Понеділок, 12 лютого 2018 13:06

Найважливіший змаг планети

Григорій Жибак
Найважливіший змаг планети

У корейському Пхьончхані взяли початок ХХІІІ зимові Олімпійські ігри.

Змагання відбуватимуться у Південній Кореї до 25 лютого. Країна-господарка витратила на їхню організацію сім мільярдів доларів. Тридцять років тому корейці вже приймали Ігри. Тоді це були літні, XXIV за ліком, які проходили у Сеулі. Відтепер, це вже восьма країна, яка була господарем обидвох Олімпіад – літньої та зимової. Привертає увагу той факт, що південнокорейці випередили сильних конкурентів – німецький Мюнхен і французький Аннесі.

На Олімпіаді-2018 ще до запалювання вогню над головною ареною Ігор було встановлено низку рекордів. Понад 2900 олімпійців до Пхьончхану делегували 92 країни, що на чотири більше, ніж змагали у Сочі в 2014 році. Одразу шість країн вперше виступатимуть на змаганнях такого рангу.

Доволі екзотично виглядатимуть спортсмени Уганди, Нігерії. Видко, не всі олімпійці із екзотичних для зимових Ігор країн цілком усвідомили специфіку змагань. На церемонії відкриття прапороносець збірної Тонга йшов із оголеним торсом, у традиційній спідниці та в’єтнамках. І це за понад чималого морозу! Цікаво, що саме цей спортсмен ніс прапор тихоокеанської країни два роки тому на Олімпіаді в Ріо. Там він змагав у тхеквондо. Тепер стане першим лижником в історії Тонга. Ігри в Пхьончхані стануть одними із найхолодніших. Через мороз церемонію відкриття скоротили. Глядачам видавали шапки, грілки для рук.

Майже кожні Ігри виокремлюються появою нових видів. Цього разу олімпійськими стали біг-ейр у сноуборді, мас-старт у ковзанярському спорті, дабл-мікст у керлінгу та командні змагання в гірськолижному спорті. Щоправда, не буде паралельного слалому в сноуборді.

Ще одним рекордом Олімпіади в Південній Кореї є аж 85 роботів, які у числі обслуговуючого персоналу. Один із роботів ніс навіть Олімпійський вогонь! Звісно, одна із передових технологічних країн скористалася нагодою здивувати світ. Назагал, у сферу обов’язків роботів входить зустрічати гостей Олімпіади у холі летовища, надавати інформацію багатьма мовами, прибирати, постачати їжу та напої, розважати учасників та вболівальників танцями і співами, робити з ними світлини.

Пхьончхан належить до провінції Канвон, яка охоплює частину території Південної та Північної Кореї. Її розділили 1953 року. Звідси до однієї із останніх комуністичних імперій зла на планеті якихось 80 кілометрів. Така близькість навіть зумовила ідею провести деякі Олімпійські старти у КНДР, але надто багато ще непорозумінь між цими двома країнами одного народу.

Втім, доволі вагомі кроки назустріч все ж зроблені. Принаймні, примирилися атлети. На офіційній церемонії відкриття прапор із зображенням об’єднаної території двох нинішніх країн разом несли два спортсмени – з Півночі та Півдня. Так само в одній колоні йшли решта корейських олімпійців. Це зумовило хвилю протестів в Олімпійському парку та інших місцях Південної Кореї. Додала прикрощів ще й пожежа, яка сталася в Олімпійському селищі.

Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин доволі несподівано відправив на церемонію відкриття Ігор чималу делегацію своїх високопосадовців на чолі з Кім Йон Намом, який є формальним головою КНДР. Сполучені Штати Америки репрезентував віце-президент Майк Пенс. Під час вечері для перших осіб країн-учасниць він привітався із всіма присутніми за його столом, окрім Кім Йон Нама. Вони мали сидіти напроти, але американець, пославшись на зайнятість, покинув вечерю.

У Північній Кореї замість церемонії відкриття Ігор телебачення транслювало в цей час військово-патріотичну передачу. Незважаючи на спільний вихід та делегованих високопосадовців, за декілька днів до відкриття Олімпіади Кім Чен Ин провів військовий парад поруч із кордоном Південної Кореї. Відтак, ставлення до його посланців доволі прохолодне.

Так само білими воронами на Олімпіаді-2018 почуваються московити. Через заборону на Іграх їхнього прапора, гімну та іншої символіки, за день до відкриття спеціальна інспекція провела принизливу для москалів перевірку всіх бірок на одежі та багажі. Аби їхнім «трикольором» навіть не тхнуло! Подейкують, що у спеціальному переносному крематорії знищили навіть зубну пасту «Аквафреш». Далі – більше! Спортсменам Московії встановили особисті лічильники сечі із спеціальними мельдонієвловлювачами! Саме цей заборонений препарат найбільше полюбляють репрезентанти Путіна. За іронією, ці лічильники у профіль вельми нагадують кремлівського диктатора! Цей факт одразу помітили й оприлюднили.

На церемонії відкриття путінські спортивні «зелені чоловічки» йшли як азійські барани. Без роду і племені. На Іграх їх офіційно називають «Олімпійськими спортсменами з Росії». Це перше в історії Ігор відсторонення через допінг. На Олімпіаді нема жодного причетного до спорту російського чиновника. Також не отримали акредитацію тренери, лікарі, які співпрацювали із викритими на вживанні заборонених препаратів спортсменами.

До Південної Кореї поїхали 169 москвинських так званих олімпійців. Вони або не вживали допінгу, або зуміли уникнути доказів про цей спортивний злочин. Їм непереливки. Олімпіада щойно взяла початок, а вже не один «олімпійський атлет з Росії» поскаржився, що люди виходять із ліфту чи громадського туалету, коли вони туди заходять.

Корейські ЗМІ повідомляють при випадки, коли глядачі видаляють світлини, якщо на них потрапили учасники команди-привиду чи її вболівальники. Таке відверте ігнорування зумовлене не так вживанням москалями допінгу, яке покривалося на найвищому державному рівні, як намагання кремлівських спецслужб добавити заборонені речовини у проби спортсменів інших країн. Відомо, що в Сочі такий злочин москалі планували супроти українських біатлоністок.

Олімпійська збірна України у Пхьончхані найменш чисельна за історію своїх виступів на Іграх. Нашу державу репрезентують 33 атлети, кожен третій з-поміж яких виступатиме у біатлоні. Саме у цьому виді наші найбільші сподівання здобути нагороди. На церемонії відкриття прапор України доручили нести тернополянці Олені Підгрушній, яка є однією із найбільш досвідчених вітчизняних спортсменів. Цікаво, що з-поміж прапороносців було ще двоє українців. Алла Цупер із Рівного відтепер у фристайлі репрезентує Білорусь, а фігурист Олексій Биченко з Києва змагає за Ізраїль. Вони вже колишні наші співвітчизники. Нехай тепер за них уболівають інші. Ми ж триматимемо кулаки за своїх.

Доволі дивною є заява міністра спорту Ігоря Жданова, який подався на Ігри із чисельною свитою. Замість підтримати олімпійців, вселити віру в успіх, цей колишній «хробачливий» комсомолець, а нині державний діяч заявив, що Україна не зимова країна, що на вдалий виступ нам годі сподіватися тощо. Що тут додати? Може Жданову на церемонії відкриття разом із шапкою та грілкою видали ще зігріваюче? Навіть африканці заявляють, що вкладуть у боротьбу всі сили і вміння. А тут цілий міністр здався до стартів. Навіщо тоді летів до Кореї за народний кошт? Та ще й стільки «важливих» клерків із собою прихопив.

Виокремився недолугою заявою й міністр закордонних справ Ірану Джавад Зариф. Річ у тому, що організатори Ігор та компанія «Samsung» подарували всім учасникам новітні смартфони. Аби не злити США, апарати не дісталися олімпійцям КНДР та Ірану, на які накладені санкції. Зариф пригрозив, що у знак протесту не буде користуватися апаратом від цього виробника.

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн