Понеділок, 12 жовтня 2015 21:00

Напередодні Дня захисника Вітчизни Чернігівці довідалися як «Сіверщина – боролася за волю»

Прес-служба КМЦ «Інтермеццо»
Напередодні Дня захисника Вітчизни Чернігівці довідалися як «Сіверщина – боролася за волю»

Напередодні Свята Покрови та Дня Захисника Вітчизни у Києві в Українському Домі 12 жовтня та у Чернігові у КМЦ «Інтермеццо» 13 жовтня відбулася презентація книги «Сіверщин7а в боротьбі за волю» краєзнавця, командира Чернігівського підрозділу «Самооборона Майдану» Олександра Ясенчука.

 У книзі розміщено нариси про боротьбу українців з російською агресією на крайніх північних межах України – чернігівському Поліссі. У книгу вміщено унікальні спогади Героя України Левка Лук’яненка про антибільщовицьке повстання початку 30-х років: виступ Рябченка, що відбулося на Городнянщині.

У книзі вміщено унікальні документи, наприклад довідка КДБ щодо Менського району, з якого випливає, що збройний антикомуністичний спротив тут був до кінця 40-х років.

-- Це типова ситуація для Чернігівщини, -- зазначає Олександр Ясенчук, -- чи не для кожного району нашої області. Ця книга руйнує міфи закладені комуністами, що радянська влада прийшла на Чернігівщина «парадним кроком». Ні! Вона йшла сюди буквально по тілам розстріляних і закатованих.

Буквально всюди їх зустрічав збройний сппротив, не відразу так пізніш. Наприклад перед всім відомими Крутами тяжкі бої українська армія витримала у Бахмачі, під Макошином, біля Мени та Сосниці. Більше того у часи УНР в газетах офіційно писали: «Герої Бахмача та Крут». І шкода, що про їх забули.        

Особливої уваги заслуговує нарис «Українська справа на Чернігівщині – двобій тоталітарних систем» в часи Другої світової війни.

Також ця книга, що називається влучила в яблучко нині, коли йде процес декомунізації. У книзі фігурують десятки прізвищ борців за Волю України, на честь яких цілком можна назвати вулиця: наприклад уродженців Чернігова генерала армії УНР Аркадія Валійського,офіцерів Марка Ганжи, Володимира Глинського та багатьох інших. 

Книга вийшла в рамках проекту «Інтелектуальна Самооборона» і відкриває собою серію книг, що направлені на руйнацію історичних міфів, що стосується Чернігово-Сіверського краю зокрема та історії України загалом.

Минулої весни в рамках проекту, з ініціативи Левка Лук’яненка в україно-російському прикордонні було поширено декілька сотень примірників книги Павла Штепи «Московство».

Наприкінці презентації автор висловив вдячність всім тим, хто долучився до реалізації проекту: Герою України, громадському діячу, народному депутату України Левку Григоровичу Лук’яненку, політику, громадському діячу, народному депутату України Віталію Терентійовичу Коржу, народному депутату України, журналісту Віталію Федоровичу Шевченку. Саме вони започаткували ідею «Вшанування борців за волю України на Чернігівщині» та підтримували її.

Особливо велика подяка Ростиславу Мартинюку, журналісту, громадському діячу. Саме він матеріально та морально підтримав появу цієї книги на світ Божий.

Звичайно ж кажемо «Спасибі!» Анатолію Скибі, волонтеру і директору видавництва «Домінант».

Висловлюю вдячність Ірині Ващук, представниці ГО «Суспільна служба України», що надала допомогу поширення цього видання.

Також низький уклін всім тим, хто допомагав «викохати» цю книгу: коректору Ользі Болва та дизайнеру Марині Скоробагатько, колезі Олексі Пекуру та побратиму Євгену Гребінченко.

Дружньо стискаю руку директору ДП «Український Дім» Юрію Стельмащуку за надану можливість у представленні книги.

Відео: ex.ua

Loading...

Інтерв'ю

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Олег Медуниця: Віримо в перемогу України й робимо все задля цього

Вже рік як Організацію Українських Націоналістів очолює сумчанин Олег Медуниця. А от корені його роду...

17-02-2024 Інтерв'ю

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Олег Медуниця: Принцип «Україна над усе!» має стати об’єднуючим для всіх

Цими днями відзначаємо 95-річчя створення легендарної Організації Українських Націоналістів. В часи бездержавності саме ОУН підняла...

28-01-2024 Інтерв'ю

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії

Українська Перемога і розвал московії. Дві абсолютно взаємозалежні категорії. Без розподілу росії та проголошення на...

17-01-2024 Інтерв'ю

Веб-дизайн