, вказавши осіб, які пропонували їм футбольний злочин. Тренер Ігор Жабченко, відомий у минулому гравець, заявив, що поліграфія має повністю прояснити ситуацію і встановити усіх, хто завинив. Тренери «Іллічівця» спростовують усі підозри і звернулися до правоохоронних органів та Федерації футболу України, щоб провести розслідування. Цікаво, на що чи на кого вони сподіваються? Адже у справі вже є особи, які визнали шахрайство.

Відомо, що посередні клуби української Прем»єр-ліги, такі як «Олександрія», «Чорноморець», «Олімпік», навіть за економічної скрути в країні платять своїм гравцям до 5 тисяч доларів на місяць. У Першій лізі суми нижчі. Відтак, кортить більше заробити нечесним шляхом. Ризик високий. Майже непевне, усім, хто завинив у договірному матчі загрожує по життєве відсторонення від футболу. Надто вже велика сума, одержана нечесним шляхом.

Та не всі проміняли футбол на гроші. Відомий у минулому гравець та тренер Ігор Яворський, футбольна «зірка» якого зійшла у моєму рідному місті під час виступів за підгаєцьку «Ниву», нині без роботи. Дізнавшись, що футбольний клуб «Тернопіль» потребує допомоги людей, які люблять футбол, у розчищенні поля перед поєдинком із рівненським «Вересом», взяв лопату і приїхав на головну спортивну арену Тернополя. Разом із багатьма іншими фанатами гри мільйонів він розчистив поле від снігу. 

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн