Понеділок, 29 червня 2020 11:03

Футбол і «Юзик»

Григорій Жибак
Футбол і «Юзик»

За рік президентства Володимир Зеленський «виконав» усі свої передвиборчі обіцянки. Відтак, береться до нових звершень на благо України та українського народу. Зокрема, в спорті.

Той, кому більшість українських виборців доручили виконувати обов’язки президента, дав завдання відродити колись відомий футбольний клуб «Кривбас» із Кривого Рогу. Саме так, команду, яка репрезентувала рідне місто Зеленського. Відразу переймає думка, що з футбольної мапи України зникло чимало клубів, а лідер усіх «зелених» переймається, насамперед, «Кривбасом». Чи не є це своєрідною ознакою корупції? Та ще й у найвищих ешелонах нинішньої української влади!

Очолить місію народний депутат від «Слуги народу» та у недалекому минулому учасник «Кварталу-95» Юрій Корявченков, більш відомий як «Юзик». Цей депутат-актор вражає надмірною вагою, через що йому у парламенті відвели спеціальне місце та встановили відповідне крісло. У звичайному ж «Юзик» вже давно не може вмоститися. Місце у сесійній залі вельми вигідне комерційно. Корявченков перетворив його у своєрідну касу «Кварталу-95» і весело торгує квитками на черговий виступ своїх колег. А ще, спить. Що не дивно для людини, яка виглядає так, ніби з’їла всіх гравців «Кривбасу».

Про високу і благородну ідею Зеленський заявив минулого тижня в Новій Каховці, де відкривав футбольне поле на стадіоні «Енергія». Справа потрібна, але ж не така важлива, як, скажімо, трагічний обвал багатоповерхівки у Києві, під час якого загинули люди. На місці лиха його так і не дочекалися. Із значним запізненням він прибув на Прикарпаття, де негода також забрала людські життя та завдала мільярдних збитків, залишивши сотні людей без домівок.

Криворізький «Кривбас» був заснований 1927 року. Із 1992 по 2013 виступав в еліті українського футболу. У 1999 та 2000 роках здобував «бронзу» чемпіонату України. Через фінансові негаразди покинув українську Прем’єр-лігу, втратив професійний статус і тепер виступає у першості Дніпропетровської області. Зеленський пояснив свій чин «навіть не тому, що ми з Кривбасу, просто неправильно закривати клуби». Хоч тут усім все настільки зрозуміло, що й в бабці перепитувати не треба. Зрештою, «какая разніца»? Нехай «Кривбас». Най, бодай щось, зроблять корисне ці «дєятєлі».

Також очевидно, що тему було наперед сплановано. Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, ніби між іншим, сказав, що «місцева «Енергія» постійно змагається з «Гірником» із Кривого Рогу. Під «постійно» треба розуміти, що не частіше, аніж із іншими суперниками – двічі на рік. Зеленський одразу парирував, вдаючи обізнаність, що окрім «гірників» є ще «Кривбас», але «його закрили», згадав тренера Тарана, якого неодмінно мають повернути і таке інше. З його слів, Корявченков «зараз спілкується з федерацією». Очевидно, мав на увазі головне футбольне відомство, яке нещодавно змінило назву на Українську асоціацію футболу. Не потрібно надмірної фантазії, аби уявити, яким тоном спілкується «Юзик» і як «нагнуть» УАФ та її очільника, ще одного «славного» репрезентанта Дніпропетровщини Андрія Павелка.

Та справа не тільки за найвищими футбольними достойниками. Якщо «Кривбас» все ж таки відновлять і за вуха притягнуть у найвищі українські ліги, потрібне ще й фінансування. Незважаючи на кепське економічне становище, в українському футболі «ходять» вельми солідні кошти. Клуб високого рівня потребує, щонайменше, декількох сотень тисяч «зелених-хвалених» у рік. Отже, «Юзику» доведеться «спілкуватися» ще й з «грошовими мішками». Звісно, опираючись на «високе» ім’я президента. Сумний досвід у цій справі Корявченков вже має.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила досудове провадження після оприлюднення аудіозапису розмови, ймовірно, депутата від «Слуги народу» Юрія Корявченкова з високими поліцейськими чинами Кривого Рогу. Справу порушили за ознаками пропозиції, обіцянки чи надання службовій особі неправомірної вигоди для неї чи третіх осіб за вчинення чи невчинення певних дій. Супроти «Юзика» зареєстроване кримінальне провадження за фактом можливого зловживання впливом народними депутатами України та іншими особами за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 389-2 Кримінального кодексу України.

Цікаво, що аудіозапис оприлюднив колишній член фракції партії «Слуга народу» Антон Поляков, який нині входить до когорти лобістів інтересів Ігоря Коломойського. Свого часу Коломойський спонсорував відразу декілька клубів елітного українського дивізіону – «Дніпро», луцьку «Волинь», львівські «Карпати» і … «Кривбас», який нині намагається реанімувати Зеленський.

Таким чином, «Юзик» ризикує знову влипнути у плівковий скандал. У вже відомому він разом із іншими депутатами-мажоритарниками, обраними по криворізьких округах, нібито схиляють нове начальство поліції Кривого Рогу до відкриття кримінальних справ проти опонентів влади. Хто би сумнівався! Але на цю ганьбу Корявченков має свій погляд. Мовляв, група депутатів від «Слуги народу» передавала правоохоронцям очікування містян і просила ліпше співпрацювати з прокуратурою.

Очевидно, достойникам УАФ він також буде радити краще співпрацювати з прокуратурою щодо відродження «Кривбасу». І чинитиме це аж надто впевнено, відчуваючи цілковиту безкарність. Адже лише невиліковний мрійник може припустити, що порушена проти «Юзика» справа матиме хід. Нинішні лжедостойники від української влади узурпували її всебічно. Вони радше судитимуть президента Порошенка за об’єднання українських православних церков та Томос, аніж клюватимуть сліпе око своєму поплічнику.

Тим часом, сьогодні біля Дому футболу (штаб-квартири УАФ) помітив сумної слави Романа Трубу. Ще одного героя плівкових скандалів, про якого вже й ніби забулося. Що тут «вирішує» цей персонаж, можна лише гадати. Не сидіти ж йому без діла. Про великі гроші в українському футболі вже йшлося. Вони манять багатьох. Як тут не пригадати, що діючий керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, якого також «увіковічнили» в плівках під час його попереджень злочинцям про зацікавлення ними правоохоронцями, є першим віце-президентом УАФ?! Тепер до компанії цих «рішал» додався «Юзик». Тісно їм буде. Не тільки з огляду на габарити «зеленого» депутата. Озвучені ним теми, схеми і вимоги будуть пріоритетними. Відомо, чому.

Схоже, український футбол, який переживає надто складні часи, ще й зеленіє.

 

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн