Понеділок, 23 березня 2020 16:25

Спорт під вірусом

Григорій Жибак
Спорт під вірусом

Спортивний світ також постраждав од вірусної біди і взяв паузу, тривалість якої наразі не визначена.

Призупинені всі без винятку змагання, турніри, чемпіонати. УЄФА прийняла рішення перенести чемпіонат Європи з футболу, який мав відбуватися з 12 червня по 12 липня, на наступний рік. За іронією долі континентальну першість планували провести у містах усієї Європи: Амстердам, Баку, Більбао, Бухарест, Будапешт, Копенгаген, Дублін, Глазго, Лондон, Мюнхен, Рим та Санкт-Петербург. Можна лише здогадуватися, яких масштабів набуло б поширення коронавірусу, якби його спалах стався під час найбільшого футбольного форуму Старого світу. Сотні тисяч уболівальників із всього світу відвідують поєдинки Євро. Не важить, чи збірна їхньої країни потрапила до фінальної першості. А ще фанати з Північної та Південної Америки, Азії, Австралії.

Нині з-поміж європейських країн найбільше страждають Італія, Іспанія, Франція, Німеччина. Чому? Як на мене, пояснення очевидне. У цих країнах найбільш популярна гра мільйонів. Коронавірус вже косив сотні китайців, а поєдинки національних чемпіонатів цих країн тривали за участі десятків тисяч уболівальників. Окремі з них збирали 50-80 тисяч глядачів. А ще – матчі Ліги чемпіонів! Вельми дивним було, коли італійський «Ювентус» протистояв у Франції місцевому «Ліону». Гра відбувалася 26 лютого. За перебігом подій на полі з трибун спостерігали понад 57 тисяч глядачів! Було й близько 5 тисяч фанатів «Старої сеньйори». І це тоді, коли в Італії вже тривала заборона на проведення поєдинків за участі вболівальників! Себто, в Італії людей на стадіони не пускали, але декілька тисяч фанатів із Турину без перешкод подалися до Франції, щоб підтримати своїх улюбленців.

Епіцентром трагедії в Італії є область Ломбардія, зокрема містечко Бергамо, що за 50 кілометрів од Мілану, дорогою на Брешію та Венецію. Серединою лютого місцева «Аталанта», кольори якої захищає гравець збірної України Руслан Малиновський, приймала римську «Рому». «Бергамаскі» зараз демонструють відмінну гру, перебувають на вершині турнірної таблиці і мають чимало прихильників не тільки у своєму місті. За їхнім протистоянням із римлянами спостерігали 20 тисяч уболівальників. Населення Бергамо 122 тисячі. Отже, майже кожний шостий мешканець перебував на стадіоні. Ліпшої концентрації людей для поширення коронавірусу годі шукати. Прикро констатувати, у дні написання статті від страшної пандемії в Бергамо щодня помирали 400-600 людей!

«Аталанта» також успішно виступає у Лізі чемпіонів. Подолавши груповий турнір, у якому одним із суперників ломбардійців був донецький «Шахтар», підопічні Гасперіні у наступній стадії турніру дістали в суперники іспанську «Валенсію». Перша гра відбувалася в Італії, 19 лютого, через чотири дні після поєдинку з «Ромою». Стадіон в Бергамо реконструюють, відтак, міжнародні поєдинки «Аталанта» проводить у сусідньому Мілані на знаменитому «Сан Сіро», який також відомий як «Джузеппе Меацца». Майже сорок тисяч бергамців подалися до Мілану, щоб підтримати своїх улюбленців у матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Було й декілька тисяч фанатів «Валенсії». Назагал, стадіон відвідали близько 45 тисяч глядачів! Звісно, що переважна більшість із них були ті, які відвідували гру в Бергамо. Та й їхали вони до Мілану автомобілями, автобусами, потягом, себто групами. Все це й зумовило ефект своєрідної біологічної бомби. Звідси, й проблеми Іспанії, яка нині є другою в Європі, після Італії, за числом уражених коронавірусом та померлих від нього. Нині в Бергамо половина населення хворіє на Covid-19! Не дивує, що з-поміж них більшість чоловіків.

Цей страшний вірус вразив навіть оборонця «Ювентуса» Даніеле Ругані. Відтак, його одноклубників Блеза Матьюді та Пауло Дібалу. Разом із останнім заразилася й його дівчина. Згодом стало відомо, що така ж біда спіткала гравця німецького «Ганновера» Тімо Хюберса, декількох гравців англійського «Портсмута».

Є й перші летальні випадки. У віці 84 років від коронавірусу помер колишній тренер іспанського «Еспаньйола» Беніто Хуанет, колишній президент мадридського «Реала» Лоренсо Санс, якому було 77 років. Та якщо обидва вони були у поважному віці, а Хуанет ще й перебував після інсульту, то смерть 21-річного гравця Франциско Гарсія, який виступав за аматорський клуб із Малаги, надто трагічна. Щоправда, й тут не обійшлося без важкої побічної хвороби – онкозахворювання.

Світові гранди вдалися до жорстких карантинів, аби убезпечити своїх гравців од недуги. Мадридський «Реал» виставив на трансфер нападника Луку Йовича. Продати серба «вершкові» вирішили після порушення ним правил карантину.

Знаменитий Криштіану Роналду, щойно дізнавшись про біду, яка спіткала його одноклубника Ругані, прийняв рішення не повертатися на Апенніни, а перечекати в Португалії. Разом із іншою «зіркою» світового футболу Ліонелем Мессі Криштіану став об’єктом посиленої уваги після заяви іспанської лікарки, мовляв, футболісти заробляють мільйон євро на місяць, а лікар – понад три тисячі євро. Відтак, медицина шкутильгає. Краще б менше платили «зіркам», а більше на дослідження вірусів. Тоді б, імовірно, не було б нинішнього лиха. Тут треба додати, що за місяць Ліонель Мессі одержує в іспанській «Барселоні» 8 мільйонів євро! Вісім! А дохід Криштіану ще більший! До честі португальця, він відомий благодійністю. Профінансував сотні операцій для дітей з усіх куточків світу, зокрема й українських. Не залишився осторонь і сьогодні. У рідній Португалії він надав для хворих на коронавірус усі свої готелі та фінансує їхнє лікування.

Нападник англійського «Ліверпуля» Садіо Мане пожертвував 45 тисяч євро на боротьбу з Covid-19 у його рідному Сенегалі. Гравець прийняв таке рішення щойно дізнавшись про зростаючу чисельність зареєстрованих випадків зараження коронавірусом. Мане закликав усіх відповідально підійти до проблеми.

Якою критичною б не була ситуація із поширенням коронавірусної хвороби, важливо не забувати про значно серйознішу для України біду. Війна супроти Московії на окупованій частині Донбасу триває. Від новітньої хвороби померло троє людей, поважного віку чи з серйозними побічними хворобами. А на війні загинуло понад 40 військовослужбовців, майже дві сотні поранені чи зазнали травм.

Колишній тренер національної команди України, харківського «Металіста», «Дніпра» та львівських «Карпат» Мирон Маркевич, який нині очолює один із комітетів Української асоціації футболу, пожертвував військовому шпиталю в Києві 10 тисяч доларів. На ці кошти було закуплено необхідні препарати та медикаменти.

Насамкінець, добрі новини. Німецька біофармацевтична компанія CureVac, яка належить власнику німецького футбольного клубу «Хоффенхайм» Дітмару Хоппу, практично закінчує виготовлення вакцини від коронавірусу! Президент США Трамп, з огляду на успіх німців, навіть запропонував компанії переїхати за океан. Та німці не пристали. Переймаються тільки кінцевим результатом своєї праці, про успіх якої ось-ось мають заявити. Готовність допомогти всьому світу вони вже оприлюднили.

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн