Понеділок, 06 квітня 2020 16:28

Тайм-аут

Григорій Жибак
Тайм-аут

Спорт, наразі, поступається коронавірусній інфекції і далі перебуває в очікуванні.

Схоже, вимушена пауза триватиме довго. Як не прикро це констатувати. Призупинені майже всі національні чемпіонати, міжнародні турніри, перенесені світові та континентальні форуми, зокрема Олімпійські ігри в Токіо, чемпіонат Європи з футболу. Та навіть за такої страшної пандемії, яка на час написання цієї статті забрала майже 68 тисяч життів у багатьох країнах світу, є держави, які не зважають на лихо. У сусідній з нами Білорусі національну першість не призупиняли! Ба більше! Команди грають за присутності вболівальників на трибунах! Довелося почути інтерв’ю білоруського диктатора Олександра Лукашенка, яке той дав у вже звичному стилі, у хокейній амуніції, після льодового поєдинку. «Бацька» обожнює цей вид спорту і вельми часто виходить на лід. Вічний вождь білорусів стверджує, що коронавірусу нема, бо його не видно! У цей момент спало на думку, що, окрім сусідньої з нами країни, цього страшного вірусу також «нема» у Таджикистані, Туркменістані, Північній Кореї та інших схожих державах. Донедавна про епідемію мовчали й москалі. А їхня так звана православна церква в Україні організовувала масову ходу проти епідемії, закликала до чисельних зібрань і таке інше. Цікаво, як ці «кагебісти» в рясах діятимуть далі? Адже стало відомо, що covid-19 виявили у так званого настоятеля Києво-Печерської лаври, так званого митрополита Павла, який закликав своїх вірних не виконувати правил антивірусного карантину! Цікаво, що минулого тижня 58-річний Павло Лебідь проводив службу за участі так званого глави УПЦ МП Онуфрія, такого собі митрополита Антонія та злочинця-нардепа від прокремлівського «Опозиційного блоку» Вадима Новінського.

Далі – ще приємніше! У цій компанії був і заступник голови Офісу президента України Сергій Трофімов, який переймається релігією. Що робив цей Трофімов з-поміж ворогів України, в так званій церкві, яка благословляє війну і вбивство українських героїв, уже давно не дивує. Надто багато схожих подій, злочинів нинішніх можновладців супроти своєї ж країни в інтересах Московії. Прикро констатувати, але до цього вже звиклося. Відтак, треба себе тішити іншим. Сподіватися, що під час зустрічі і прощання всі ці «дєятєлі» тепло обіймалися-цілувалися. Близько десяти ченців Лаври також підхопили коронавірус. Нині українська святиня не лише в полоні Московії, а й зачинена на карантин.

Гумору нам не позичати. Довелося не раз почути заклики-пропозиції, щоб ця московська структура в Україні організувала чергову ходу за неодмінної участі Павла Лебедя. І щоб поруч із ним, тісними лавами, йшли всі політики-україножери, прокремлівські депутати тощо. Не забули й про сумної слави боксера Олександра Усика, який прагне стати взірцем прихожанина УПЦ МП, є однодумцем промосковського злочинця Шарія. Чисельні ганебні заяви Усика відомі. Натомість, принаймні наразі, він не пожертвував жодної копійки на боротьбу із коронавірусом.

Відомий ірландський боксер Конор Мак Грегор офірував на боротьбу з коронавірусом один мільйон євро. Стільки ж пожертвували знаний нападник англійського «Ліверпуля» Мохамед Салах, гравці збірної Німеччини Леон Горецка та Джошуа Кімік, які ще й заснували спеціальний фонд, форвард мюнхенського «Байєрну» Роберт Левандовський і його дружина Анна, «зірка» іспанської «Барселони» Ліонель Мессі та колишній капітан цієї команди Хаві, наставник англійського «Манчестер Сіті» Хосеп Гвардіола, Неймар із французького ПСЖ та власники грецького «Олімпіакоса».

Щодо репрезентантів України, то президент «Шахтаря» Ахметов спрямував на боротьбу з коронавірусом 300 мільйонів гривень, полтавська «Ворскла» – 2,5 мільйона євро, футбольний клуб «Олександрія» закупив апарати штучної вентиляції легень, 10 таких сучасних апаратів для трьох районних лікарень на Київщині придбав ковалівський «Колос». Чернігівська «Десна» створила штаб підтримки населення на період карантину і допомагає людям антисептиками, масками та інформаційними буклетами. Про готовність допомогти мешканцям Петрівського району заявив першоліговий клуб «Інгулець».

Не залишився осторонь біди країни, в якій виступає, найвідоміший український футболіст-патріот Роман Зозуля. Гравець «Альбасете» подарував одній із іспанських лікарень обладнання для боротьби з коронавірусом – спеціальне шарнірне ліжко. Втім, чимало бовдурів далі звинувачують українця у нацизмі. Не тямлять про події на Донбасі, але просторікують, що «він жертвує гроші не тільки на благодійність, а й фінансує неонацистські батальйони». Потужна кремлівська пропаганда, яка накрила всю Європу, перетворила деяких іспанців у таких собі нетямущих молодих телят. Та все ж багато свідомих. Звідси й чисельні відгуки про Романа: «Відмінний жест від Зозулі!», «Він зробив більше, ніж ті, що коментують тут», «Велике спасибі, Романе!».

Та не всі футболісти такі як Зозуля. У вже згадуваній білоруській першості кольори «Славії» захищає такий собі Юрій Пантя. В Україні від відомий за виступами в кримських командах. Народився 29-річний гравець у Чернівцях. Саме близькість до Молдови, як і молдовське прізвище, трохи оправдовують погляди чергового футбольного політикана.

«Я українець. Вважаю, що не буду іншої національності. Навіть не було думки в голові стати білорусом або росіянином. Я патріот своєї країни і думки про зміну громадянства ніколи не було. Якщо поставити в один ряд українця, білоруса і росіянина, то їх відрізнить між собою тільки мова. А так – ми один народ. Для мене ми всі слов’яни. Майже нічим не відрізняємося»,– просторікував нещодавно в одному з інтерв’ю цей «слов’янин». Раніше він вже ганьбився, коли вторував Усику, що Крим – це Крим, а не Україна чи Росія. Згодом цей Пантя ухилився від прямого запитання, чи є Московія агресором.

Що тут додати? Мова відрізняє нас не тільки від москалів, а й від китайців, монголів, турків… Але нас аж ніяк не можна вважати з ними єдиним народом. Саме мова є одним із найголовніших визначальників нації, її кров’ю. Але Панті того не збагнути.

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн